Wales mint szörfparadicsom?

A technikai újítással bárhová elvihetik a hullámlovaglást

Uj Neplap - - MOZAIK - MW

WALES Londontól 300 km-re északnyugatra található a legújabb szörfparadicsom – Ausztrália vagy Hawaii partjaihoz képest meglepő helyen. A közelmúltban nyílt meg ugyanis a helyi Snowdonia Nemzeti Parkban egy mesterséges hullámokat generáló szörfpálya, amely a világ leghosszabb, medencében keltett hullámaival várja a sporttal ismerkedőket és a profikat egyaránt.

A 300 méter hosszú medencében egy hidraulikus szerkezet emel egy hatalmas, tolólapszerű berendezést, amely akár két méter magas hullámokat is tud kelteni, ráadásul mintegy húsz másodpercig folyamatosan meglovagolható minőségben. A spanyol mér- nökök és a világ minden pontjáról összeállt szörfösök kreálmánya óránként akár ötven hullámot is tud kelteni, egyszerre harminchat sportolónak biztosítva a gyakorlási vagy versenyzési terepet.

A Wavegarden (Hullámkert) nevű szörfpályán évente 75 ezer látogatóra számítanak, ami kellhet is a vállalkozás sikeréhez, hiszen az építkezés 15 fontba (csaknem 6 és félmilliárd forint) került.

Wales ugyan nem a napsütéséről híres, de mégis a hullámlovaglás megújulásának hazája lehet. A hullámparkok kiépítésével az eddig a természetes partokhoz kötött és csak ritka időjárási feltételek esetén ideális hullámzás jóformán bárhol előállítható.

Az újítás akár az olimpiai sportágak közé is emelheti

a szörfözést

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.