In the mu­seum's ar­chi­tec­ture, Stu­dio Ar­chohm shares the ide­ol­ogy of so­cial­ism

The con­tem­po­rary na­ture of the mu­seum’s ar­chi­tec­ture by Stu­dio Ar­chohm cel­e­brates and shares the ide­ol­ogy of so­cial­ism in ret­ro­spect; it also re­flects the Ɵmes we live in – both in its ex­pe­ri­ence and space-mak­ing

MGS Architecture - - News -

The Jayaprakash Narayan In­ter­pre­ta­tion Cen­tre (JPNIC) is built on the idea of cre­at­ing pub­lic ar­chi­tec­ture, whose de­sign vo­cab­u­lary en­dows a con­tem­po­rary value to past events, but stands its ground with its ‘new-found’ in­sti­tu­tional iden­tity, re­flect­ing the po­larised views of civic au­thor­i­ties, cu­ra­tors, his­to­ri­ans and the gen­eral pub­lic. The mono­lithic and bold form of the build­ing takes a stance, and ex­udes em­pow­er­ment. De­spite, the scale and the un­con­ven­tional shape, the build­ing with its clean and clear lines is de­cep­tively sim­ple. The pro­found depth and com­plex­ity is re­vealed on the in­side and it only re­in­forces the no­tion of sim­plic­ity be­ing rooted in deep-thought and re­flec­tion.

The build­ing de­sign com­mu­ni­cates the essence of the In­ter­pre­ta­tion Cen­tre which is about the idea of so­cial­ism of the vi­sion­ary Jayaprakash Narayan; and val­i­dates its recog­ni­tion as an at­tempt to be an am­bas­sador of the city of Luc­know

Sourabh Gupta

The ar­chi­tec­ture of the build­ing blurs the bound­aries of the role of ar­chi­tec­ture in space-mak­ing. The con­cep­tion of the in­sti­tu­tion was a jour­ney that evolved with the project. The ar­chi­tec­ture merges seam­lessly with the mu­seum and ex­hi­bi­tion plan­ning, ex­pe­ri­ence de­sign and land­scape. The cen­tre serves as a gate­way to the Jayaprakash Narayan In­ter­na­tional Cen­tre and to­gether, they en­sure that an in­ter­na­tional flavour is im­parted to the com­plex, which in turn, val­i­dates the recog­ni­tion of the in­sti­tu­tion as an at­tempt to be an am­bas­sador of the city of Luc­know.

In­te­ri­ors

The ex­pe­ri­ence of the In­ter­pre­ta­tion Cen­tre is through four the­matic zones. The zone of ab­sorp­tion is where in­for­ma­tion about the life jour­ney and val­ues of JP is im­bibed. The more in­ter­ac­tive zone of re­al­i­sa­tion fa­cil­i­tates a closer look at JP. The zone of in­ter­nal­i­sa­tion al­lows time and space for in­tro­spec­tion on the take-away-how one can take ini­tia­tives in their own

life. The con­clud­ing zone, a con­gre­ga­tion place, is meant to in­flu­ence and in­spire col­lec­tive ex­pres­sion of the learn­ing. The jour­ney both lit­eral and al­le­goric is all about move­ment. Phys­i­cal nav­i­ga­tion of space makes ex­hibits dy­namic.

Project In­for­ma­tion

Ty­pol­ogy: Pub­lic Build­ing Name of Project : JNIC (Mu­seum of So­cial­ism) Lo­ca­tion : Luc­know Client : Luc­know De­vel­op­ment Au­thor­ity Prin­ci­pal Ar­chi­tect : Sourabh Gupta, Stu­dio Ar­chohm Site Area : 18.6 acres (75464 sqm) Built-up Area : 3355 sqm Start Date : Oc­to­ber 2013 Com­ple­tion Date : Oc­to­ber 2016 Pho­tog­ra­pher : An­dre Fan­thome, Bharat Ag­gar­wal Project Cost : 35.98 cr

Con­sul­tants

Struc­tural : ROARK Con­sult­ing Me­chan­i­cal : Su­nil Nay­yar Con­sul­tants Elec­tri­cal : Ar­chohm Con­sults Land­scape : Sha­heer As­so­ci­ates S.J.A. Con­sul­tants HVAC : Su­nil Nay­yar Con­sul­tants Plumbing : Su­nil Nay­yar Con­sul­tants The chrono­log­i­cal nar­ra­tive of JP’S jour­ney is de­picted in al­most all medi­ums; not merely through a dis­play of arte­facts, but through a se­quence of static, dy­namic, sen­so­rial and ex­pe­ri­en­tial mo­ments that in­clude his be­long­ings, fur­ni­ture, let­ters, car­toons and il­lus­tra­tions, po­ems and songs, oral ar­chives, doc­u­men­taries, info-graph­ics and many new, au­to­mated and tech­no­log­i­cal user in­ter­faces as holo­grams, pro­jec­tion map­ping, ki­netic in­stal­la­tions and those that make the vir­tual as real as pos­si­ble and ap­peal­ing to wider and uni­ver­sal au­di­ences.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.