LUXE LIV­ING

AR­CHI­TECT FIRM HAEID PER­FECTLY BAL­ANCES FUNC­TION­AL­ITY, LUXE AP­PEAL AND EVOLVED DE­SIGN SEN­SI­BIL­I­TIES FOR BUSI­NESS­MAN PRAKASH’S VILLA IN BEN­GALURU.

Society Interiors - - LIFESTYLE - Text: Bindu Gopal Rao Pho­to­graphs: Cour­tesy HAEID

Lo­cated in the res­i­den­tial lo­cal­ity of Giri­na­gar in Ben­galuru, this large in­de­pen­dent home with a white and brown façade be­longs to Prakash and his fam­ily. Be­ing a busi­ness man, Prakash had a clear cut di­rec­tive for the ar­chi­tect firm HaEID that he wanted a con­tem­po­rary home that needed to fit the as­pi­ra­tions of all fam­ily mem­bers..

Hav­ing been com­mis­sioned the pro­ject in the sec­ond quar­ter of year 2015, ar. Har­shavard­hana H.N, Prin­ci­pal Ar­chi­tect, HAEID had many dis­cus­sions with the home own­ers and fi­nally ze­roed in on a 2.5 floor home, whose con­struc­tion was com­mis­sioned in the third quar­ter of year 2015.

With a built up area 7,500 sq.ft., the ex­te­rior façade of the home is im­pres­sive and gives you a pre­cur­sor of what to ex­pect once you are in­side. Lo­cated in a rel­a­tively calm street, the frontage is con­tem­po­rary with clean and straight lines. As soon as you en­ter through the mas­sive gates that have been tex­tured with a flo­ral print on one part of the door, is the car porch with a dou­ble-sto­ried roof, fash­ioned as a sleek beam-less flat slab. There is also a shoe stand here, again with pat­terned floor­ing, as well as a small green patch with a lawn dot­ted with sea­sonal blooms. The porch faces the north­ern part of the build­ing and is sup­ported with cir­cu­lar MS tubu­lar struc­tural mem­bers. “These MS mem­bers were wrapped ab­so­lutely to con­ceal struc­tural mem­bers with ex­te­rior grade im­ported wooden fin­ished pan­els with CNC cut flo­ral pat­tern. Those flo­ral pat­terned voids were sealed with ex­te­rior grade per­fo­rated and back lit with SS plates. Thus the main build­ing has a porch that ex­hibits multi-lev­elled fea­tures, con­trary to the sin­gu­larly vol­u­met­ric car porch,” ex­plains Har­shavard­hana.

There is ex­ten­sive use of wood as a ma­te­rial pal­ette here, and the two bal­conies on the first level seem like they are rest­ing on the L shaped canopy at the roof bot­tom of the ground floor. The ex­posed roof bot­toms are also in a wooden fin­ish to achieve a har­mo­nious ex­te­rior. The ex­ter­nal il­lu­mi­na­tion that high­light the im­por­tant ex­te­rior fea­tures of the build­ing en­sures that it takes on a whole new char­ac­ter post dusk.

The villa has solid teak­wood en­trance doors on both the east­ern and north­ern cor­ners of the spa­cious draw­ing room. The liv­ing space is done up in con­tem­po­rary hues of beige and cream, ac­cen­tu­ated with wood notes, and has a con­tigu­ous din­ing space as well. The open kitchen is spa­cious and well laid out and flows seam­lessly into the din­ing area. The mother’s room is lo­cated on the ground floor be­hind the liv­ing area, as be­ing a se­nior cit­i­zen, she need ease of use. Like­wise, it also helps that guests who visit her can do so eas­ily.

The mother’s room also has a north­ern gar­den view and has two twin beds, so that a guest can also stay here. The at­tached bath­room with a sep­a­rate EWC room is also sen­sor con­trolled. Done up in rus­tic post-mod­ern shades, the bal­ance of dark coloured fur­ni­ture against the rich light coloured mar­ble, fin­ished im­ported wall paint with peach leaf­ing for high­lighted wall pan­els, is per­fect.

The master bed­room for Prakash and his wife is in the south-western cor­ner of the house and the ex­pan­sive room has typ­i­cally Bri­tish in­te­ri­ors. With bold or­ange coloured Ital­ian leather, PU coated boxed burl wood with pol­ished SS for fur­ni­ture, im­ported Golden Spi­der mar­ble with a com­bi­na­tion of im­ported en­gi­neered wood for the floor­ing adds a wow el­e­ment here. The son’s room on the first floor is done up in an ad­vanced con­tem­po­rary genre. The floor plate is split with its en­try and study area be­ing lower. The space for the bed, seat­ing and wardrobe has been el­e­vated and cove light on all four sides gives a float­ing ef­fect here. The arte­facts here along with the light­ing el­e­ment, add an el­e­ment of drama. The daugh­ter’s room in the north-western cor­ner of the first floor has an un­com­mon floor plate with a pro­jected L-shaped full length win­dow. Seat­ing in the form of an easy sofa has been placed here that also over­looks the north­ern gar­den be­low. Ex­clu­sive Ital­ian leather, PU coated dark wood and pol­ished SS have been used in Ch­ester­field pat­terns here. Ex­clu­sive pen­dant Floss lights have been mod­i­fied and are used as con­cealed lights into the false ceil­ing.

The top most level of this home is split into east­ern and western sec­tions. The Western half is home to a cosy home theatre to­wards the north and a spa­cious home of­fice to the south. Fit­ted with top notch and state-of-the-art gad­gets, the home the­ater is the fam­ily’s en­ter­tain­ment zone that also dou­bles-up as a guest host­ing space. In­ci­den­tally, the ar­chi­tect firm has taken care of acous­ti­cal in­su­la­tion that en­sures that the noise is con­tained within the space. The smart ad­vanced il­lu­mi­na­tion, use of im­ported dark hued leather and fine qual­ity of dark fab­ric for wall pan­els and low noise dark wooden im­ported floor, and lux­u­ri­ous and ad­vanced re­clin­ers pro­vides a pic­ture per­fect en­ter­tain­ment space. The home of­fice is well laid out and makes ex­ten­sive use of wood, im­ported wall pa­per and Ital­ian leather to its in­te­rior to add to the ad­vanced con­tem­po­rary theme.

Done up with Ital­ian fur­ni­ture, im­ported wooden floor­ing, wooden false ceil­ing with smart light­ing, this space has a quiet el­e­gance. The east half of this floor has a ter­race with a painted me­tal per­gola and the floor­ing of this ter­race is note­wor­thy for the in­tri­cate car­pet de­signed hard floor­ing. “The spec­tac­u­larly in­ter­wo­ven con­glom­er­a­tion of ef­fi­cient, ex­posed kitchen, lux­u­ri­ous din­ing hall, highly or­nate Pooja room, liv­ing room, well de­tailed stair­case, grand dou­ble-height which con­nects ground floor to first floor in­clud­ing the cosy lounge on first floor, cre­ates an amaz­ing phys­i­cal, acous­ti­cal and vis­ual co­her­ence,” ex­plains Har­shavard­hana.

Tech­ni­cally and prac­ti­cally, the home comes to­gether beau­ti­fully. The plumb­ing used the finest hy­dro-pneu­matic sys­tem, which guar­an­tees hot water sup­ply and pro­vides stip­u­lated water pres­sure round the clock. With VRV-based cen­tral air con­di­tion­ing that keeps the in­te­rior clean, cool and healthy and smart home fea­tures that in­clude au­to­matic cur­tain con­trols, this is a home that is as smart as it is prac­ti­cal.

12 The bath­room is equipped with state of the art sen­sors.

13 The ex­te­rior façade of the home.

14 The front porch, in­clud­ing the home’s main en­trance.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.