Szlovákiai magyar diákok ajkán szólt a dal

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - V. T.

Tornalján vendégeskedett minap az Örökségünk stábja. A kelet-szlovákiai várossal és néhány környékbeli településsel a Petőfi Programos Hunyadi Péter kalauzolásával ismerkedtek. Tornalján a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában már korábban megismerkedtek Gyulai István Örökségünk című dalával, amely az iskolai ünnepségeken rendre felcsendül a gyerekek tolmácsolásában.

Az iskolába nyolcszáz gyermek jár, nemcsak helyből, hanem a környékbeli községekből is. Hunyadi Péter szavai szerint itt, Felvidéken a legnehezebb a magyarság, a magyar identitás megőrzése. Ugyanerről beszélt az iskola igazgatónője, Nagy Katalin is, aki örömmel fogadta a hírt, hogy klip készül az intézményről, mert – mint kiemelte – itt a beiskolázásról való döntés ideje, abban nagy segítségükre lehet egy ilyen videó.

Az intézmény diákjai – köztük a Hóvirág kórus – a tanárokból álló zenekar kíséretével adták elő a magyar kultúra megőrzésének hírnökévé vált szerzeményt. Még nincs egy éve, hogy Gyulai István szerzeménye segítségével paksi újságírók megszólították a világ különböző pontjain élő magyarokat, és ezreket vontak be Bécstől Kézdivásárhelyig, Kanadától Új-Zélandig a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba.

A szerző felvétele

Az iskola Hóvirág kórusa énekel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.