Sus­tain­abil­ity is an im­por­tant fac­tor for the TOR City Mall project of Ground 11

MGS Architecture - - News -

Sus­tain­abil­ity was an im­por­tant fac­tor for the TOR City Mall project of Ground 11, and in keep­ing with the mas­ter plan and all its com­po­nent el­e­ments, it has been de­signed as a LEED Gold project, and its con­strucɵon is ex­pected to be com­pleted by Oc­to­ber 2020

The Tor City Mall in Tema, Ghana, is a sig­na­ture project that is de­signed to com­bine re­tail with a mul­ti­tude of recre­ational ser­vices, and most im­por­tantly, so­cial ser­vices that in­clude health­care and point-of-con­tact for in­ter­ac­tion be­tween the govern­ment and cit­i­zens.

The project has been con­cep­tu­al­ized and de­signed as a ‘Chronosyn­clas­tic In­fitibu­lum’, an in­fi­nite vec­tor of ex­pe­ri­ences in time, and has there­fore the vo­cab­u­lary to rein­vent it­self over time and in sync with events around it

Ar. Pranav Iyer, Ground 11

The project is part of a mas­ter plan for Tema City, the main port city of Ghana. It aims to work as the ‘liv­ing room’ of the city. Its over­all mas­ter plan in­cludes hous­ing, re­tail, recre­ation and health ser­vices, with some ur­ban insert projects that are to cre­ate nodes of growth in the area. The form is rep­re­sen­ta­tive of both the in­dus­trial and eco­nomic iden­tity of Tema, rep­re­sented by two tow­ers that flow up­wards above a com­mon ground floor. It is a 450000 sft su­per struc­ture with two base­ments, and an amal­ga­ma­tion of sev­eral dis­parate func­tions that seek to ques­tion the dis­tinc­tion in re­sponses to pri­vate and pub­lic spa­ces in close jux­ta­po­si­tion.

As a homage to the con­text, the ar­chi­tects have in­cor­po­rated var­i­ous cli­mac­tic meth­ods like shad­ing screens and pas­sive cool­ing. As a cul­tural re­sponse, they in­cor­po­rated tra­di­tional ge­ome­tries and pat­terns into the build­ing de­sign. The build­ing has two base­ments, a large an­chor ground floor, with six up­per floors, both with cen­tral atria that bring nat­u­ral light into all spa­ces. Pro­grammes are stacked bring­ing both econ­omy and prox­im­ity to the de­sign, while bring­ing the struc­ture to hu­man scale within, while be­ing im­pos­ing from the ex­te­rior. As the sur­round­ings from the out­side are brought in us­ing the breeze­way be­tween tow­ers, the dual atri­ums form a pro­tected at­mos­phere for these ecolo­gies, while man­i­fest­ing them­selves in the form of bal­conies and gar­dens through­out the fa­cade.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.