The Art of Li­ving

Abitare - - RESTORATION - TXT_ ELE­NA FRAN­ZO­IA PHOTOS_ LUI­GI FILETICI

In the La­zio coun­try­si­de two old far­m­hou­ses ha­ve been brought back to li­fe as an ex­pres­sion of their ow­ners’ en­vi­ron­men­ta­li­st views. Thanks to a re­sto­ra­tion pro­ject ma­na­ged by the Ro­man prac­ti­ce Al­vi­si Ki­ri­mo­to, who are at­ten­ti­ve to the reu­se of tra­di­tio­nal ma­te­rials as well as the qua­li­ty of con­tem­po­ra­ry li­ving

In the hil­ly land­sca­pe of Nor­thern La­zio, on the bor­der wi­th Um­bria, the Ro­man prac­ti­ce Al­vi­si Ki­ri­mo­to has ju­st fi­ni­shed re­sto­ring a com­plex of ru­ral buil­dings to ser­ve as the re­si­den­ce for a cou­ple of Fren­ch ar­tists, the bal­let star Syl­vie Guil­lem and the fa­shion, ad­ver­ti­sing and per­for­ming arts pho­to­gra­pher, Gil­les Ta­pie. The ar­chi­tec­ts and the clien­ts share a com­mit­ment to the en­vi­ron­ment, so mu­ch so that in 2012 Guil­lem de­di­ca­ted the pre­sti­gious Gol­den Lion for Li­fe­ti­me Achie­ve­ment at the Ve­ni­ce Dan­ce Bien­na­le to Paul Wa­tson, the ma­ri­ne con­ser­va­tion ac­ti­vi­st who foun­ded the Sea She­pherd as­so­cia­tion. So, the ba­sic ele­ment of Mas­si­mo Al­vi­si and Jun­ko Ki­ri­mo­to’s ap­proa­ch to the pro­ject has been su­stai­na­bi­li­ty, ex­pres­sed not ju­st th­rou­gh the adop­tion of tech­no­lo­gies of self-suf­fi­cien­cy in ener­gy, su­ch as pho­to­vol­taics, and to na­tu­ral ma­te­rials tra­di­tio­nal­ly used in the area, but al­so in an ele­gant and ba­lan­ced rein­ter­pre­ta­tion of two exi­sting far­m­hou­ses, whe­re the work is free of sen­sa­tio­na­li­sm and has crea­ted a clear re­la­tion­ship to the sur­roun­ding land­sca­pe. Da­ting from the fir­st half of the 20th cen­tu­ry, the two buil­dings are lo­ca­ted on about 27,000 squa­re me­tres of land still co­ve­red

wi­th oli­ve trees, about a hun­dred me­tres from one ano­ther and se­pa­ra­ted by a steep drop. To­day the lar­ger one ser­ves as the re­si­den­ce, whi­le the other holds the ar­ti­stic work­shops of the ow­ners and the ca­re­ta­ker’s lod­ge. Al­vi­si and Ki­ri­mo­to ha­ve ma­de so­me in­te­re­sting al­te­ra­tions to the ori­gi­nal lay­out of the buil­dings. On the ground floor of the re­si­den­ce the­re is the day zo­ne, the ma­ster be­droom and ser­vi­ce spa­ces, whi­le the gue­st rooms and the lar­ge li­ving room are on the up­per floor. At the hou­se’s heart lies a dou­ble-height en­tran­ce, floo­ded wi­th na­tu­ral light and di­stin­gui­shed by ex­traor­di­na­ry views of the land­sca­pe and an ele­gant stair­ca­se ma­de to de­si­gn out of iron and wood: as are the be­droom doors, whi­ch reu­ti­li­zes so­me of the old roof beams. Bo­th buil­dings are mar­ked by the re­ten­tion and ex­po­su­re of the woo­den and brick struc­tu­re of the roofs and the use of ter­ra­cot­ta ti­les for the

floors, laid on mor­tar wi­thout glue and in a pat­tern of li­stels in the com­mon spa­ces of the main re­si­den­ce. In the area of the work­shops, the neu­tral sha­des that ha­ve been used for the pla­ste­ring of all the walls gi­ve way to the grey to­nes of tu­fa, in or­der to un­der­li­ne the struc­tu­ral cha­rac­te­ri­stics of the com­plex and in­crea­se the vi­sual con­nec­tion wi­th the land­sca­pe, whi­ch is gi­ven a key ro­le by lar­ge ope­nings. Fi­nal­ly par­ti­cu­lar at­ten­tion has been paid to the fur­ni­shings. Ta­king a co­smo­po­li­tan and con­tem­po­ra­ry ap­proa­ch, ele­men­ts ma­de to the ar­chi­tec­ts’ own de­si­gn are flan­ked at Vil­la Guil­lem by an­ti­que and mo­dern fur­ni­tu­re in the Ita­lian and Fren­ch style, wi­th spec­ta­cu­lar pe­riod chan­de­liers and pie­ces de­si­gned in the 1950s by Te­ren­ce Con­ran and Isa­mu No­gu­chi. This is espe­cial­ly true in the hu­ge li­ving room, to whi­ch the win­do­ws fa­cing in va­rious di­rec­tions lend a dai­ly ma­gic of shif­ting light

Gli in­ter­ni ab­bi­na­no an­ti­qua­ria­to, de­si­gn ed ele­gan­ti ele­men­ti su di­se­gno rea­liz­za­ti con me­tal­lo e le­gno di recupero, co­me gli in­fis­si e la nuo­va sca­la. The in­te­riors com­bi­ne the an­ti­que and mo­dern de­si­gn wi­th ele­gant ele­men­ts ma­de to de­si­gn out of...

Il ca­sa­le prin­ci­pa­le ospi­ta la re­si­den­za. Il dop­pio vo­lu­me di in­gres­so è at­tra­ver­sa­to dal­la sca­la su di­se­gno. The main far­m­hou­se is used as the re­si­den­ce. The dou­ble-height vo­lu­me of the en­tran­ce is cha­rac­te­ri­zed by the stair­ca­se ma­de to de­si­gn.

Newspapers in Italian

Newspapers from Italy

© PressReader. All rights reserved.