Stu­dio Emer­gence un­der­takes the de­sign of a metro sta­tion, a com­mer­cial com­plex, and a rail­way sta­tion

MGS Architecture - - Contents -

The de­sign team at Stu­dio Emer­gence un­der­take the de­sign of three dif­fer­ent projects: a metro staɵon, a com­mer­cial com­plex, and a rail­way staɵon, with a fo­cus on their aes­theɵcs, user-friend­li­ness, and funcɵon­al­ity

MMRDA And­heri Metro De­sign for Line7

The And­heri Sta­tion pre­sented sev­eral chal­lenges: it is con­sid­ered a hub for trans­porta­tion due to the sev­eral link­ages it pro­vides and its strate­gic po­si­tion. Adding a metro sta­tion would only add to its high foot­fall. Since the metro is an el­e­vated sys­tem, it is im­per­a­tive to have a de­sign that merges with the city fab­ric. Such mas­sive struc­tures need to be treated as pos­i­tive in­ter­ven­tions. The struc­ture of the Metro sta­tion is a ra­tio­nal re­sponse to a se­ries of pro­gram­matic re­quire­ments and con­straints, and the re­sult is a steel-and-glass canopy. The stun­ning ocu­lus form cre­ates a new struc­ture that is func­tional, con­tem­po­rary, and con­tex­tual; a new grand civic space for Mum­bai. The struc­tural steel is not only su­per-strong and durable but can be used in in­no­va­tive ways, turn­ing the or­di­nary into some­thing quite trans­for­ma­tional, even though the main struc­tural sys­tem is mainly of steel. The façade is a para­met­ri­cally de­signed jaali with the aper­tures in­creas­ing in size pro­por­tional to the dis­tance from a high-rise build­ing next to it and giv­ing pri­vacy to the res­i­dents in the vicin­ity. The re­sult is a rhyth­mic pat­tern on the façade, cre­at­ing dra­matic shad­ows on the plat­form and con­course level. Wayfind­ing was in­te­gral to the de­sign with un­ob­structed views across the pub­lic spa­ces, a vis­ual con­nec­tion to the cen­tral cir­cu­la­tion spine, and am­ple outdoor views. The use of ex­posed struc­tural steel en­hances the unique ar­chi­tec­tural ex­pres­sion and its use, prom­i­nent through­out the pub­lic ar­eas, and achieves the de­sired vis­ual qual­ity and tex­ture. Achiev­ing a roof struc­ture rem­i­nis­cent of a jaali in­volved use of curved tapered steel plate gird­ers that dy­nam­i­cally in­ter­sect in the mid­dle of the struc­ture. The floor­ing pat­tern also res­onates with the same jaali pat­tern to al­low syn­ergy and con­ti­nu­ity in de­sign. The pri­mary struc­tural sys­tem con­sists of (16) steel arch trusses span­ning nearly 17m. Though the over­all ge­om­e­try of the metro sta­tion is a com­plex, seem­ingly free-form se­ries of curves, the re­al­iza­tion of this ge­om­e­try was achieved by us­ing only mem­bers curved to one cir­cu­lar ra­dius. This ra­tio­nal­ized ap­proach al­lowed the ge­om­e­try to be con­veyed in sim­ple 2D plans and el­e­va­tions, with­out the need for 3D work point

sched­ules. For the ter­mi­nal’s cen­tral spine, field erec­tion was se­quenced to uti­lize the rigid­ity of the X-gird­ers to min­i­mize move­ments and the need for ex­ten­sive tem­po­rary brac­ing. Ad­di­tion­ally, the joints pro­vided im­proved ther­mal ex­pan­sion char­ac­ter­is­tics for the con­course, which is nearly one quar­ter of a mile long. Be­cause much of the steel fram­ing was ex­posed, the de­sign team worked closely to de­velop de­tails that achieved the ar­chi­tec­tural vi­sion and were also ef­fi­cient to fab­ri­cate. The fabri­ca­tors can make ex­ten­sive use of cus­tom jigs and fix­tures to po­si­tion the mem­bers in the shop to min­i­mize weld­ing dis­tor­tion in the cru­ci­form col­umns and in the ar­chi­tec­turally ex­posed struc­tural steel curved roof gird­ers.

Fact File

Sta­tus: Win­ning En­try | Un­der con­struc­tion De­sign Team: Khushbu Davda, Seeja Sud­hakaran, Ab­hi­jit Patade, Priyanka Itad­kar, Sa­jan Mehta

The aper­tures, which cre­ate the pat­tern, are a se­ries of open, opaque and trans­par­ent pan­els to en­able the sta­tion to be well lit and ven­ti­lated. The roof pan­els have been given open­ings in the poly­car­bon­ate sheet so as to en­sure the sta­tion is nat­u­rally lit. The plat­form level has am­ple open­ings to help ven­ti­late the non-air-con­di­tioned space, whereas, the roof will have lesser open­ings which will en­able light but also pro­hibit ex­cess heat in the Mum­bai weather. To keep the de­sign within bud­get, the ex­posed con­nec­tions were en­gi­neered to use only con­ven­tional struc­tural steel fab­ri­ca­tion tech­niques and ma­te­ri­als, and great care was taken to shape the con­nec­tions to be aes­thet­i­cally min­i­mal and con­sis­tent. All ex­posed struc­tural steel is painted white/grey with a high­per­for­mance coat­ing sys­tem con­sist­ing of a shopap­plied zinc-rich primer and a fin­ish coat.

Seeja Sud­hakaran MMRDA had, for the first Ɵme, in­vited ar­chi­tects from all over In­dia to de­sign the new Metro staɵons com­ing up in Line 7 in the western sub­urbs. Aōer the in­iɵal site vis­its, the ar­chi­tects were given a brief on the scope of work. Stu­dio Emer­gence was short­listed amongst the top 10 ar­chi­tects and sub­se­quently bagged the project along with an­other firm.

Khushbu Davda

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.