San­jay Udamale Ar­chi­tects' de­sign of the Cen­tral Li­brary of IIT Bom­bay is a di­a­logue be­tween the in­side and the out­side

De­signed by San­jay Udamale Ar­chi­tects, the ar­chi­tec­ture and in­te­ri­ors of the Cen­tral Li­brary of IIT Bom­bay, is a conɵn­u­ous di­a­logue be­tween the in­side and the out­side with its am­ple nat­u­ral light, co­or­di­nated white and pas­tel shades, tex­tures and ma­te­rial

MGS Architecture - - Contents -

The Cen­tral Li­brary of IIT Bom­bay is one of the In­dia’s largest li­braries of Sci­ence, En­gi­neer­ing and Tech­nol­ogy. Lo­cated in the heart of the cam­pus, the 90,000 sq.ft build­ing ac­com­mo­dates over 5,00,000 books, jour­nals etc. All li­brary ad­min­is­tra­tive of­fice func­tions are brought to­gether, while a digital knowl­edge lab, a lan­guage lab, a 24x7 read­ing hall, and a new en­trance hall have been added, with the ad­di­tions built around the ex­ist­ing trees. The build­ing in­te­grates seam­lessly with the ex­ist­ing build­ing both ex­ter­nally and in­ter­nally. Re­designed as an open plan, it of­fers views across the var­i­ous spa­ces and sur­round­ing greens, in­clud­ing the cen­tral court­yard which has three large trees with a gar­den on two lev­els, and a cafe open­ing out to the lower level, with in­for­mal seat­ing on the steps. The li­brary is in pris­tine white and set amidst lush green sur­round­ings with so­lar pro­tec­tion fins. Care is taken that the site ecol­ogy and mi­cro­cli­mate is main­tained and en­hanced. Nat­u­ral light is used as the main de­sign tool. The green sur­round­ings are pre­served to keep mi­cro­cli­mate cool and re­duce heat loads. Deep shaded win­dows, large over­hangs for sun heat and glare pro­tec­tion re­duce heat loads and max­i­mum nat­u­ral ven­ti­la­tion lower en­ergy con­sump­tion through­out the

life cy­cle of the build­ings. The south fa­cade of the build­ing is pro­tected from rain and sun with RCC fins. The main en­trance is a large RCC canopy above a glass box. Easy cir­cu­la­tion is or­ga­nized in the floors align­ing the move­ment hor­i­zon­tally as a com­plete loop around ev­ery floor of the build­ing and con­nected ver­ti­cally at the four cor­ners by stair­cases. A stair­case in gran­ite leads to the up­per level pe­ri­od­i­cal hall. The ver­ti­cal ex­pan­sion at the top­most floor is a light­weight metal frame struc­ture with light metal roof and alu­minium cladding. It has ex­ter­nal el­e­va­tions with glazed walls. In fact, am­ple use of glass has been made for let­ting in day light and views of the green­ery out­side. Some of the ex­ter­nal ar­eas are clad in metal sheets com­bin­ing the tex­ture of cor­ru­gated metal with sand plas­ter fin­ishes of so­lar pro­tec­tion fins. Along with metal for a light­weight struc­ture, roof­ing and wall cladding, and glass, the ma­te­ri­als are easy to work with and main­tain.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.