Helyi közlekedés: ki vezet majd?

Mentőövet dobhat az állam a tömegközlekedésnek

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP - Hajdu Zsolt zsolt.hajdu@mediaworks.hu

Túl sokba kerül az önkormányzatnak a közösségi közlekedés, így ha Pécs él a kormány kínálta lehetőséggel, egy komoly tehertől szabadulhat meg. A pécsi közgyűlésben a múlt héten csütörtökön, a költségvetés tárgyalásakor merült fel az ellenzéki képviselők részéről, hogy az önkormányzat aránytalanul sokat fordít a közösségi közlekedésre. A város keresi a megoldást.

Túl sokba kerül az önkormányzatnak a közösségi közlekedés, így ha Pécs él a kormány kínálta lehetőséggel, egy komoly tehertől szabadulhat meg.

Átveheti a megyei jogú városoktól a tömegközlekedést a kormány, amennyiben azt az önkormányzat igényli – nyilatkozta az egyik kereskedelmi tévének Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. – Azoktól a megyei jogú városoktól, ahol helyi tömegközlekedési vállalat van, fel kell ajánlani a lehetőséget, hogy amenynyiben erre igény van, átveszszük ezt. Ezt 2018 után szerintem a kormánynak fel kell újra ajánlania. És ezzel egy nagy tehertől szabadulhatnak meg a városok. A kérdés, hogy ez nekik mennyire áll érdekükben, mert utána az egész tömegközlekedés-szervezés belekerül egy nagy állami rendszerbe – fogalmazott Lázár János.

A pécsi közgyűlésben a múlt héten csütörtökön, a költségvetés tárgyalásakor merült fel az ellenzéki képviselők részéről, hogy az önkormányzat aránytalanul sokat fordít a közösségi közlekedésre. Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) utalt rá, a fonódó hálózat három évvel ezelőtti bevezetése pedig 300 millió forinttal növelte az amúgy is magas költségeket. Keresztes László Lóránt (LMP) javasolta, a közösségi közlekedés fenntartása érdekében – mivel ezt a terhet a város nem tudja bevállalni – forduljon a kormányhoz segítségért a finanszírozás feltételeinek megteremtése érdekében. Páva Zsolt polgármester erre válaszul elmondta, a város és a kormány illetékesei már felvették a kapcsolatot ebben a témában.

Fotók: Laufer László

Az új Volvók bemutatása a Széchenyi téren

A fő vonalakon nincs gond a járatok kihasználtságával

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.