Of Relec­tors ‘ n’ Re­flec­tions Trilux Light Cam­pus, Cologne, Ger­many GRAFT Ar­chi­tects, Ger­many

Architecture + Design - - Contents - Project: Trilux Light Cam­pus, Cologne, Ger­many In­te­rior Ar­chi­tects: GRAFT Ar­chi­tects, Ger­many

The ar­chi­tects de­signed the new site of the Ger­man lighting com­pany in Cologne. The de­sign of the rec­tan­gu­lar build­ing is strongly in­spired by the client’s craft: light, re­frac­tion and re­flec­tions are re­flected— in the truest sense of the word— through­out the build­ing and its de­sign em­bod­ies the pre­ci­sion of lamp man­u­fac­tur­ing. The con­tin­u­ous, stag­gered glass façade presents a chang­ing pat­tern of re­flec­tions from dif­fer­ent view­points and draws in­spi­ra­tion from the aes­thet­ics of spot­light re­flec­tors, which optimize the op­ti­cal dis­tri­bu­tion of the light source. To achieve this, each façade mod­ule is ro­tated at the same an­gle about its cen­tral axis.

The over­all impression is of a mono­lithic build­ing that pro­duces dif­fer­ent light and depth ef­fects de­pend­ing on the point of view.

The main en­trance of the cam­pus makes an invit­ing ges­ture at the cor­ner where it meets the street to the north, its glaz­ing ris­ing from one to two floors to wrap around the build­ing cor­ner. The new build­ing frames the site on the western edge, defin­ing a new space of in­ter­ac­tion be­tween the new and the ex­ist­ing build­ings. The landscape de­sign by Lill + Sparla cre­ates an out­door plaza that is green all year round, with del­i­cate grasses that con­trast with the uni­form over­all impression of the build­ing. The theme of the plaza con­tin­ues in the build­ing’s in­te­rior.

The spa­cious, two- storey foyer and the re­cep­tion area ex­tend the pub­lic ar­eas into the build­ing, and to­gether with the gallery on the first floor, pro­vide gen­er­ous space for ex­hi­bi­tions

FIRST FLOOR PLAN

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.