GROUND RE­PORT

India Today - - EXPERT SPEAK -

Lo­ca­tion Juhu Beach, Mumbai Area 350 sq ft

Spe­cial Fea­tures

It has an al­most lantern-like ef­fect and pro­por­tion in a large floor plate of the house. A del­i­cate wooden lattice screen is used along one edge to en­sure pri­vacy while al­low­ing the light to come in. The big­gest rea­son for the court­yard was to bring in nat­u­ral light into an oth­er­wise dark base­ment that would have had to func­tion as a com­pletely ar­ti­fi­cially con­trolled en­vi­ron­ment. It also of­fers a gar­den like re­lief at the cen­tre of the base­ment.

Chal­lenges Faced

This was cut out into an ex­ist­ing base­ment struc­ture when we did gut ren­o­va­tion/ re­vamp of the en­tire ex­ist­ing house. The house was right on the sea and hence mak­ing such a big cut out in the base­ment with­out dam­ag­ing the in­tegrity of the struc­ture was a def­i­nite chal­lenge.

Quick Tip

Al­ways plan multi-func­tional am­bu­la­tory ar­eas around the court­yard for max­i­mum util­i­sa­tion of space.

Ra­jiv Parekh, Ekta Parekh, Apoorva Shroff and Maithili Raut

Found­ing Part­ners and Part­ners rED (re­search||en­quiry||de­sign|| ) Ar­chi­tects, Mumbai www.redar­chi­tects.in

Pho­to­graph by JIGNESH JHAVERI

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.