In the soft, green, con­toured land­scape of the golf course...

Zion Hills Golf County Club­house, Ko­lar, Kar­nataka Arun Nala­pat Ar­chi­tects, Ben­galuru

Architecture + Design - - Con­tents - Project: Zion Hills Golf County Club­house, Ko­lar, Kar­nataka Ar­chi­tects: Arun Nala­pat Ar­chi­tects, Ben­galuru

In the soft, green, con­toured land­scape of the golf course, the club­house an­chors lightly, like a ship at sea, its de­meanour dreamy yet por­ous…

Arun Nala­pat

Wan­der­ing around many years ago in the 12th cen­tury tem­ple of the danc­ing God Nataraja at Chi­dambaram, the ar­chi­tect won­dered aloud as to how its builders man­aged to lift those huge blocks of stone to such heights to cre­ate such a mag­nif­i­cent struc­ture... An old man, seem­ingly as an­cient as the tem­ple, his fore­head split with the ver­ti­cal streak of his an­ces­tral faith, mum­bled in Tamil, “When the stone is sleep­ing, you can lift it with one fin­ger.”

Ko­lar is a re­mark­able land­scape, strewn with boul­ders with the golden sun buried in them, dry and lonely... old bones, old rocks, old gold... some­how older than the rest of the earth.

For this build­ing, lo­cated in the mid­dle of the Cham­pion Reef Golf Course, the main pro­gram re­quire­ment apart from locker rooms was an open lounge- like bar and seat­ing area

ELEVATIONS

af­ford­ing great views of the Golf Course. Four long an­gled planes of vary­ing lengths de­fine and form spa­ces be­neath the flow­ing fab­ric canopy which fol­lows the un­du­lat­ing greens of the golf course. This meant that the ma­jor­ity of the func­tional space re­quire­ment was an open, wall less area, en­closed by the canopy above and the floor be­low.

Lo­cally quar­ried Sadara­halli gran­ite with a river- washed fin­ish— giv­ing it a dull sheen— was used for the floor­ing. Deep grooves cut into the stone mim­icked the flow­ing lines of the golf course. The ar­chi­tects’ ap­proach was an at­tempt to re­store stone to its orig­i­nal pri­mor­dial fluid state deep in­side the churn­ing bow­els of the earth, to bare its fiery, moist min­eral soul and ren­der it soft, light and pli­able. Pour it over the floor in a molten mil­len­nial glaze, so that it lazes and basks in the lan­guid sun, shift­ing and float­ing in the dry Ko­lar wind.

In the soft, green, con­toured land­scape of the golf course, the club­house an­chors lightly, like a ship at sea, its de­meanour dreamy yet por­ous. Invit­ing guests to wan­der in, wan­der out– like be­ing al­lowed into some­one else’s dream... In its still­ness, con­nect­ing your soul di­rectly to the wind, sky and sun it slows time and cre­ates a space where it seems al­ways af­ter­noon “where the lan­guid air swoons...”.

FLOOR PLAN

4.

2.

EVO­LU­TION OF FORM3.

1.

Fact­fileClient: Zion Hills Golf County De­sign Team: Sneha Ja­cob,Arun Nala­patCon­sul­tants: K S Arunachala ( Struc­tural); Sky­bridge Struc­tural In­dus­tries ( Ten­sile Roof) Con­trac­tor: In­hab­i­tat De­vel­op­ments Pvt LtdBuilt- up area: 625sq mYear of com­ple­tion: 2013 Com­pany names of prod­ucts/ ma­te­ri­als used: Sadara­halli Gran­ite, Jin­dal Alu­miniumSec­tions, Mer­bau Wooden Deck Floor­ing, Saint Gobain- Tough­ened

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.