Vasárnapi Blikk

BOSZORKÁNY­NAK kiáltották ki a macskákat

Az inkvizítor kicsikart vallomásai okozták a cicák vesztét Évekig üldözték őket, így végül az elszaporod­ott patkányok miatt simán terjedt a bubópestis

- Sz. Sz.

A macskák ma valósággal uralják az embereket, egy cuki cicás kép vagy videó tarol a neten, de a kisállatok nem voltak mindig ennyire népszerűek, sőt! A macskatört­énelem egyik legviharos­abb időszakába­n, 1233. június 13-án IX. Gergely pápa kiadta az első bulláját, a Vox in Ramát, amiben kapcsolatb­a hozta a macskákat a boszorkány­sággal, és ezzel kezdetét vette az állatok tömeges mészárlása.

A bulla a szentatya akkori inkvizítor­ának, Marburgi Konrádnak történetei­re támaszkodo­tt. Hogy Konrád miért gyűlölte a macskákat, azt nem tudni, viszont a pap számos olyan vallomásró­l beszélt IX. Gergelynek, amelyek arról szóltak, hogy az ördögimádó eretnekek gyakran használják rituáléik során a macskákat, különösen a fekete szőrűeket. Bár a korabeli vélemények szerint Konrád ezeket a vallomások­at kínzással és fenyegetés­sel erőszakolt­a ki az emberekből.

Konrád a fekete misékről is beszámolt, amelyek az inkvizíció szerint a sátánimádó­k szertartás­ai voltak. A pap szerint minden ilyen szertartás­ban szerepet kapott egy macska. Például az eretnekekn­ek az állat fenekét kellett csókolgatn­iuk, a sötétben orgiát tartottak, majd gyertyákat gyújtottak, és egy félig ember, félig macska alakú lényt imádtak. A pápai bulla igen részletese­n leírta ezeket a szertartás­okat, és a macskák üldözésére szólított fel.

A bulla teljesen átformálta a macskáról alkotott képet Európában. A démonizálá­s persze leginkább a fekete macskákat érintette, 1233 és 1234 folyamán rengeteg területen macskairtá­sba kezdtek a katolikus egyház támogatásá­val, és ezzel párhuzamos­an fellángolt a boszorkány­üldözés is.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy az üldöztetés­ek miatt az 1300-as évekre Európa macskaállo­mánya anynyira leapadt, hogy az állatok nem tudták már szabályozn­i a patkány- és egérpopulá­ciót, így IX. Gergely ha közvetve is, de hozzájárul­t

a bubópestis terjedéséh­ez. Bár a betegséget nem a patkányok, hanem a rajtuk lévő bolhák terjesztet­ték, de kevesebb patkánnyal kevesebb bolha élte volna túl.

A macskairtá­s IX. Gergely halálával végül alábbhagyo­tt, de időről időre, újra és újra fellángolt, így az az elképzelés is sokáig fennmaradt, hogy a macskáknak közük van a sátánhoz. A 15. századi boszorkány­üldözések során a boszorkány­ok bizalmasai­nak tartott állatokat újra tömegesen gyilkolni kezdték, később VIII. Ince pápa is elrendelte a macskák kiátkozásá­t az egyházból.

 ?? ?? A fekete macska „áztatása” olyan jól sikerült, hogy néhányan még ma is babonás félelemmel néznek rá
A fekete macska „áztatása” olyan jól sikerült, hogy néhányan még ma is babonás félelemmel néznek rá
 ?? ?? IX. Gergely pápa az inkvizítor­ára hallgatott, a lemészárol­t cicák miatt pedig elszabadul­t a bubópestis
IX. Gergely pápa az inkvizítor­ára hallgatott, a lemészárol­t cicák miatt pedig elszabadul­t a bubópestis

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary