To­gether with de­vel­oper RVI, MVRDV de­signs a build­ing whose façade mir­rors the en­vi­ron­ment

To­gether with RVI, a de­vel­oper sit­u­ated in Saar­brücken, MVRDV de­signs a build­ing with a façade that mir­rors the en­vi­ron­ment and draws at­ten­tion to the town and its de­vel­op­ments

MGS Architecture - - News -

The new mixed-use of­fice build­ing in the city of Esslin­gen marks the cen­tre of this newly de­vel­oped district, which will fur­ther ac­com­mo­date a univer­sity, hous­ing de­vel­op­ments and re­tail stores. MVRDV’S am­bi­tion is to gen­er­ate a build­ing that shows the city and at the same time, opens up to its sur­round­ings to re­veal its pride, his­tory and fu­ture. The façade traces the bound­aries of Esslin­gen and the to­pog­ra­phy of its land­scape, which is pushed in through a se­ries of pix­els that form an ‘Esslinger Room’. A se­ries of stairs, ter­races, and plat­forms emerge and lead to the other side, reach­ing a view­point in the shape of the city cen­tre for pub­lic use, where vis­i­tors can en­joy the views of the vine­yards and sur­round­ing hills. The façade is de­signed as par­tially mir­rored, with frit­ted glass con­tain­ing PV cells that mir­ror the en­vi­ron­ment, the town, its hills and its peo­ple. It shows the pix­e­lated map of the area of Esslin­gen and around. Each pixel car­ries dif­fer­ent in­for­ma­tion, fea­tur­ing the sto­ries of the city and its in­hab­i­tants. With a smart­phone app, one can dis­cover its rich­ness.

On the ground level, the crys­tal rock opens up to the pub­lic square in front, con­nect­ing the city with the build­ing and pro­vid­ing pub­lic ameni­ties in­clud­ing a restau­rant, café and meet­ing ar­eas, while the up­per lev­els ac­com­mo­date mod­ern of­fice spa­ces. At night, the build­ing be­comes a bea­con for Esslin­gen, il­lu­mi­nated through its façade, cre­at­ing an ex­tra­or­di­nary at­mos­phere.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.