Parekh Col­lab­o­ra­tive cre­ates a cool en­vi­ron­ment within a non-air-con­di­tioned house

Parekh Col­lab­o­raɵve cre­ates a cool and calm en­vi­ron­ment within a non-air-condiɵoned house with tech­niques like stack venɵlaɵon and dou­ble en­ve­lope for in­su­laɵon

MGS Architecture - - News -

The brief was to build a house with non-air­con­di­tioned spa­ces. We used tech­niques like stack ven­ti­la­tion and dou­ble en­ve­lope to cre­ate in­su­la­tion and the nat­u­ral pro­tec­tion of the tamarind tree to gain the tem­per­a­ture dif­fer­ence in in­te­ri­ors

Ankit Parekh, Parekh Col­lab­o­ra­tive

The 720 sqm. villa is set within a precinct where var­i­ous houses are built be­long­ing to the ex­tended fam­ily, set out­side the walled city where Mughal ar­chi­tec­ture and land­scape flour­ished. The dwelling has an eco­log­i­cal vi­sion and is au­then­tic both in terms of con­text and work­man­ship with the ma­te­rial pal­ette of sand­stone and M.P. Teak pro­vid­ing sen­sual ex­pe­ri­ences. Be­ing lo­cated within an ex­tended fam­ily precinct, the house needed in­ter­ac­tive spa­ces. A sin­gu­lar lawn area of min­i­mum 300 sq.m, and mul­ti­ple in­for­mal ar­eas in­te­grated with the house. Pri­vate liv­ing space and din­ing area sit in be­tween the in­for­mal green courts, cre­at­ing a spa­tial re­la­tion­ship of in and out. A di­a­logue be­tween

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.