FU­SION STYLE

SU­NIL PATIL AND AS­SO­CIATES DE­SIGN A CON­TEM­PO­RARY VER­NAC­U­LAR STYLED BUN­GA­LOW FOR MAN­ISHA MANS­ING KHO­R­ATE, IN KOL­HA­PUR.

Society Interiors - - LIFESTYLE - Text: Bindu gopal rao Pho­to­graphs: Photo WorkShop

The Wood-House, de­signed for Man­isha Mans­ing Kho­r­ate, by ar­chi­tec­ture firm Su­nil Patil and As­so­ciates is in­spired by con­tem­po­rary ver­nac­u­lar ar­chi­tec­ture.

Sit­u­ated in an af­flu­ent res­i­den­tial colony in Kol­ha­pur, this mid-size cosy res­i­dence is spread over a plot size of 500 sq. mt. with a built up area of 314.85 sq. mt. The aes­thet­i­cally de­signed home has neat seg­re­ga­tion of space that in­cludes a liv­ing room, din­ing room, kitchen, fam­ily area, two master bed­rooms and a guest bed­room.

Lend­ing in­sight to the de­sign process, Su­nil Patil, prin­ci­pal ar­chi­tect adds, “We have in­cor­po­rated ver­nac­u­lar ethos and fea­tures like court­yards and stone ma­sonry in a highly con­tem­po­rary style. A wooden box ac­cen­tu­ated by large glass open­ings and flaunt­ing lin­ear per­go­las cre­ates a bal­anced mass­ing ef­fect for the bun­ga­low.”

The flow of the spa­ces is the essence of this pro­ject. The dou­ble-height liv­ing and din­ing spa­ces have a con­nect­ing cor­ri­dor on the first floor and is lined by an L-shaped court­yard that floods the spa­ces with am­ple nat­u­ral light. The mass­ing of the house is a com­po­si­tion of solid wooden mass with sleek steel per­go­las. The siz­ably vo­lu­mi­nous tree in the front of the house has been re­tained. It com­ple­ments the mass­ing of the build­ing. The bold hued fur­ni­ture and sofa lends vi­brancy to the space.

The base­ment is de­signed to ac­com­mo­date three cars and a store room. The ground floor has an en­trance lobby, liv­ing room, din­ing area and a kitchen and a master bed­room with an L-shaped court­yard. The L-shaped court­yard is strate­gi­cally de­signed to cre­ate a buf­fer space be­tween master bed­rooms and other spa­ces on this level, as well as the first floor.

The in­door wa­ter­fall in the din­ing area pro­vides a cool­ing ef­fect to the din­ing space. “The white-painted MDF cut-out on the grey back­ground in the liv­ing room cre­ates a per­fect back­drop for the fur­ni­ture and ac­ces­sories. The cor­ner win­dow pro­vides a vis­ual connect be­tween the fam­ily room and the liv­ing area.

“The re­splen­dent chan­de­lier fur­ther lends a dra­matic touch to the space, while the tree-jali work near the din­ing room by an artist up­lifts the beauty of the dou­ble­height din­ing room and the rus­tic din­ing ta­ble com­ple­ments the jali work,” says Patil.

Fur­ther, a com­pact puja area has been cre­ated to main­tain the spir­i­tual sense. Here, the cut-jali par­ti­tion cre­ates vis­ual bar­rier for the puja room.

A sleek bridge con­nects the bed­rooms with the fam­ily room on the first floor, al­low­ing the dou­ble-height liv­ing room and din­ing ar­eas to merge into each other, cre­at­ing a huge vol­ume for both ar­eas. The break­fast counter is lo­cated be­tween the open kitchen and the din­ing area, cre­at­ing a par­tial buf­fer, al­low­ing the ease for ser­vice.

The wooden cladding, which has been con­structed at the ex­te­rior of the house, is made from bam­boo pulp and was spe­cially cus­tom­ized for the ar­chi­tect firm. The ma­te­ri­als cho­sen are used in their nat­u­ral colours, whether it is wood, stone or clear glass. “The same ma­te­rial se­lec­tion con­tin­ues for the ex­te­rior, as well as, in­te­rior spa­ces. The bright colours in fab­rics for fur­ni­ture and the wall treat­ment un­der­lines the nat­u­ral beauty of the ma­te­ri­als,” says Patil. Nat­u­ral pal­ette and the walls painted in white and grey ce­ram­ics have been used for the floor­ing. The break­fast counter has been made from ne­olith solid sur­face ma­te­rial. Chunky Cae­sar stone has been used for the kitchen plat­form.

The large open­ing and win­dows in the liv­ing room and master bed­room cre­ates a fas­ci­nat­ing space flow from in­side to out­side or vice versa. The huge ter­race at­tached to the fam­ily room on the first floor flows to the front gar­den, cre­at­ing an in­ter­est­ing out­door space for the fam­ily to un­wind. The gar­den on both sides of the liv­ing and din­ing ar­eas, along with the court­yard, cre­ates an in­ter­est­ing ar­ray of land­scape spa­ces. The statue of Bud­dha, which has been pro­cured from In­done­sia, en­hances the beauty of the gar­den. A nat­u­ral steam and water cas­cade has also been cre­ated in the gar­den, which ad­di­tion­ally en­hances the resplendency. Due to am­ple ven­ti­la­tion, there is min­i­mum utilization of elec­tric­ity.

The L-shaped court­yard cre­ates a buf­fer be­tween the liv­ing room and washroom. The wall of the bed­room has been painted by an artist. The in­te­rior spa­ces seam­lessly merge with the out­side land­scape, re­sult­ing into a sooth­ing blend of ar­chi­tec­ture and land­scape. “The ma­jor con­straint was the small size of the plot. Though the re­quire­ments were more, the ma­jor chal­lenge was of park­ing space re­quire­ment and hence we de­signed it to ac­com­mo­date at the base­ment. This gave us the free­dom to uti­lize the max­i­mum build­ing foot­prints along with the con­cept of in­door spa­ces merg­ing into out­door,” avers Patil.

This is a home that is a per­fect amal­ga­ma­tion of the client’s needs and the ar­chi­tect’s de­sign sen­si­bil­i­ties and makes for a home where the heart is.

The Tree- Jaali Art­work that con­tin­ues from ground floor to first floor is the fo­cal point of com­mon ar­eas. 3

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.