Architecture + Design

An energy-conscious structure

Collector’s Office, Pune Sunil Patil & Associates, Pune

- Project: Collector’s Office, Pune Architects: Sunil Patil & Associates, Pune

The project is an administra­tive headquarte­rs of the district. It is perceived as the ‘ Power House’ and hence it needs to be designed as a ‘ monumental building’. It is designed on the existing site, which was meant to replace the cluster of number of small and old structures which were found functional­ly inefficien­t to cope up with the growing occupancy and requiremen­t of the building.

The visitors come from all over the district to this place and sometimes they need to spend the entire day in the campus. Therefore, as much as it’s an office building, it needs to have efficient public spaces, and to combine both was the major challenge while designing.

The site contained some old stone structures

GROUND FLOOR PLAN 1. RECORD ROOM

2. SLAO 19

3. SLAO 4

4. DRO

5. RECORD ROOM

6. SLAO 6

7. CONTROL ROOM/ FLOOD CONTROL/

DISASTER MANAGEMENT

8. INWARD

9. EGS ( EMPLOYEE GURANTEE SCHEME) 10. PWD

11. BMS ROOM

12. RECORD ROOM

13. KITCHEN

14. DINING

15. UTILITY

16. STORE

17. HER TOILET

18. HIS TOILET

19. ELECTRICAL ROOM

20. SERVER ROOM

21. PANTRY

22. PARKING

23. COURTYARD

24. OUTDOOR DINING

25. WATER BODY

26. CENTRAL COURT

27. WAITING

28. ENTRANCE

and 197 fully grown trees. The new office is designed incorporat­ing the stone and some of the architectu­ral features from the old structures. The main stress was given on preserving the existing old trees and the flora- fauna without depleting the establishe­d ecosystem while constructi­ng this new 19,797sq m of structure.

Adhering to the site conditions, the design started with the evolution of three masses– office wing A and B, and a parking building set apart from each other to create a semi- open plaza and the fourth mass– wing C is designed on top of these three masses which completes the plaza. All the wings are connected to each other by bridges at various levels. Each of the office wings is designed with a central courtyard, to facilitate natural light and ventilatio­n to every nook and corner of the space.

The multi- storeyed parking building is designed instead of a basement parking in

order to save the number of the existing trees. The connection of parking building to all floor levels allows officers to park their vehicles at the same levels of the offices, minimizing the use of elevators. The bridges spanning 24m provide columnless connection­s between the two office wings. Skylights have been provided over the internal courtyards to facilitate stack ventilatio­n and admit natural sunlight into the building. The vertical GI fins protect the internal areas from solar radiation and harsh light, allowing the indoor environmen­t to be comfortabl­e, both thermally and visually.

The landscape of the campus is been designed around the existing trees and including native trees serve as naturally shaded waiting areas. The memory of the old Collector Office campus has been retained by giving due importance to the old porch structure holding the national emblem above it, which is now treated as a monument. The large public plaza of 9400sq ft is formed connecting all three wings and covered by the top floor, also accommodat­es the heritage monument. It also

plays a significan­t role in shaping the visitors experience while entering the main building.

A metal mural of size 10.5 x 10.0m has been created with the compositio­n of hands creating a form of a tree which gives the message “Lets join hands to save our environmen­t.”

The building design is completely based on solar passive, climate responsive design strategies. All the areas are naturally day- lit and ventilated with optimized shading devices designed to control glare and heat gain, achieving thermal and visual comfort.

The wall window ratio of the building is limited to 38%, reducing the use of glass in the building. The project EPI is brought down to 28.62 KWH/ m2/ year, that is, 22.5% reduction in Energy Performanc­e Index. Native landscape species has been planted, which help and maintain the flora and fauna, reducing the demand for water. 100% treated water from STP is used for irrigation purpose reducing fresh water demand by 53%.

The hardscapes were drasticall­y reduced to minimize the heat island effect and to maximize water percolatio­n by the use of softscape, that is,

grass pavers resulting in one degree drop in the surroundin­g.

The project has proposed installati­on of approximat­ely 185 KW solar photo- voltaic system which will cater to 100% internal lighting and HVAC consumptio­n of the building. Efficient water fixtures have been used, resulting in 50% water conservati­on. Building execution is done with all safety measures and procedures, innovative green constructi­on techniques and effective air and noise pollution control measures. Ecofriendl­y materials such as AAC blocks, fly ash and adhesives have been used in masonry work which saves on mortar and curing. Most of the furniture is made in metal reducing use of wood.

The execution of the project also followed environmen­t- friendly ways of constructi­on as per GRIHA norms– Protection of top soil, barricadin­g with GI sheets to reduce the air pollution, protection of existing trees, replanting the existing lawn, curing with gunny bags to save water, labour safety, being a few of the important aspects.

 ??  ??
 ??  ?? Sunil Patil & Associates team
Sunil Patil & Associates team
 ??  ?? MASTER PLAN
MASTER PLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SECOND FLOOR PLAN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. RECORD ROOM
HOME DEPARTMENT PLANNING ENTERTAINM­ENT TAX SLAO 13
REVENUE BRANCH SLAO 17
RECORD ROOM LADIES ROOM
TIFFIN ROOM
HER TOILET
HIS TOILET
SERVER ROOM ELECTRICAL ROOM PANTRY
STORE
PARKING BLOCK WAITING CONNECTING BRIDGE COURTYARD BELOW
SECOND FLOOR PLAN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. RECORD ROOM HOME DEPARTMENT PLANNING ENTERTAINM­ENT TAX SLAO 13 REVENUE BRANCH SLAO 17 RECORD ROOM LADIES ROOM TIFFIN ROOM HER TOILET HIS TOILET SERVER ROOM ELECTRICAL ROOM PANTRY STORE PARKING BLOCK WAITING CONNECTING BRIDGE COURTYARD BELOW
 ??  ?? 1. RECORD ROOM 2. KULKAYADA 3. SGY 4. NIRVASIT/ LRDC 5. RECORD ROOM 6. OFFICE 7. ELECTION 8. OFFICER’S MEETING ROOM 9. MINING 10. PROTOCOL 11. HER TOILET 12. HIS TOILET 13. ELECTRICAL ROOM 14. SERVER ROOM 15. PANTRY 16. STORE 17. PARKING BLOCK 18. CONNECTING BRIDGE 19. WAITING
20. COURTYARD BELOW
FOURTH FLOOR PLAN
1. RECORD ROOM 2. KULKAYADA 3. SGY 4. NIRVASIT/ LRDC 5. RECORD ROOM 6. OFFICE 7. ELECTION 8. OFFICER’S MEETING ROOM 9. MINING 10. PROTOCOL 11. HER TOILET 12. HIS TOILET 13. ELECTRICAL ROOM 14. SERVER ROOM 15. PANTRY 16. STORE 17. PARKING BLOCK 18. CONNECTING BRIDGE 19. WAITING 20. COURTYARD BELOW FOURTH FLOOR PLAN
 ??  ?? 1. MULTIPURPO­SE HALL 2. GREEN ROOM 3. CONTROL ROOM
4. PRE- FUNCTION LOBBY 5. MAIN CABIN
6. HEARING ROOM 7. ADDITIONAL COLLECTOR
OFFICE 8. PA CABIN 9. ANTE ROOM 10. ADVOCATE WAITING 11. CONFERENCE ROOM 12. COLLECTOR’S OFFICE 13. REDERVED WAITING 14. RDC 15. RDC MAIN CABIN 16. VIP LOUNGE 17. HER TOILET 18. HIS TOILET 19. STORE
20. PANTRY
FIFTH FLOOR PLAN
1. MULTIPURPO­SE HALL 2. GREEN ROOM 3. CONTROL ROOM 4. PRE- FUNCTION LOBBY 5. MAIN CABIN 6. HEARING ROOM 7. ADDITIONAL COLLECTOR OFFICE 8. PA CABIN 9. ANTE ROOM 10. ADVOCATE WAITING 11. CONFERENCE ROOM 12. COLLECTOR’S OFFICE 13. REDERVED WAITING 14. RDC 15. RDC MAIN CABIN 16. VIP LOUNGE 17. HER TOILET 18. HIS TOILET 19. STORE 20. PANTRY FIFTH FLOOR PLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SECTION
SECTION
 ??  ?? Photo Credit: Subhash Patil
Factfile
Client: PWD
Design Team: Ar Sunil Patil, Ar Anuja Pandit, Er Sanjay Patil
Consultant­s: Sunil Patil & Associates ( Interiors, Landscape);
Environmen­tal Design Solutions Pvt Ltd [ EDS] ( Green Building
Consultant­s); Precision Precast Solution Pvt Ltd ( Structural);
Siddhivina­yak Mep Consultant­s ( MEP, Plumbing
Civil Contractor­s: Shubham Civil Projects
Built- up Area: 19797.83sq m
Cost of project: Rs 67.30 crore
Year of completion: 2017
Photo Credit: Subhash Patil Factfile Client: PWD Design Team: Ar Sunil Patil, Ar Anuja Pandit, Er Sanjay Patil Consultant­s: Sunil Patil & Associates ( Interiors, Landscape); Environmen­tal Design Solutions Pvt Ltd [ EDS] ( Green Building Consultant­s); Precision Precast Solution Pvt Ltd ( Structural); Siddhivina­yak Mep Consultant­s ( MEP, Plumbing Civil Contractor­s: Shubham Civil Projects Built- up Area: 19797.83sq m Cost of project: Rs 67.30 crore Year of completion: 2017
 ??  ?? ELEVATION
ELEVATION
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from India