Hiten Sethi & As­so­ciates' de­sign of a hospi­tal speaks of re­search, sta­bil­ity, sus­tain­abil­ity and cred­i­bil­ity

Hiten Sethi & As­so­ciates (HSA) have suc­cess­fully branded the ar­chi­tec­ture of NCI as a young, ideal, heal­ing cen­tre which speaks of re­search, out-of-the-box think­ing, posiɵvity, sta­bil­ity, sus­tain­abil­ity and cred­i­bil­ity

MGS Architecture - - Contents -

The Na­tional Can­cer In­sti­tute (NCI) in Nag­pur is pro­posed as a state-of-the-art 500 bed, On­col­ogy Cen­tre; the project is com­pli­ant with both the Na­tional Ac­cred­i­ta­tion Board for Hos­pi­tals and Joint Com­mis­sion In­ter­na­tional (JCI). The project com­menced on 25 Feb 2015 and Phase 1 was in­au­gu­rated on 13 Aug 2017; Phase 2 is sched­uled to open for pa­tients in Fe­bru­ary 2019. Nag­pur en­joys a very dry or semi-hu­mid cli­mate through­out the year ex­cept for the mon­soon months of June to Septem­ber. In the sum­mer, tem­per­a­tures rise be­yond 40 de­gree Cel­sius ac­com­pa­nied by dry winds, mak­ing the city scorch­ing hot. Mon­soon sees high south-west­erly winds; and in the win­ter months, the tem­per­a­ture drops to 10 de­gree Cel­sius. This tremen­dous cli­matic vari­a­tion makes de­sign­ing of cli­mate re­spon­sive build­ings in Nag­pur a chal­lenge. HSA used the prin­ci­ple of re­duc­ing the en­ergy re­quire­ments through a ba­sic de­sign ap­proach and fur­ther us­ing clean re­new­able en­ergy to the max­i­mum ex­tent pos­si­ble to meet the en­ergy re­quire­ments of the hospi­tal. Spe­cial em­pha­sis has been laid on the build­ing façade to re­duce the en­ergy re­quire­ment for heat­ing, cool­ing and light­ing. The façade de­sign helps keep the heat of the sun out in the sum­mer months and en­ables pen­e­tra­tion of its warmth in win­ter. Study of sun path di­a­grams is used to de­sign el­e­ments like sun shades, deeper re­cesses and fen­es­tra­tion of alu­minum lou­vers to op­ti­mize light­ing and in­door tem­per­a­ture. Para­pet walls and roof­ing al­low for ter­race gar­dens to flour­ish, which help lower heat pen­e­tra­tion and, thereby, re­duce the HVAC load.

The build­ing is ori­ented such that the shorter sides face east and west di­rec­tion thereby re­duc­ing the sur­face area ex­posed to the early morn­ing and late evening sun rays dur­ing the sum­mer months. The el­e­va­tion of the build­ing on east and west is de­signed as an in­clined sur­face with the roof over­hang ex­tend­ing be­yond the façade. Hor­i­zon­tal fins on the ver­ti­cal façade ob­struct most of the sun rays from 10 am to 12 noon and 2 pm to 5 pm. The south façade is de­signed as the longer side of the build­ing with a straight ver­ti­cal façade with hor­i­zon­tal fins on the ver­ti­cal sur­face that al­low pen­e­tra­tion of the di­rect sun­rays in­side the build­ing in win­ter.

NCI’S de­sign rep­re­sents HSA’S de­sign phi­los­o­phy of a well­re­searched lo­ca­tion and user-spe­cific func­tion­al­ity lead­ing the way and evolv­ing into func­tional aes­thet­ics Ar. Hiten Sethi

The to­tal elec­tric­ity re­quired by the build­ing is 1.8 MW of which so­lar panel plant of 0.79 MW has been in­stalled over the park­ing area. About 43.88% of the elec­tric­ity re­quired is pro­vided as Clean Re­new­able En­ergy, mak­ing NCI a sus­tain­able project.

Fact File: Client: Dr. Aabaji Thatte, Seva Aur Anu­sand­han Sanstha Project: Na­tional Can­cer In­sti­tute (NCI) Lo­ca­tion: Nag­pur Site area: 23.5 acres To­tal built up area: 7,00,000 sq.ft.

Sun­rays pen­e­traɵon in south el­e­vaɵon dur­ing win­ter sol­sɵce

Sun­rays pen­e­traɵon in East el­e­vaɵon dur­ing spring equinox (21 March)

Grid con­nected So­lar Rooōop Sys­tem is in­stalled over the open to sky park­ing area

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.