Több a pihen pénz

A betéteknek alig több mint felét köti le a lakosság

Uj Neplap - - GAZDASÁG - Barát Mihály kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Soha nem látott szintre emelkedett az első fél évben a látra szóló és folyószámlabetétek aránya a háztartásoknál: 45,9 százalékot tett ki, bő 8 százalékponttal többet az egy évvel korábbinál. Az alacsony betéti kamatok nyomán több a devizaszámlákon elhelyezett pénz.

EGYRE KEVESEBB számlapénzt kötnek le a hazai háztartások az alacsony betéti kamatok miatt. A látra szóló betétek és a folyószámlákon pihenő pénzek aránya júniusra megközelítette a 46 százalékot, miközben három évvel korábban még csak 25 százalék környékén mozgott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az első fél év végén 3135,7 milliárd forint pihent lekötetlenül a lakossági és egyéni vállalkozói számlákon, illetve látra szóló betétben. Ez 25,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Eközben a háztartásoknál lévő teljes betét- állomány mindössze 1,9 százalékkal emelkedett a júniusig tartó egy év alatt, vagyis változatlanul gyorsan nő a lekötetlenül pihenő pénz mennyisége és aránya. Devizából mind jobban kezdenek bevásárolni: a június végi, 979,4 milliárdos állomány 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a látra szóló betéteken belül is 11,5-ről 12,7 százalékra nőtt az idegen fizetőeszközű betétek aránya.

A folyószámlabetétek előretörése láthatóan az éven belül lekötött betétek kárára történt meg leginkább. Azoknak az állománya ugyanis a júniusig tartó egy évben 15,8 százalékkal, 2768,7 milliárd forintra esett vissza. Csaknem negyedével csökkent az éven túli, ám két évnél nem hosszabb futamidőre lekötött betétek állománya is. Ez viszont nem túl drámai jelenség: itt alig több mint százmilliárdos menynyiségről volt szó egy éve. Érdekes ugyanakkor, a két éven túl lekötött betétek mennyisége 4,6 százalékkal, 825,5 milliárd fo- rintra nőtt egy év alatt: ennek az lehet a legfőbb oka, hogy az adókedvezmény mellett igényelhető tartós befektetési számla (tbsz) sok éven túli betétet vonz.

A folyószámlabetétek előretörésén persze nincs mit csodálkozni. Az MNB szerint a júniusig számított két év alatt az éven belüli, háztartási lekötött betétek szerződésekben szereplő átlagkamata 3,73-ról 1,05 százalékra csökkent, de az éven túli lekötéseknél is 3,12 százalékról 1,14 százalékra olvadt a kamat. Ráadásul ezek csak az átlagos érté- kek: egy nem akciós, éven belüli lakossági lekötés éves kamata jellemzően nem éri el az egy százalékot sem, úgy, hogy a betétesnek számolnia kell a kamatadóval is.

Mindezek tükrében csak abban lehet bízni, hogy a kihasználatlanul heverő pénzek jelentős része átvándorol majd valamilyen alternatív megtakarításba. Az alacsony jegybanki alapkamat tartós lehet, másrészt a hazai hitelintézetek láthatóan nem küszködnek forráshiánnyal, ami betétgyűjtésre ösztönözne.

Pedig a lakosság pénzügyi vagyona látványosan emelkedett. Június végére már átlépte a 30 ezer milliárd forintos lélektani határt, miután a pénzügyi eszközök állománya 38 625,9 milliárd forintot tett ki, amihez 8390,7 milliárd forintnyi kötelezettség társult. Figyelemre méltó viszont, hogy egyre több pénzt tartanak a háztartások készpénzben is: a fél év végén több mint 3180 milliárd forintot és 305 milliárd forintnyi valutát halmoztak fel.

A készpénz is meghatározó elem lett a megtakarításoknál, amellett hogy a lekötetlen pénzeszközök mennyisége nő

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.