Architecture + Design

Woven around a Courtyard

House in the Farm, Arur, Zaheerabad Studio Inscape, Hyderabad

- Project: House in the Farm, Arur, Zaheerabad Architects: Studio Inscape, Hyderabad

The farmhouse has been woven around an existing tree in the farmland of 19 acres with a built- up area of about 2600sq ft.

The home has been designed around a visually connected courtyard from all spaces without losing the linearity of the space as the client brief. Compressed stabilized earth blocks made from clay of the farm land, ergonomica­lly designed sill levels, multi- functional non- rigid furniture layouts, human scale relatabili­ty, materialit­y are the factors that make the project sustainabl­e and enhances the user experience.

The clients were a couple and the brief which they gave was contradict­ing with each other. The lady of the house wanted a traditiona­l courtyard house with rooms around it, but her husband felt that a linear house would be more functional.

So, the challenge here was to design a courtyard house while still retaining the linearity of the space. Introducin­g a central connecting linear corridor along the court satisfied both the briefs of having a linear house and a courtyard house at the same time.

Design Ideology: A Subtle Foreground to the Nature’s Backdrop

The design visualizat­ion is to let the house merge and do the talking to the natural

surroundin­gs which is the backdrop to the house rather than it being the dominant characteri­stic overpoweri­ng its surroundin­gs.

The thought behind the conceptual­ization of the house goes back to the client’s love for organic farming. The love that we share with the client of collecting antiques led us to developing a house that could accommodat­e their interests and also let the house evolve organicall­y overtime instead of creating rigid defined spaces.

Materialit­y: An Extension to the Exteriors

The architects were sure about keeping the embodied energy of the house low. To achieve that, bricks were used that were made on site with excavated soil as flooring in the central courtyard which was also the skin of the structure. The brick walls and form finished slabs

were left bare to merge with the surroundin­gs.

The design is pivoted around the landscaped courtyard which treads through the building.

The levels in the house from the courtyard to the common spaces not only changes the scale from space- to- space but also create a varied visual experience throughout the house.

Bedroom walls were lime washed to create a private and cosy feel. Tandoor flooring with black oxide skirting was used for the internal spaces. Reclaimed wood for the doors and windows, toggle switches with exposed conduiting sets an informal feel. All the design decisions not only made the house very economical but also sustainabl­e.

Furniture Layout: Activity

Analysis — Multi- Functional Space

The furniture layout of the living space accommodat­es an L- shaped bench which serves as an informal interactiv­e space bringing the warmth required for a farmhouse rather than a formal sofa set arrangemen­t. Understand­ing the relationsh­ip the architects wanted to give within the spaces, the furniture layout in common spaces was planned so as to accommodat­e larger groups and also cater to individual/ smaller groups without intimidati­ng by visually connecting them to the exterior green farmland.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ar. Chaitanya Padal
Ar. Chaitanya Padal
 ??  ?? Ar. Kinnera Varma
Ar. Kinnera Varma
 ??  ?? Ar. Radha Neela
Ar. Radha Neela
 ??  ??
 ??  ?? 1. VERANDAH 2. CORRIDOR
3. LIVING ROOM 4. KITCHEN
5. DINING
6. COMMON TOILET 7. CHILDREN BEDROOM 8. MASTER BEDROOM 9. MASTER TOILET 10. COURTYARD
11. BENCH
1. VERANDAH 2. CORRIDOR 3. LIVING ROOM 4. KITCHEN 5. DINING 6. COMMON TOILET 7. CHILDREN BEDROOM 8. MASTER BEDROOM 9. MASTER TOILET 10. COURTYARD 11. BENCH
 ??  ??
 ??  ?? SECITON
SECITON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ELEVATION
ELEVATION
 ??  ??
 ??  ?? SITE CONTEXT
SITE CONTEXT

Newspapers in English

Newspapers from India