Tüntettek a migránsok

Válsághelyzetben rendőrt és katonát is bevethetnek majd

Uj Neplap - - CÍMLAP - Trencséni Dávid david.trencseni@mediaworks.hu

Várhatóan ezen a héten az országgyűlés kormánypárti többsége – a Jobbikkal kiegészítve – megszavazza a migránsokat érintő jogszabályok szigorítását. Eközben egyre több uniós vezető bírálja a magyar kormányt az intézkedései miatt. A fővárosban a Keleti pályaudvarnál néhány száz fő tüntetett tegnap, mert a pályaudvaron lévő rendőrök érvényes jegy birtokában sem engedték a menekülteket belépni az épületbe. A migránsok azt skandálták: Németországba akarnak eljutni. Később a belügy közleményében leszögezte: menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére.

Várhatóan ezen a héten az országgyűlés kormánypárti többsége – a Jobbikkal kiegészítve – megszavazza a migránsokat érintő jogszabályok szigorítását. Eközben egyre több uniós vezető bírálja a magyar kormányt az intézkedései miatt.

Csütörtökön vitatja meg és várhatóan pénteken el is fogadja a magyar országgyűlés a kormány és a Fidesz-KDNP frakció számos törvénymódosítását, amelyek mind a menekült-áradattal szembeni intézkedések szigorítását célozzák. Az új szabályok legtöbbje már szeptember 15- én hatályba is lépnek.

A módosítások egyik kulcseleme a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” fogalmának bevezetése lesz. Ezt akkor hirdetheti ki a kormány – hat hónapos időtartamra –, ha a bevándorlók száma meghaladja egy hónap átlagában a napi ötszáz főt. (Az elmúlt hetekben rendszeresen kétezernél is több migránst fognak el a rendőrök naponta.) Válsághelyzetben a rendőrség és katonaság kap privilégiumokat, így például az egyenruhások is elbírálhatják majd aa menedékkérelmeket.

Emellett a rendőrség „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” esetére, például „járványügyi intézkedések biztosítása céljából” lezárhat utakat, területeket, épületeket, közintézmények működését korlátozhatja, sőt, magánlakásba is beléphet, ha azt gyanítja, hogy ott jogellenesen Magyarorszá- gon tartózkodó ember van. A törvénysértő határátlépéskor nem lenne lehetőség eltekinteni a kiutasítástól, azaz aki illegálisan jön Magyarországra, azt előbb-utóbb akkor is kiutasítják, ha menedékjogot kér. A határzárral kapcsolatosan kizárólagos hatásköre lesz a Szegedi Járásbíróságnak és a Szegedi Törvényszéknek.

Válság esetén a hadsereg is megállíthat autókat, lezárhat te- rületeket, használhat kényszerítőeszközt, de mindez nem irányulhat az élet kioltására. A tervezet szerint nem minősül lőfegyverhasználatnak a gumilövedék, a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát vagy az elfogó-háló használata.

A büntető kódex is szigorodik: börtönnel büntethető lesz az illegális határátlépés, s új bűncselekmény-típusok is várhatóak, mint a „határzár tiltott átlé- pése” és a „határzár megrongálása” is. Előbbiért három, utóbbiért egytől öt évig terjedő szabadságvesztést lehet majd kapni.

PÁRIZS A hétvégén Laurent Fabius francia külügyminiszter „botrányosnak” nevezte egyes kelet- európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, Magyarországot külön bírálta a határzár miatt. „Amikor azt látom, hogy egyes európai országok nem fogadják el a kontingenseket, ez botrányos” – mondta. „A politikailag üldözött embereket, akik háború sújtotta országokból jönnek, be kell tudni fogadni minden országnak. Franciaország megtette, Németország már megtette – tette hozzá. Fabius szerint „olyan drótkerítés felhúzása, amelyet még állatoknak sem csinálnak, nem az értékek tiszteletben tartása”.

A hétvégén Németországban Drezda mellett is tüntetést rendeztek. A megjelenő, több ezer résztvevő a „Say it loud, say it clear, refugees are welcome here” (Mondd hangosan, mondd tisztán, a menekülteket itt szívesen látják!) szlogen kiabálták. A tüntetést a Náciellenes Szövetség nevű csoport szervezte.

Néhány száz menekült tüntetett Budapesten a Keleti előtt, mert a rendőrök érvényes jegy birtokában sem engedték őket belépni az épületbe. A migránsok Németországba akartak eljutni. Később a belügy közleményében leszögezte: menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.