Land­mark De­sign

Society Interiors - - PROPERTY -

Ste­fano Bo­eri Ar­chitetti, the Ital­ian ar­chi­tec­ture firm has un­veiled de­signs for the Bl­loku Cube, a mixed-use high-rise marked by its dis­tinc­tive en­ergy-ef­fi­cient cladding. Lo­cated in the heart of Al­ba­nia’s cap­i­tal of Ti­rana, the Bl­loku Cube is a mul­ti­func­tional cen­ter in­stru­men­tal in the Ti­rana 2030 mas­ter plan — also de­signed by Ste­fano Bo­eri Ar­chitetti — that aims to breathe new life into one of the most pres­ti­gious dis­tricts in the city. The eye-catch­ing cuboid struc­ture was de­signed to en­hance the vi­brant dis­trict, which was re­born from a for­mer mil­i­tary zone with re­stricted ac­cess into a ma­jor city hub flush with shops, bars and restau­rants. Bl­loku Cube will com­prise of­fice space stacked atop mul­ti­ple lev­els of re­tail. A Roof Gar­den Restau­rant will oc­cupy the sev­enth floor. “The iden­tity of the build­ing is strongly char­ac­ter­ized by a spe­cial cladding, a stand­out fea­ture that makes it rec­og­niz­able and unique in the city sky­line and, at the same time, highly per­form­ing in terms of ther­mal ef­fi­ciency, thanks to a ‘dou­ble skin’ tech­no­log­i­cal sys­tem,” the firm said in a project state­ment. En­ergy-ef­fi­cient glass cur­tain walls are con­sid­ered the first “skin,” and the sec­ond “skin” con­sists of a shim­mer­ing “so­phis­ti­cated tech­no­log­i­cal shield­ing sys­tem” made up of an­odized alu­minum mod­ules care­fully an­gled to fil­ter the sun­light and op­ti­mize nat­u­ral light in­doors.

Newspapers in English

Newspapers from India

© PressReader. All rights reserved.