Earthy Ar­tic­u­la­tion

Water­woods Lodge and Re­sorts, Kar­nataka Mistry Ar­chi­tects, Ben­galuru

Architecture + Design - - Con­tents - Project: Water­woods Lodge and Re­sorts Pvt Ltd, Kar­nataka Ar­chi­tects: Mistry Ar­chi­tects, Ben­galuru

Asus­tain­able de­sign ap­proach, mak­ing the best use of nat­u­ral sources and us­ing lo­cally avail­able ma­te­ri­als and man­power was the key in­tent of the brief. The wa­ter, the land­scape and the sky in­spired the ar­chi­tects.

The client en­vi­sioned a bou­tique re­sort fa­cil­ity amidst the de­cid­u­ous for­est which is com­pletely uni­fied with the ex­ist­ing build­ings and land­scape. The re­quire­ments were

SITE PLAN 1. ROAD

2. PARK­ING

3. MAIN EN­TRY 4. SE­CU­RITY BLOCK 5. RE­CEP­TION AND SHOP 6. KOI FISH POND/ WA­TER

BODY

7. 9 BED­ROOM BLOCK 8. POOL

9. FILTER ROOM

10. KITCHEN

11. DIN­ING DECK

12. 6 BED­ROOM BLOCK

13. TANDOOR AREA

14. BACK WA­TERS

to de­sign pri­vate rooms; com­mon spa­ces– spa, li­brary, gym, pool, bar and en­ter­tain­ment spa­ces; sup­port spa­ces– kitchen, store rooms, util­ity, ser­vice yard, staff quar­ters, recre­ation spa­ces and out­door ex­pe­ri­ences.

The pro­gramme was de­signed sen­si­tive to the lay of the land, sur­round­ing ecosys­tem, sight/ view lines and ex­ist­ing build­ing foot­print. A pedes­trian en­try from the north- east through a land­scaped walk­way leads to the re­cep­tion and wait­ing area which is a semi- cov­ered space.

Through a koi fish pond one walks into the nine- bed­room lodg­ing fa­cil­ity, wherein all rooms over­look the pool and the

river be­yond in the south and spills into the sur­round­ing land­scape with deep decks. Com­mon spa­ces like the spa, li­brary, bar, gym and out­door ter­races com­ple­ment these rooms, for one to com­pletely un­wind. The ter­races have nat­u­ral stone floor­ing which is an anti- skid ma­te­rial.

High pitched steel roofs, floor to ceil­ing open­ings and dou­ble heights en­hance vol­umes which in­vite the sur­round­ing green and wa­ter in­doors. Deep over­hangs for all open­ings pre­vent the rains from lash­ing in the pool with an in­vis­i­ble edge ac­cen­tu­at­ing the depth of the site along the water­front.

A semi- cov­ered din­ing deck is de­signed at the wa­ter edge; kitchen and sec­ondary spa­ces are lo­cated cen­trally to all the rooms with sep­a­rate ex­ter­nal ac­cess for ease of ser­vice. The six- bed­room block along the west an­gles out into the wa­ter with high split level roofs with thatch, an un­der­lay of bam­boo fil­ters the light and green into these spa­ces with large decks and ter­races for star gaz­ing nights. All toi­lets are fin­ished with rus­tic ma­te­ri­als, look­ing

out into the green with out­door rain show­ers.

Na­ture in­spired im­prints ( an­i­mal foot prints, leaves, etc) adorn the floors, roof slab, light fix­tures, etc. Use of so­lar power, ef­fec­tive wa­ter sepa­ra­tion, re­cy­cle and re­use sys­tems, turbo vents that run on wind en­ergy and sun tubes are some of the green tech­nolo­gies that has been in­cor­po­rated in the de­sign. Ad­e­quate slopes and berms have been done to drain the sur­face runoff wa­ter.

Vish­wanath KB

Sharukh Mistry

Deepa S Wani

1. MAIN EN­TRY2. SE­CU­RITY3. SHOP4. RE­CEP­TION AND ADMIN 5. KOI FISH POND 6. AR­RIVAL DECK7. SPA8. LOBBY9. LI­BRARY10. ROOM11. POOL12. FILTER ROOM13. TRANS­FORMER14. SER­VICE AC­CESS15. KITCHEN16. DIN­ING DECKFLOOR PLAN

SEC­TIONS

Fact­fileClient: Pa­van KapoorDe­sign Team: Sharukh Mistry, Deepa S Wani, Vish­wanath KBCon­sul­tants: Cruthi Con­sul­tants ( Struc­tural); Meca Project En­gi­neers( PHE & Elec­tri­cal); Ge­n­e­sis Land­scape ( Land­scape)Con­trac­tors: Renuka Prasad and GEM Con­sul­tantBuilt- up area:21000sq ftYear of com­ple­tion: 2015

EL­E­VA­TION

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.