A co­he­sive de­sign with re­spect to cli­ma­tol­ogy and site con­di­tions makes Wind Gates a well-de­signed res­i­den­tial project

Well-pro­porɵoned in­te­rior and ex­te­rior spa­ces and a co­he­sive de­sign with re­spect to cli­ma­tol­ogy and site condiɵons make Wind Gates a well-de­signed res­i­denɵal project

MGS Architecture - - Contents -

The zon­ing of plots for place­ment of com­mon spa­ces at the Wind Gates res­i­den­tial project is done such that the mag­nif­i­cent New Palace Mu­seum, the erst­while palace of Ch­ha­tra­p­ati Shahu Ma­haraja, can be viewed from a max­i­mum num­ber of apart­ments. The prin­ci­pal plot is split to get the max­i­mum ben­e­fits of F.S.I. The com­mon ameni­ties (rooftop gar­den, in­for­mal seat­ing pock­ets, kids pad­dle pool, mul­ti­pur­pose hall, gym and in­door games hall, etc) are placed cen­trally and on the op­po­site side of the ac­cess road. This helps func­tional seg­re­ga­tion and

iso­la­tion of the ve­hic­u­lar zone and avoids en­try chaos for the pedes­trian zone. Though the plot is di­vided, the clever de­sign clubs the plots as a sin­gle cam­pus zone. Two wings on each plot are con­nected by bridges through wind pock­ets at mul­ti­ple lev­els so as to achieve core con­nec­tiv­ity in-be­tween the wings. At the en­trance, two wings on separated plots are con­nected by means of wire rope per­go­las, which help in main­tain­ing the build­ing’s rules and reg­u­la­tion, while build­ing vis­ual con­nec­tiv­ity with the spa­ces and height. In­ter­con­nec­tiv­ity of spa­ces is bal­anced by land­scape pock­ets, flower beds and wa­ter bod­ies. The ba­sic con­cept of mass­ing and block­ing re­flects in the wa­ter sculp­tures lo­cated at the en­trance, while preser­va­tion of the ex­ist­ing trees such as mango, flame tree (gul­mo­har), bur flower tree (kadamba) high­light the land­scape. Ev­ery in­di­vid­ual unit is pro­vided with an en­trance lobby to seg­re­gate the com­mon pas­sages and other units. Dark grey tile floor­ing for com­mon pas­sages abut­ting ev­ery unit serves as a back­ground for tra­di­tional ran­goli pat­terns. This en­hances the tra­di­tional val­ues as well as breaks the length of pas­sage vis­ually. An at­tached ter­race with glass rail­ing max­i­mizes the space vis­ually and gives a wider view of the cam­pus. The façade is an asym­met­ric jux­ta­po­si­tion of blocks in var­i­ous grids that cre­ate amaz­ing masses. Place­ment of pent­house on the up­per floors re­duces the floor coverage at the above lev­els and helps achieve an in­ter­est­ing sky­line of the build­ing in a re­ces­sive or­der. These re­cess­ing blocks cut the mas­sive­ness and ver­ti­cal­ity of the struc­ture, and also give a wider sky view from the cen­tral in­ter­ac­tion spa­ces. It was tech­ni­cally very chal­leng­ing to vi­su­al­ize and con­struct these masses. Can­tilevers pro­ject­ing unit ter­races with semi-cov­ered frames over these pro­trud­ing boxes form an in­ter­est­ingly ran­dom façade, which is fur­ther en­hanced by the fab­ri­cated per­go­las on the ter­races. The com­bined ef­fect of the can­tilever pro­jec­tions, box frames, and the per­go­las give an in­ter­est­ing play of shadow nat­u­ral light, even un­der ar­ti­fi­cial il­lu­mi­na­tion.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.