Mistry Ar­chi­tects en­vi­sions multi-func­tional and flex­i­ble spa­ces

The de­sign of this of­fice by Mistry Ar­chi­tects en­vi­sions mulɵ-funcɵonal and flex­i­ble spa­ces rather than des­ig­nated workspaces, while seƫng lim­it­less pos­si­bil­iɵes

MGS Architecture - - News -

The con­fer­ence and dis­cus­sion rooms, al­coves and dis­persed in­ter­ac­tive pock­ets both for­mal/in­for­mal and leisure spa­ces, were ef­fi­ciently weaved into the fab­ric of de­sign. The cen­tral zone is taken up by the large free-flow­ing workspace. Ledge seat­ing along the large pic­ture win­dows makes for cre­ative niches for a laid­back read­ing/workspace. The con­fer­ence room dou­bles up as an in­door gam­ing area, while three par­ti­tioned al­coves serve as the only des­ig­nated work ar­eas in the en­tire of­fice. Or­gan­i­cally de­signed workspaces ac­com­mo­date large clus­ters for an os­motic work cul­ture. This large por­ous work space un­furled into an en­tic­ing deck space that was formed by sim­ply re­mov­ing the rear walls of the ex­ist­ing shell. The floor to ceil­ing slid­ing glass doors (clev­erly hid­den be­hind the doo­dle wall) when not in use, act as a sub­tle sep­a­ra­tion be­tween the in­door and out­door spa­ces. Con­tex­tual ref­er­ence The mi­cro cli­mate cre­ated by the lake in the vicin­ity was in­stru­men­tal in dic­tat­ing the strip­ping of

The essence of each space has been given its own iden­tity and de­signed with ut­most flex­i­bil­ity. Re­mod­elling of­fice dy­nam­ics... where the na­ture of work does not dic­tate the space, rather the space cul­ti­vates the na­ture of work, thereby break­ing away from the stereo­type of­fice de­sign

Ar. Sharukh Mistry

walls to max­imise the open­ings, thus in­creas­ing not only the depth of view but also the nat­u­ral light and ven­ti­la­tion. The de­sign took full ad­van­tage of the view of the large open space of the Fire Train­ing Acad­emy on the rear side by re­mov­ing the en­tire rear wall of the shell to cre­ate a cov­ered deck. The large rain­trees in front of the build­ing, de­tach the space from the busy, bustling Ben­galuru roads. Softscape el­e­ments on three sides of the pe­riph­ery aptly tie in with the fo­liage in front of the build­ing. Green prac­tices Re­claimed wood from cy­clone hit ar­eas of Pondicherry used ex­ten­sively in the de­sign of fur­ni­ture and in­te­ri­ors. Reuse of ex­ist­ing win­dows with ex­ten­sions to fit into the new space vo­cab­u­lary. Reuse of most ma­te­ri­als sal­vaged from the min­i­mal ar­chi­tec­tural in­ter­ven­tions. Re-pur­pos­ing of sal­vaged items. A warm and rus­tic themed ma­te­rial pal­ette ne­ces­si­tated sim­ple de­tail­ing. Crafty use of fire clay bricks for a strik­ing en­try with the sig­nage and en­trance door in Corten steel, stitched with riv­ets. Fire clay bricks for cladding within the

Fact File

Project name: Or­chard Ad­ver­tis­ing Pvt.ltd Lo­ca­tion: Ul­soor, Ban­ga­lore Area: 4950 sqft Project type: In­te­ri­ors Ar­chi­tects: Mistry De­sign Team: Ar.su­nanda A J R, Ar.chetana Shekhar Elec­tri­cal Con­sul­tant: Mecca Con­sul­tants Con­trac­tor: Chan­der, He­manth Con­struc­tions Pho­tog­ra­phy: Anand.r

Ma­te­rial Pal­ette

Wall Cladding: Fire clay bricks Par­ti­tions: Corten steel Ce­ment Board: Bi­son Table­top Wood: Prakrit, Auroville Floor­ing: Nitco vit­ri­fied tiles ex­ist­ing shell, be­came the mus­cle of the en­vi­ron­ment. Ce­ment fin­ishes in plas­ter, tile floor­ing and wall pan­elling com­ple­ment by con­trast the warm hues of the fire clay bricks. Corten steel par­ti­tions re­in­state a feel­ing of warmth, con­trary to the ma­te­rial it­self. The muted ce­ment coloured tile floor sur­prises with glimpses of etched leaf pat­terns through­out the in­te­rior space. The ex­ist­ing ex­posed ceil­ing with sprin­kler lines in red was re­tained to main­tain the pu­rity of the ex­ist­ing space. Fur­ni­ture was cus­tomised to achieve the de­sign in­tent set out. Wood re­claimed from cy­clone hit ar­eas and worked at by Aurovil­ian, Torkil, adds soul to the space. Ev­ery piece of fur­ni­ture was crafted to de­tail by join­ing and stitch­ing hand sanded ma­hogany and aca­cia wood. Old the­atre chairs were re­fur­bished for din­ing, while a re­con­di­tioned At­las cy­cle sup­ports a book­shelf. Quirky bar stools at the re­cep­tion, some with butt im­prints and some with cy­cle wheels as sup­ports, make the space fun and lively. Lo­cal con­tent In­tro­duc­tion of sev­eral el­e­ments of na­ture used cre­atively and in mul­ti­ple ways, for ex­am­ple, leaf mo­tifs on tile floor­ing and ex­posed ce­ment fin­ishes, bam­boo lights and trel­lis, ant sculp­tures, planters along the pe­riph­ery, graphic rep­re­sen­ta­tion of trees on some win­dows, hand-made art pieces such as ce­ment ants (us­ing waste Corten steel) crafted by kids from a ru­ral school, adding rope art to the other­wise blank fen­es­tra­tion for an in­ter­est­ing play of light and shadow, scrap metal, cy­cle chains, gear­wheels for at­trac­tive art grills, and so on.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.