DE­SIGNED FOR ALL SEA­SONS

India Today - - EX­PERT SPEAK -

When we were first in­vited to visit the site, we were con­fronted with a big chal­lenge. While the lo­ca­tion of­fered un­hin­dered views there was no flat ter­rain at all. In­stead there was a hill slope with a drop of 30 m (100 ft). The star of the site was of course the majestic view of the Aamby lake and Sahyadri moun­tain ranges, so the de­sign brief was wo­ven around the views and the ter­rain. We con­cep­tu­alised and planned the home in a man­ner that all the spa­ces for­mal and in­for­mal faced the majestic views. As one en­ters the gate all you see is an ex­posed lime­stone wall along with plan­ta­tions. You are then lead through a small open­ing that leads to the first show­stop­per space which frames the un­hin­dered view. (We were in­spired by the sim­i­lar story telling at the Taj Ma­hal, Agra.) The villa’s ar­chi­tec­tural mass­ing cre­ates mul­ti­ple zones and land­scaped ar­eas inter spread around each built zones. The ma­te­rial palette in­cludes sand­stone cladding, sand­blasted con­crete in-situ style tile floor­ing, along be­spoke fur­ni­ture and art sourced from across the world. We also worked out unique con­cepts of vis­ually merg­ing the wa­ter, air, sky and fire through a sunken heated pool paired with a sunken heated Jacuzzi that wrap around the bar­beque and sit­ting space. These fea­tures have en­abled the client to en­joy the chilly De­cem­ber weather in warmth.

Project

150 West­lake, Aamby Val­ley Area

21,000 sq ft (built up), 1 acre (site) Con­cept

Week­end Re­treat

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.