IN­SIDE OUT­SIDE

A unique de­sign per­spec­tive makes the Pool Yard House by Chandi­garh-based firm Stu­dio Ardete stand out

India Today - - CONTENTS - By BADRI­NATH and PR­ERNA KALERU

Lo­cated on a busy sec­toral road in Panchkula, the Pool Yard House was de­signed for an el­derly cou­ple. The client, Pawan Garg, runs his own busi­ness in the in­dus­trial area of Chandi­garh and loves to en­ter­tain, which be­came the un­der­ly­ing prin­ci­pal be­hind the de­sign of the home. The brief was to vi­su­alise a house ex­ud­ing com­fort, de­signed for re­lax­ation and leisure. The con­cept was to place em­pha­sis on the court­yard and pool ar­eas, with th­ese act­ing as the fo­cal point of the home.

The fa­cade has been de­signed in two in­di­vid­ual masses. A screen com­pris­ing of ver­ti­cal slats re­duces vis­ual con­tact with the busy street out­side, while still al­low­ing the oc­cu­pants to have a view of the trees

lin­ing the road across. An­other dis­tinct mass is cre­ated by the stair­case fa­cade clad in dark grey tex­tured stone. Small rec­tan­gu­lar voids have been cre­ated in this fa­cade to break the mo­not­o­nous mass. Th­ese small win­dows with re­flec­tive glass add a sculp­tural di­men­sion to the home. A wa­ter body planned near the en­trance gives the in­te­ri­ors a tran­quil feel.

Trans­par­ent walls have been used to in­ter­con­nect the var­i­ous spa­ces of the house, and to link them to the out­doors as well. The sit­ting room lo­cated in the front is de­signed as an ex­ten­sion of the land­scape with the can­tilevered roof re­in­forc­ing the con­nec­tion of the in­side to the out­side. The trans­par­ent walls are fur­ther used to ac­cen­tu­ate the pres­ence of the pool from dif­fer­ent ar­eas of the house.

The main stair­case and the well­ness ar­eas have been con­nected to the rest of the spa­ces via the court­yard, es­tab­lish­ing a strong cor­re­la­tion be­tween the in­side and the out­side, a fact that achieves greater im­por-

tance when the cli­matic zone, char­ac­terised by both, ex­treme heat and cold, is taken into con­sid­er­a­tion.

The colour, tex­ture and ma­te­rial pal­ettes of the home have been kept sub­tle, with use of wood and stone steal­ing fo­cus. Colour­ful art­works stand out against the toned down am­bi­ence of the in­te­ri­ors.

The light­ing takes into con­sid­er­a­tion in­di­vid­ual spa­ces. Quirky light fix­tures that draw at­ten­tion and bind the el­e­ments of the space to­gether have been used. Nat­u­ral light fil­ters in from the dou­ble-height court­yard, il­lu­mi­nat­ing the spa­ces in­side dur­ing the day­time. The plan was con­ceived around a pool and a court­yard. The plunge pool is on the first floor and can be seen from many ar­eas, mak­ing it the nu­cleus of the house.

Pho­to­graph by AR­CHI­TECT PURNESH DEV NIKHANJ

The fa­cade has ver­ti­cal slats as well as small rec­tag­u­lar voids to break the monotony

The liv­ing room over­looks the stair­case lead­ing to the floor above

Clock­wise from left: The for­mal din­ing room; an­other view of the sculp­tural stair­way; the lap pool; the ar­chi­tects Pr­erna and Badri­nath Kaleru

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.