Ate­lier Krikos was vi­su­al­ized by Stu­dio Ardete as an of­fice that would break stereo­types

MGS Architecture - - Contents -

Marked by a pres­ence of strong sculp­tural el­e­ments, Ate­lier Krikos, was vi­su­al­ized by Stu­dio Ardete as an of­fice space that would break stereo­types and defy con­venɵon­al­ity. Lay­ers of monochro­maɵc com­po­nents and para­met­ric mod­el­ing in­tro­duce dy­namism to the spa­ces, bring­ing flu­id­ity in the vis­ual di­men­sion

Since the of­fice was to pri­mar­ily host meet­ings, the de­sign was based around the cir­cu­lar con­fer­ence room of 17 feet di­am­e­ter and de­signed us­ing com­pletely trans­par­ent glass. The idea was to uti­lize the site con­di­tions to show­case the progress and pos­si­bil­i­ties of the con­struc­tion in­dus­try while rein­ter­pret­ing con­tem­po­rary of­fice in­te­ri­ors. With a clear width of 38 feet, the site was a col­umn-free space—a feature that was not to be over­looked The en­trance to the of­fice is de­fined by a 9 x 6 feet wide piv­oted metal door, de­signed as a com­po­si­tion of ta­per­ing metal pipes. An in­stal­la­tion de­signed para­met­ri­cally us­ing 1500 cir­cu­lar rods hang­ing in an or­ganic wave struc­ture from the ceil­ing marks the wait­ing and re­cep­tion area. The in­stal­la­tion is vi­su­al­ized in white to con­trast it against the grey of the walls and the floor. The con­fer­ence room is flanked by 3-D curvi­lin­ear struc­tures de­signed us­ing spe­cial con­struc­tion tech­niques and meth­ods of re­in­force­ment and form­work. The struc­tures use M-30 con­crete with OPC and graded ag­gre­gate with MS bars for re­in­force­ment in 50mm com­plete thick­ness. Curvi­lin­ear

Use of digital soft­ware and care­ful plan­ning along with metic­u­lous at­ten­tion to de­tail over­comes the chal­lenges the project af­fords, both in de­sign and ide­ol­ogy. With the aim to bring about a per­spec­tive shift in the way of­fice spa­ces are per­ceived, Ate­lier Krikos flirts with the boundary sep­a­rat­ing art and ar­chi­tec­ture Ar. Badri­nath Kaleru & Ar. Pr­erna Kaleru Stu­dio Ardete

frame­work and pour­ing of joint-less con­crete caste in situ of­fered chal­lenges that were care­fully over­come. Bare of all ex­ter­nal, dec­o­ra­tive treat­ment, these struc­tures con­trast against the smooth in­te­ri­ors and lend the space a rus­tic feel. The in­te­ri­ors are com­pletely dom­i­nated by the glass con­fer­ence room. The con­cen­tric­ity of the con­fer­ence room is en­hanced by back­light stretch ceil­ing, 9 ft in di­am­e­ter and use of mo­tor­ized cur­tains. The fur­ni­ture is cus­tom made with mi­cro con­crete to gen­er­ate a raw ta­ble top. The main cabin, staff, work spa­ces and the cafe­te­ria are placed at the end of the lay­out so as to bring the cir­cu­lar glass room in fo­cus. The dis­play zones are in­te­grated with the walls, leav­ing the cen­ter clear. The trape­zoidal planer sur­faces on the wall fram­ing the dis­play al­low an easy vis­ual flow and con­nec­tiv­ity. The var­i­ous el­e­ments of the of­fice space are brought to­gether in a co­he­sive whole by the black mir­ror gran­ite floor­ing. Light pippy oak ve­neers in­tro­duce colour to the neu­tral pal­ette; cracked pippy oak is used in par­quet style pan­el­ing for the re­cep­tion back­drop while knotty pippy oak in par­quet form is used for the rest of the spa­ces.

Light­ing fix­tures and the over­all light­ing de­sign is care­fully done to bring out the con­trast be­tween dif­fer­ent ar­eas; spe­cific el­e­ments are high­lighted to en­hance their fluid, or­ganic forms. Stretch ceil­ing forms the main light source in the con­fer­ence room whereas, LED fil­a­ment bulbs hang­ing from the ceil­ings are used to bring out the tex­ture of the wall fin­ishes. In a step to­wards sus­tain­abil­ity, all the light­ing fix­tures and sources use so­lar power.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.