Vasárnapi Blikk

A világ leglassabb­an épülő pályája: az M7-es

Ahelyett, hogy to- vább építették volna, vasárnap dél- től Zamárditól egyirányús­ították Budapest felé

- Vajta Zoltán

A lelket is kirázta az utazókból az 1971-ben Zamár- diig elkészült balatoni au- tópálya, az M7-es. Trabant, Wartburg, Zsiguli durvábban döcögött rajta, mint bármelyik vonat, az útfe- lületet ugyanis nem aszfal- tozták, hanem betonlapok- ból rakták össze. Az illesz- téseknél rés maradt, néha az elemek talán el is moz- dultak, így a rajta guruló kocsik zakatolva döccen- tek. Mégis boldog volt min- denki, hogy az akkori tem- póhoz képest gyorsan elérhetők a vállalati és SZOT- üdülők. Már akinek volt pénze akkoriban autóra és nem vonattal utazott.

Az M7-es volt az első au- tópálya Magyarorsz­ágon, és ez készült el a leghoszsza­bb idő alatt is. Az 1961es rendelettő­l és első kapavágást­ól a 2008-ban befejezett letenyei szakaszig 47 hét év telt el. A kapavágás majdnem szó szerint értendő, kezdetben ugyanis kézi munkaerőve­l készült a sztráda.

Viszont az M7-es még talán tervezőasz­talon sem létezett, Osztapenko kapitány szobra már 10 éve, 1951 óta állt a későbbi budapesti kivezető szakasznál. Az idősebbek ezt a helyszínt ma is csak Osztapenkó­nak hívják, noha a műemléket már 32 éve a szoborpark­ba költöztett­ék.

Az első rövidke szakaszt Törökbálin­tig 1964-ben adták át, majd 1966-ra már Martonvásá­rig, és még öt év kellett, mire Zamárdiig ért az út. A temérdek községen, falun áthaladó 7-es úthoz képest meggyorsít­ot- ta az utazást, de nem elég- gé. Ekkor ugyanis még csak a pálya egyik fele létezett.

Ekkor amolyan igazi magyar félmegoldá­st ve- zettek be: a félkész sztrá- dát júniustól szeptember­ig

a főváros felé minden vasárnap délután 2-től egyirányús­ították. Akinek ilyenkor kellett volna Budapest felől indulnia a Balatonra, annak maradt a 7-es út. A különös rendelkezé­s oka az volt, hogy már akkor is sokan ugrottak le csak hétvégére a tópart- ra, ez elég volt, hogy a nyári

hétvégék végén beduguljon az egysávos út hétvégi- ház-tulajdonos­ok és strandolók áradata miatt.

1975-ig tartott ez az állapot, akkor avatták fel a másik oldalt is. A lapok szocialist­a atya módjára figyelmezt­ették az autósokat, hogy a pálya nem alkalmas az esztelen száguldozá­sra és arra sem, hogy kezdő sofőrök ott gyakorolja­nak!

Ekkor is még csak Balatonali­gáig lehetett 120 km/ órával autózni, bár a Trabant például százzal maximum a lejtőn tudott menni. Aligától elfogyott a lendület, onnan csak az öreg 7-es út maradt, jó harminc évig.

 ?? ?? Az M7-es a szocializm­usban lassan készült, mint a Luca széke: ember volt, de alapanyag és gépek nem mindig
Az M7-es a szocializm­usban lassan készült, mint a Luca széke: ember volt, de alapanyag és gépek nem mindig
 ?? ?? Az M1-es, M7-es közös szakasza akkor még csak az M7-es eleje volt,
Osztapenko kapitány szobrával
Az M1-es, M7-es közös szakasza akkor még csak az M7-es eleje volt, Osztapenko kapitány szobrával
 ?? ?? A 7-es út is az Osztapenkó­nál torkollt az M7-es elejébe
A 7-es út is az Osztapenkó­nál torkollt az M7-es elejébe

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary