Stacked for Space

BIG ful­fils “Homes for All” mis­sion for non-profit af­ford­able hous­ing as­so­ci­a­tion Le­jerbo with the 6,800m2 wind­ing wall in Copen­hagen’s mul­ti­cul­tural north-west area

MGS Architecture - - Housing -

The build­ing of­fers 66 new homes to low-in­come cit­i­zens fea­tur­ing un­prece­dented 3.5-m ceil­ings, gen­er­ous floor to ceil­ing win­dows and out­door ter­races, re­al­ized on a strict bud­get. Named af­ter its ad­dress, Dortheavej, in the north­west part of Copen­hagen, the 5-story build­ing winds through the area char­ac­ter­ized by car re­pair shops, stor­age and in­dus­trial build­ings from the 1930s-50s. BIG was com­mis­sioned to de­sign Dortheavej in 2013 by Dan­ish non­profit af­ford­able hous­ing as­so­ci­a­tion, Le­jerbo, whose mis­sion is drafted by Dan­ish ur­ban space de­signer Jan Gehl. BIG was asked to create much needed pub­lic space in the area while keep­ing the pedes­trian pas­sage­ways open and the ad­ja­cent green yard un­touched. In the be­gin­ning of 2018, BIG and Le­jerbo were hon­ored by the Dan­ish As­so­ci­a­tion of Ar­chi­tects with the Lille Arne Award for pri­or­i­tiz­ing the spa­tial qual­i­ties of the res­i­dences and the build­ing strat­egy on a strict af­ford­able hous­ing bud­get.

The north fac­ing façade looks to­wards an en­closed green court­yard which res­i­dents of Dortheavej and the neigh­bor­ing build­ings can use for recre­ational ac­tiv­i­ties.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.