Nagyobb szerepet kap a megelőzés

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - Hargitai Éva eva.hargitai@ mediaworks.hu

Idén folytatja jól bevált programjait, és újdonságok bevezetését is tervezi a szekszárdi Humánszolgáltató Központ, annak Családsegítő és Gyermekjóléti Központja, valamint Család- és Gyermekjóléti Szolgálata.

A szekszárdi Humánszolgáltató Központ több szakmai egység munkáját koordinálja, ilyen a hajléktalansegítő szolgálat, a családok átmeneti otthona, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, a közösségi pszichiátriai ellátás – fejtette ki Tolácziné Varga Zsuzsanna igazgató.

A működésükben fontos változás volt, hogy 2016 januárjától már nincs külön gyermekjóléti és családsegítő szolgáltatás. Van Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, amely az egész szekszárdi járás területén, tizenhét településen végzi tevékenységét és biztosítja speciális szolgáltatásait. Ezzel párhuzamosan a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat – az önkormányzatok számára önkéntes – társulásban végzi tevékenységét Szekszárd mellett Szedres, Őcsény, Pörböly, Várdomb, Decs, valamint Szálka területén. A szolgálat családsegítői jelentik az első „frontvonalat”, szociális segítséget nyújtanak a családoknak, ők kezdeményeznek hatósági eljárásokat. A hatósági intézkedésekhez kapcsolódó tevékenységeket pedig a központ esetmenedzserei segítik, koordinálják. A központ nyújt számos speciális szolgáltatást is: jogi, pszichológiai tanácsadást, fejlesztő pedagógiai szolgáltatást, mediációt, kapcsolattartási ügyeletet, kórházi szociális munkát, utcailakótelepi szociális munkát. Utóbbinál szorosan együtt dolgozik a két szervezet a pre- venciós és szabadidős programokra helyezve a hangsúlyt. Ha kell, részt vesznek településeik falunapjain, többek között adomány-, csere-berenapot, nyári napközit, kamaszés szülőcsoportot, filmklubot szerveznek.

A megelőzés a munka egyik fontos eleme

Ebből a szempontból is kiemelt szerepe van az észlelőés jelzőrendszer működésének – hangsúlyozta az igaz- gatónő. Ennek minden olyan szakember a részese, aki kapcsolatba kerül a gyermekekkel és a családokkal. Van még mit javítani, de az évek alatt sikerült olyan együttműködési formákat kialakítani, amelyek növelték a rendszer hatékonyságát – fűzte hozzá. A védőnőkkel havonta tanácskoznak, szakmaközi megbeszéléseket tartanak, iskolai, óvodai koordinátoraik vannak, és a sort még lehetne folytatni.

Nyitott csoport indítását tervezik

A Humánszolgáltató Központ tervei között több új kezdeményezés is szerepel, amelyek egyik fő célja, hogy nyissanak a lakosság szélesebb rétegei felé. Több olyan programot is szeretnének megvalósítani, amely nem csak a hátrányos helyzetű családokat mozgatja meg. A számos jól bevált program mellett tavaly ezzel a céllal családi napot szerveztek a szekszárdi Prométheusz parkba kézműves-foglalkozásokkal, játékokkal, mesesarokkal. Ha lesz rá igény, és a lehetőségeik engedik, akár kéthetente, havonta kitelepülnének munkatársaik népi játékaikkal a parkba, hogy lehetőséget adjanak a családoknak a közös kikapcsolódásra. Szintén bővítették évente két alkalommal meghirdetett rajzpályázatukat. Ezenfelül szeretnének elindítani egy nyitott csoportot, amelynek keretében tematikus előadásokra várnák a szülőket, és szerveznek egy gyermek–szülő Ki, mit, tud? vetélkedőt is.

Beküldött kép

A nyári táborok sok érdekes és élvezetes programot tartogatnak a gyerekeknek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.