spa­ces

Lux­ury meets com­fort and good de­sign in this home by Stu­dio Os­mo­sis in one of Mum­bai’s toni­est apart­ment com­plexes

India Today - - CONTENTS - By SHILPA AND SAMEER BALVALLY

LUXE LIV­ING

This Mum­bai apart­ment by Stu­dio Os­mo­sis is a tes­ta­ment to how mod­ern and min­i­mal does not mean clin­i­cal and bor­ing

Should a home be a tribute to what’s trend­ing in in­te­rior de­sign, or should it solely be true to those who live in it? These are ques­tions an in­tro­spec­tive fam­ily of four asked them­selves be­fore de­cid­ing on the de­sign of their 3BHK apart­ment in Lodha Group’s World Tow­ers at Mum­bai’s Lower Parel. The client’s brief was to de­sign a space that in spite of be­ing in one of the most lux­u­ri­ous Ar­mani de­signed World One project, ra­di­ated the warmth and com­fort that a home pro­vides. The de­sign con­cept stemmed from the premise that you leave the ho­tel-like lux­ury be­hind when you en­ter home. This dic­tated the colour and ma­te­rial palate for us in terms of bal­anc­ing the el­e­ments of warmth and lux­u­ri­ous el­e­ments while main­tain­ing the func­tion­al­ity of the space. An­other con­sid­er­a­tion was the prom­i­nent curve de­sign of the build­ing it­self which has a con­tin­u­ous stretch of bal­cony with some of the best city, sea and sealink views. The liv­ing room was planned to cre­ate a com­fort­able yet clut­ter-free fam­ily space and at the same time, the curved fa­cade that spans through­out the liv­ing room was high­lighted us­ing var­i­ous de­sign el­e­ments. The ceil­ing and sub­se­quent light­ing de­sign ra­di­ally frames the view of the out­doors. The home, which sprawls across 2,100 sq ft has an over­all neu­tral colour pal­ette of beige and browns with splashes of blue and yel­low.

In the liv­ing room the cus­tom-de­signed steel-grey and mus­tard high­lighter so­fas

are ori­ented to­wards the TV and the cen­tre ta­ble to pro­vide scope for ad­di­tional seat­ing around it. The ta­ble was cus­tom de­signed for pouffes that tuck into the ta­ble when not in use. A cus­tom made cir­cu­lar car­pet with ab­stract ra­dial pat­terns ties the space to­gether. The hid­den cabi­net tem­ple is sub­tly re­flected by the slight tra­di­tional flo­ral-in­spired mod­ern lay­ered graphic art printed on the wooden pan­els and con­sole, which was col­lab­o­ra­tively de­signed with Liv­inArt. The me­tal art­work on the wall was de­signed by a lo­cal artist in Jodh­pur.

The din­ing area sports a cus­tom de­signed rec­tan­gu­lar ta­ble with me­tal in­lay that ta­pers slightly to one side. The me­tal legs of this ta­ble have been painted in the ac­cent colours of the space. The bal­cony, which runs along the curve of the liv­ing room, has been con­verted into an out­door bar. The bar sports a con­crete coun­ter­top and is front cladded with hand-painted ce­ramic tiles mim­ick­ing the colours of the sea.

The bed­rooms are de­signed with the same bal­ance be­tween lux­ury and com­fort. The ma­te­ri­als se­lected are not flashy yet ex­ude a sense of el­e­gance. The colour pal­ette for the mas­ter bed­room and bath­room is bolder with pas­tel rich grey-blues, and greys with jute and white sheers. The boy’s room

has a fresh colour pal­ette of yel­lows ochre, teal, light grey and birch ply, and has been de­signed keep­ing in mind the need for stor­age. The ex­ist­ing kitchen was de­signed by Ar­mani, but was nar­row with a plat­form only on one side. The team at Stu­dio Os­mo­sis opened the kitchen with an ad­di­tional work­ing counter and up­front, well-or­gan­ised spa­ces.

Art has been used in some unique ways in this project with var­i­ous artists cus­tomis­ing it. The long pas­sage that spans from the liv­ing room to the mas­ter bed­room with doors lead­ing to the other rooms has a de­tailed cus­tom de­signed graphic along the en­tire length com­mis­sioned by col­lab­o­rat­ing with Kalaakari Haath. The me­tal art­work in the liv­ing room wall was de­signed and cre­ated by a lo­cal artist in Jodh­pur and cus­tomised fabric and hand­made pa­per art­works have also been used. The hand wo­ven out­door fur­ni­ture is by Re­tyre­ment Plan which fol­lows the de­sign mantra of hand­made pop lux­ury.

The best part? While the apart­ment ex­udes the warmth of a home, it suc­cess­fully en­cap­su­lates the essence of lux­ury liv­ing.

Founded in 2010, Stu­dio Os­mo­sis is a mul­ti­dis­ci­plinary de­sign prac­tice formed by ar­chi­tects Sameer Balvally and Shilpa Jain Balvally. The Mum­bai-based mul­ti­dis­ci­plinary prac­tice has many award-win­ning de­signs. www.stu­dioos­mo­sis.com

Pho­to­graphs by PHOTOGRAPH­IX IN­DIA

IN­NO­VA­TIVE DE­SIGN Clock­wise from be­low: The bar sits smartly on the curve of the apart­ment; ar­chi­tects Shilpa and Sameet Balvally; the liv­ing room

ART SMART In the cor­ri­dor con­nect­ing the bed­rooms, a cus­tomised wall mu­ral adds colour (above); the pow­der room (right)

HUE KNEW Clock­wise from be­low: The serene mas­ter bed­room; a sec­tion of the lv­ing room, the cus­tom bench and swing in the bal­cony

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.