The District Head­quar­ters Of­fice Build­ing Com­plex in Goa de­signed by KIA Stu­dio is a fine ex­am­ple of pub­lic ar­chi­tec­ture which ev­ery Goan can re­late to

The ma­jesɵc de­sign of the District Head­quar­ters Of­fice Build­ing Com­plex for South Goa District at Mar­gao, Sal­cete, Goa, by KIA Stu­dio, is a fine ex­am­ple of pub­lic ar­chi­tec­ture, which ev­ery Goan can re­late to, writes Ar. Hi­mani Ahuja, One Digital

MGS Architecture - - Contents -

As a vi­sion of grandeur and awe, this seat of power is an iconic build­ing. Keep­ing in mind the end users - the peo­ple of Goa - the build­ing rises in all mag­na­nim­ity with a hu­mane touch. Its Por­tuguese char­ac­ter evokes a strong sense of be­long­ing as it is in keep­ing with the ar­chi­tec­tural her­itage of Goa. The im­pos­ing dome, porches, grand steps, colored ver­ti­cal glaz­ing, and fine de­tail­ing are rep­re­sen­ta­tive of the ex­pres­sive ar­chi­tec­ture of the re­gion. Based on the client brief to cre­ate a one-of-its-kind model Col­lec­torate in the coun­try, which each state would want to em­u­late, and to de­velop a sys­tem of pa­per­less work in a gov­ern­ment of­fice by hav­ing an I.T.- en­abled build­ing, Stu­dio KIA set out to cre­ate a state-of-the-art pub­lic fa­cil­ity, which is rooted in its past, stands in the present, and is fu­tur­is­tic in its plan­ning. Fa­cil­i­ties plugged into the fab­ric of the build­ing in­clude Power back-up, Au­dio Vis­ual Tech­nol­ogy, UPS back up, I.p.tele­phony sys­tem, Video Con­fer­enc­ing, Dis­as­ter Man­age­ment, and a Na­tional In­for­mat­ics Cen­tre. Form fol­lows func­tion is an old par­a­digm, and this build­ing stands tes­ti­mony to this prin­ci­ple. The de­sired seg­re­ga­tion of pub­lic move­ment and staff cir­cu­la­tion at the hor­i­zon­tal plane, yet hav­ing ver­ti­cal con­nec­tiv­ity, has been beau­ti­fully achieved in the cre­ated form.

As ar­chi­tects, we un­der­stand the sen­si­bil­i­ties and sen­si­tiv­i­ties of cre­at­ing peo­ple-cen­tric spa­ces, and go be­yond mere phys­i­cal plan­ning to take into ac­count the so­cial, historical, and cul­tural iden­ti­ties that de­fine the place. Our de­sign process cap­i­tal­izes on the lo­cal com­mu­nity’s as­sets, as­pi­ra­tions and ex­pec­ta­tions, which we then con­vert into a phys­i­cal man­i­fes­ta­tion of space and form Ar. Sabeena Khanna

Aligned on the true North-south axis, the ac­cess points to the build­ing have been sited on the four car­di­nal points through the grand porches. The north end of the site has a large Pa­rade ground for for­mal func­tions. The four cor­ners are the ver­ti­cal cir­cu­la­tion cores of the build­ing, de­pict­ing the bond be­tween earth and the sky. The colored glaz­ing, which is con­tem­po­rary in de­sign yet ver­nac­u­lar in ap­peal, is an em­u­la­tion of the stained-glass win­dows that are in­te­gral to Goan and Por­tuguese pub­lic ar­chi­tec­ture. The stately dome is the em­bod­i­ment of grandeur and sym­bolic of a bless­ing. It is the most im­por­tant area of the build­ing as it en­cases the V.I.P. lobby and opens onto a grand porch ter­race that has a flag hoist. It sig­ni­fies awe and power. The build­ing is well lit and airy with am­ple nat­u­ral light and cross ven­ti­la­tion. The pub­lic ar­eas and those ex­posed to the va­garies of weather, have non-skid floor­ing in keep­ing with the wet, rainy weather of Goa. Also, the pub­lic cor­ri­dors are de­signed to be deeper with over­hangs, so as to avoid rain from com­ing into the pub­lic in­ter­ac­tion rooms. The built mass was planned with in­ter­nal court­yards to al­low wind move­ment within the build­ing and help re­duce hu­mid­ity lev­els. These land­scaped court­yards are the breath­ing zones that in­fuse fresh life into the build­ing. As a pub­lic build­ing, it has been made dif­fer­ently-able-friendly with pro­vi­sion of tac­tile on the floor (blind paths), hand­i­capped-user-friendly re­strooms, ramps with handrails etc. and con­nec­tiv­ity through el­e­va­tors for all floors. All the sig­nage is in English and lo­cal Konkani as well as in Braille. Floor maps for guid­ance have been put up at strate­gic lo­ca­tions on all floors. Fa­cil­i­ties for din­ing, print­ing, pho­to­copy­ing, pub­lic deal­ing coun­ters, Cit­i­zens Fa­cil­i­ta­tion Cen­tre and Se­nior Cit­i­zens room and other sup­port in­fra­struc­ture are at the ground level for the con­ve­nience of the el­derly.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.