PORT­FO­LIO

OPT­ING FOR NEW BUILD­ING MA­TE­RI­ALS AND MOD­ERN USER-FRIENDLY TECH­NOL­OGY, IN­TE­RIOR DE­SIGNER BAL­RAJ THETHI COM­BINES CLIENT SPEC­I­FI­CA­TIONS AND VIS­UAL PO­TEN­TIAL OF A SITE INTO A BEAU­TI­FUL DE­SIGN.

Society Interiors - - CONTENTS - Text: Saburi Vi­lankar Pho­to­graphs: Prashant Bhat and Bal­raj Thethi De­sign

Bal­raj Thethi De­sign com­bines client spec­i­fi­ca­tions and vis­ual po­ten­tial of a site into a beau­ti­ful de­sign.

When you talk of carv­ing a niche, it in­volves be­ing adept with a sub­ject and path-break­ing feats. In­stead of ap­ing trends, you ex­plore the scales of your imag­i­na­tion to pro­duce some­thing time­less and un­con­ven­tional. Such are the works of Mum­bai-based Bal­raj Thethi De­sign, headed by Prin­ci­pal De­signer Bal­raj Thethi, who grad­u­ated from Rachna Sansad School of In­te­rior De­sign­ing, Mum­bai. He started work­ing with De­signer J M Na­grecha and later joined Ar­chi­tect Ab­hoy Shah.

He soon started his own firm, Bal­raj Thethi De­sign, which caters to projects in the res­i­den­tial, com­mer­cial and hos­pi­tal­ity sec­tors. Bal­raj Thethi De­sign is an of­fice of young cross-dis­ci­plinary pro­fes­sion­als that op­er­ate as a col­lec­tive col­lab­o­ra­tive of mul­ti­ple ex­per­tise. They take in­spi­ra­tion from new sciences, in­for­ma­tion tech­nol­ogy, ar­ti­fi­cial in­tel­li­gence, in­fras­truc­tural sys­tems and the con­tem­po­rary city. Their projects truly re­flects their ex­per­i­men­tal ap­proach. Here we present a hand-picked few from the large pool of their projects.

SPICE LOUNGE, BYKE SU­RAJ PLAZA

The client brief was to de­sign the first 24/7 restau­rant in Thane, with a ca­pac­ity of 120 peo­ple. De­signed to of­fer a ca­sual din­ing ex­pe­ri­ence, with multi-fa­cil­i­ties like buf­fet, live coun­ters and a bar, the restau­rant is a part of a 3-star ho­tel. The 3,500 sq. ft. restau­rant has mod­ern decor that re­volves around the con­cept of ‘dia-gon’ a self-evolved con­cept. Ex­plain­ing the con­cept, Thethi adds, “With mul­ti­ple fa­cil­i­ties and experiences, the restau­rant in­spired us to de­rive a con­cept from some­thing multi-di­men­sional in struc­ture. We were in­spired by a multi-faceted soli­taire and by closely ob­serv­ing its sur­faces on its planes, we de­vel­oped the shapes.”

The live counter has a very in­ter­est­ing fab­ri­cated wire mesh pat­tern. Its back-lit fea­ture helped to de­fine the pat­tern with more de­tail. A huge oc­tag­o­nal frame is the part of the façade and a minia­ture of the same cre­ated the mini-bar area.

In to­tal­ity, the restau­rant has a very mod­ern and lux­u­ri­ous ap­peal.

SHETTY’S RES­I­DENCE

The brief for this apart­ment for four, was a fu­sion of tra­di­tional and mod­ern de­sign styles. This 2,400 sq. ft. apart­ment has an ex­clu­sive lift lobby and a 20 ft. wide el­e­va­tion, giv­ing it a feel of A PENT­HOUSE. THE INLAYED flOOR­ING in­spired by a ran­goli pat­tern, and the spher­i­cal light ac­cen­tu­at­ing the sus­pended cir­cu­lar ceil­ing are some of the highlights of this home. The aes­thet­i­cally de­signed liv­ing-room-cum din­ing room has in­ter­est­ing ceil­ing pat­terns, while the din­ing niche has been cladded in leather. The cus­tom­ized modular kitchen has lam­i­nated shut­ters with mother-of-pearl in­lay on the plat­form dado.

The master bed­room has an in­clined BACK­DROP WITH ITS DE­SIGN flOW­ING DOWN from the ceil­ing to the foot board. The head­board has a bold de­sign and an artis­tic metal­lic fab­ric. The or­na­men­tal fab­ric of the cur­tain and brass hard­ware add to an ori­en­tal look. The cus­tom­ized son’s bed­room has a warm colour pal­ette.

The puja room fea­ture a hand­crafted teak wood tem­ple. The hor­i­zon­tal dome like ceil­ing in the room adds to the de­tail. The di­wan-seat folds in when not in use, fur­ther adding to the util­ity in the room.

JNS HOMES

The brief was to de­sign a home fur­nish­ings stu­dio. A start-up that spe­cialises in pre­sent­ing the dif­fer­ent pos­si­bil­i­ties in the world of home fur­nish­ings and ac­ces­sories, this 750 sq. ft. store has a wide range of ma­te­rial to of­fer. The founder had a very dif­fer­ent vi­sion in pre­sent­ing fab­rics to the client in his very own way of cre­at­ing mood boards and pal­ettes.

With such an in­no­va­tive brand phi­los­o­phy, the store had to be dif­fer­ent from other retail spa­ces with atyp­i­cal plan­ning and dis­play. “We im­bibed our ex­per­tise and made sure that the fi­nal prod­uct looked like a pro­fes­sional stu­dio, where like minds could have an amaz­ing ex­pe­ri­ence select­ing the per­fect ma­te­rial in cre­at­ing their projects. Hav­ing so much to dis­play, we started with space zon­ing and al­lo­ca­tion. A cen­trally placed wel­come desk with two dis­play bays on ei­ther sides made the store look spa­cious. It is very im­por­tant for a cus­tomer to walk-through and view the prod­ucts from dif­fer­ent view­points,” says the de­signer.

The dis­cus­sion desks fur­ther add to a great retail ex­pe­ri­ence. The ceil­ing for the space takes in­spi­ra­tion from the word “home” in the brands name, go­ing back to the an­gu­lar roofs of tra­di­tional houses but hav­ing a mod­ern touch. The pas­tel colour pal­ette gives a sooth­ing feel.

SHETHIA EREC­TORS

The brief was to de­sign a com­mer­cial space that would be the head of­fice for Shethia Erec­tors and Ma­te­rial Han­dlers in Mum­bai. The strong phi­los­o­phy of the com­pany has al­lowed it to grow ex­cep­tion­ally. The bold per­son­al­ity of the com­pany’s board of di­rec­tors and their vi­sion was to cre­ate an of­fice space that would meet in­ter­na­tional func­tion­al­ity and aes­thet­i­cal stan­dards. The 6,000 sq. ft. of­fice has been con­cep­tu­ally de­vel­oped and ex­e­cuted within the said bud­get and the given time-frame. The best suited one was para­met­ric. This even­tu­ally led to the cre­ation of facet-bril­liance, a self-de­rived con­cept. The most ad­mirable, the re­cep­tion desk takes in­spi­ra­tion from a wind mill, a sec­tor the com­pany has re­cently ven­tured in. The of­fice has been zoned, fo­cus­ing on the prin­ci­ples of de­sign and space plan­ning and al­low­ing max­i­mum amount of nat­u­ral light. The work sta­tion has been cen­trally planned with the higher hi­er­ar­chy on its pe­riph­ery, al­low­ing ef­fec­tive use of the floor plate. The cen­tral work­sta­tion houses a fab­ri­cated in­stal­la­tion be­tween the col­umns. The of­fice is based on the theme of mod­ern cor­po­rate workspace and the colour pal­ette takes its shades from the brand­ing of the com­pany in red, steel grey and white. The Di­rec­tors’ cabins has a bou­tique ap­peal with one-of-its-kind ta­ble de­signs.

GOYEL’S RES­I­DENCE

The brief was to cre­ate a home for a re­tired cou­ple in their late 50’s. This 1,200 sq. ft. apart­ment with huge win­dows on all sides al­lowed a lot of nat­u­ral light to come in. With a good ceil­ing height, the re­quire­ment was of a con­ven­tional apart­ment. Opt­ing for pas­tel colours and ori­en­tal forms, the de­signer has re­mod­elled the apart­ment into a con­tem­po­rary space, ac­cen­tu­ated by skil­ful light­ing. The liv­ing room has an enor­mous el­lip­ti­cal ceil­ing de­sign.

The master bed­room is on straight lines. The mush­room shade of the ve­neer adds op­u­lence to the room. The fur­nish­ings and or­na­men­tal pat­terned wall­pa­per in the back drop com­ple­ments the theme, giv­ing a PLUSH FEEL. THE CUS­TOM­IZED KITCHEN IS fiN­ISHED IN PAS­TEL SHADES AND HAS ORI­EN­TAL HIGHLIGHTER TILE ON THE DADO.

This of­fice has been de­signed keep­ing in mind the pi­o­neer­ing spirit, will power and lead­er­ship qual­i­ties of their client Mar­tial Se­cu­ri­ties. The team has used the colour red as it de­notes strength courage and vigour por­tray­ing ac­tion and de­ter­mi­na­tion. The of­fice is de­signed on a mod­ern-con­tem­po­rary theme with straight lines and curved fea­ture cre­at­ing a dra­matic am­bi­ence. The rec­tan­gu­lar floor space, re­sulted in the for­ma­tion of a lin­ear lay­out keep­ing in mind the re­quire­ments of the client. The en­tire of­fice is de­signed fol­low­ing Vastu prin­ci­pals. The main de­sign el­e­ment in the long pas­sage is the half el­lip­ti­cal wall cladding that get re­flected on the glossy floor­ing. The play of lights fur­ther adds depth to the pas­sage.

With an in­no­va­tive ap­proach to de­sign, and his vast ex­pe­ri­ence in the field of de­sign, we sure can ex­pect more cre­atively de­signed projects from Bal­raj Thethi De­sign in the com­ing years.

BAL­RAJ THETHI

SUTEJ THETHI

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.