En­ergy- Ef­fi­cient Ed­i­fice

Architecture + Design - - Calicut Practices - Project: Bearys Global Re­search Tri­an­gle, Ban­ga­lore

In a new era in ar­chi­tec­ture, where peo­ple’s com­fort and en­vi­ron­ment is the most im­por­tant cri­te­rion, the project is de­signed with just the same in­ten­tion– “a sus­tain­able build­ing friendly to peo­ple and en­vi­ron­ment.”

A de­tailed study about prob­a­ble lo­ca­tion for the project was car­ried out be­fore the lo­ca­tion was fi­nal­ized. The pro­posed land was not a farm­land, or a habi­tat for wildlife. Foot­print for the build­ings was min­i­mized to have min­i­mum site dis­rup­tion and to have max­i­mum open area per­mis­si­ble. Creative and care­ful site de­signs are for­mu­lated to in­te­grate the nat­u­ral sur­round­ings with the build­ings. Build­ing plot cov­er­age is less than 30% with an em­pha­sis on the ex­pan­sive land­scape and wa­ter body.

En­vi­ron­men­tal and eco­nomic con­cerns are the key is­sues which were looked into be­fore fi­nal­iz­ing the site. Eco­nomic is­sues were re­duced by min­i­miz­ing the ex­ca­va­tion of the soil, pre­serv­ing ex­ist­ing plants and trees near the site bound­aries which re­duced

the land­scap­ing costs for the build­ing. In­dige­nous plants are used which have less main­te­nance and also min­i­mized in­puts of fer­til­iz­ers, pes­ti­cides and wa­ter, re­duc­ing the main­te­nance cost.

On site wastewater recla­ma­tion is pro­vided which will ease the load on pub­lic fa­cil­i­ties. So­lar shad­ing de­vices are pro­vided with re­la­tion to the sun path di­rec­tion to en­sure bet­ter con­di­tion in­side the room and greatly re­duce the load on air- con­di­tion­ing.

Garbage col­lec­tion room is pro­vided in the base­ment with an area of 500sq ft and col­lec­tion bins are pro­vided in each floor.

Di­ag­o­nal shape is taken for the build­ing to avoid di­rect sun from the south- west and south- east. On the western side, an­gu­lar alu­minium ver­ti­cal lou­vers are pro­vided to avoid di­rect sun from the west. In the plan, all the ser­vice ar­eas are pro­vided on the south­ern side of the build­ing which will also help di­rect heat into the of­fice space, in other words, this will act as a buf­fer zone.

North­ern side is given mostly full glass from floor to ceil­ing to give max­i­mum light, which would give very good view into the cen­tral

court­yard of the cam­pus. Out of the three tow­ers, the eastern tower is tilted as a block to en­hance the aes­thetic qual­ity of the build­ing which will look like a mov­ing ob­ject to the space.

All the build­ings in the cam­pus are placed sur­round­ing a cen­tral tri­an­gu­lar court which is also the shape of the to­tal site. Glass win­dows are pro­vided that open into the court­yard from all build­ings. The cen­tral court­yard is also land­scaped beau­ti­fully which is also cov­ered 60% with a ten­sile fab­ric struc­ture to give shade. The cen­tral court­yard can also fa­cil­i­tate open- air meet­ings, get- to­geth­ers, etc. From var­i­ous build­ings, one can reach the cen­tral area by land­scaped walk­ways to reach the food court build­ing, med­i­ta­tion cen­tre, health club, etc. The ex­treme north of the site is be­ing pro­vided with pub­lic util­ity build­ing, again tri­an­gu­lar in shape which houses a three- storey shop­ping mall, bank, ATM, day care block, food courts, etc.

On the north­ern side, there is a 10- storey build­ing for soft­ware, and an­other block on the south- west cor­ner houses100 ser­vice apart­ments. At the east side of the site, soft­ware com­bined blocks are pro­vided par­al­lel to the road which houses four tow­ers. This is again de­signed in di­ag­o­nal shape to avoid di­rect sun to en­hance the aes­thetic qual­ity with good el­e­va­tion pro­vid­ing dif­fer­ent floors which would en­hance the qual­ity for green house con­cept. These split level dou­ble height green spa­ces are pro­vide in all build­ings in the cam­pus.

The build­ing form– sim­ple yet el­e­gant, gives the user views in dif­fer­ent di­rec­tions.

All the ser­vice zones are con­cen­trated along the south cre­at­ing a buf­fer be­tween the south fac­ing wall and the work spa­ces. These work spa­ces are lo­ca­tions of high in­tel­lec­tual pro­duc­tiv­ity, placed along the north side with am­ple views and nat­u­ral lights. Zigzag wall/ glass pro­file along the west side façade blocks the western sun but still gives light from north­ern fac­ing win­dows.

The dou­ble level en­trance lobby and two large land­scape courts be­sides the en­trance gives an ad­e­quate green back­drop for peo­ple to feel while en­ter­ing the build­ing. The ar­chi­tec­ture aimed is to cre­ate nat­u­ral feel­ing while en­ter­ing the build­ing. Around 27 to 37% of the to­tal area is pro­vided with glass.

Ex­clu­sive vis­i­tors’ lounge/ con­fer­ence hall faces the north and the cafe­te­ria faces the

south. Through this, 30% re­duc­tion in power us­age op­er­at­ing cost can be achieved. Fifty per­cent of the new wood based ma­te­ri­als are FSC cer­ti­fied wood. Dou­ble glazed win­dows with ad­e­quate thick­ness are pro­vided to give in­side enough pro­tec­tion and to have a clean ex­te­rior vi­sion. Ro­tat­ing blinds on the ex­ter­nal glazed sur­face pro­vide ad­e­quate shades through­out the day. At reg­u­lar in­ter­val, shut­ters that can be opened are pro­vided to have op­tion for nat­u­ral ven­ti­la­tion. All reg­u­larly oc­cu­pied space has ac­cess to ex­te­rior views. Com­pos­ite wood is be­ing used for all types of par­ti­tions in the build­ing.

The blocks are con­nected with a glazed ta­per­ing cir­cu­lar- shaped struc­ture on ei­ther side which de­fines the build­ing aes­thet­i­cally. This space, which buf­fers be­tween the in­ter­nal and ex­ter­nal en­vi­ron­ments, en­cour­ages the oc­cu­pants and vis­i­tors to in­ter­act and in­no­vate within a free zone, adding to­tally new di­men­sions with free­dom of be­ing in­side yet out­side the build­ing premises.

The build­ing ex­ter­nal façade was down­sized ev­ery way pos­si­ble by ver­ti­cal and hor­i­zon­tal breaks. Build­ing ma­te­ri­als with high em­bod­ied en­ergy have been used. Floor­ing ma­te­rial used is vit­ri­fied tiles and ex­ter­nal glass cladding is dou­ble glazed with re­flec­tive glass to con­trol the in­side en­ergy.

The ma­te­rial used like the car­pet, paints and com­pos­ite wood have low VOC. Ma­te­ri­als with VOC are clearly stated in the con­struc­tion doc­u­ments even for the ad­he­sives and sealant. The com­pos­ite wood con­tains

30% re­cy­cled pulp and is free from Urea

Formald­hi­hyde resins. All ma­te­ri­als have CRI cer­ti­fi­ca­tion like for car­pet. Sev­enty per­cent of the roof area is cov­ered with high Albedo paint, and the ter­race plan show­ing to­tal area, veg­e­tated area and area cov­ered by China mo­saic is ap­pended.

The ter­race floor is hav­ing more than 40% land­scaped gar­den with trees and plan­ta­tion so as to pro­vide an ideal lo­ca­tion for the pro­fes­sion­als to leisure out some ter­races at two floor heights over­look­ing the scenic gar­den and foun­tains. Thirty per­cent of the site area is land­scaped– gar­dens with cas­cad­ing and rows of foun­tain with gazebo, lawns and curved pavil­ions show­cas­ing the gar­den city. Land­scape and wa­ter bod­ies pro­vide the en­tire area with an en­vi­ron­ment- friendly façade. Above all, the whole area is cov­ered at the top by a ten­sile mem­brane. This gives shade to the gar­den and to the build­ing. An am­phithe­atre is pro­posed as a part of the land­scape fea­ture. The build­ing cor­ners at ran­dom in­ter­val have dou­ble height ter­raced gar­den and trees. This re­flects the city im­age and also makes the build­ing more nat­u­ral to the sur­round­ings.

Park­ing fa­cil­ity has been pro­vided in two base­ments. To­tal num­ber of car park­ing pro­vided is 4000 ( ap­prox) out of which 3% ca­pac­ity, i. e. 120 is for bat­tery charged cars in­clud­ing pro­vi­sion for elec­tric car chang­ing sta­tions. Bus bays have also been pro­vided.

For house­keep­ing, sep­a­rate room is pro­vided. This con­trolled en­vi­ron­ment zone re­sponds to the ever so com­fort­able cli­mate of Ban­ga­lore al­low­ing the users to be a part of the en­vi­ron­ment. There is pro­vi­sion for 100% rain­wa­ter har­vest­ing by col­lec­tion or by per­co­la­tion and to be recharged.

As no smok­ing pol­icy is be­ing fol­lowed, there would be no ex­po­sure of build­ing oc­cu­pants, in­door sur­faces, and ven­ti­la­tion air dis­tri­bu­tion sys­tems to en­vi­ron­men­tal to­bacco smoke.

Fact­file

Client: Bearys Prop­er­ties & De­vel­op­ments Pvt Ltd, Ban­ga­lore Con­sul­tants: Ma­hen­dra Raj Con­sul­tants Pvt Ltd ( Struc­tural); In- house team of Bearys Prop­er­ties & De­vel­op­ments Pvt

Ltd ( MEP); Col­lab­o­ra­tive Ar­chi­tec­ture ( In­te­rior); Mas­ter­plan ( Land­scape)

Con­trac­tors: In- house team of Bearys Prop­er­ties & De­vel­op­ments Pvt Ltd

Built up area: 10 lakh sq ft ( ap­prox)

Cost of project: Rs 250 crore

Year of com­ple­tion: 2013

SITE PLAN / GROUND FLOOR PLAN

TER­RACE PLAN

SEC­TION

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.