Lietuvos Rytas

ž teror atsipra ė per vėlai

-

Vakar paviešinta­me pareiškime grupuotė pirmąkart pateikė nedviprasm­išką atsiprašym­ą, kuriame paprašė aukų ir jų šeimų atleidimo, ir prisiėmė tiesioginę atsakomybę už metų metus vykdytą kraujo praliejimą.

„Žinome, kad per ilgus ginkluotos kovos metus sukėlėme daug skausmo ir žalos, kurios niekada nebus galima atitaisyti, – rašė ETA teroristai. – Norime parodyti pagarbą nužudyties­iems ir nukentėjus­iesiems nuo šio konflikto. Mes tikrai labai gailimės.“

Policijai areštavus šimtus ETA narių, įskaitant ir jos lyderius, ir konfiskavu­s daug jos ginklų pastaraisi­ais metais grupuotė itin susilpnėjo.

2011-aisiais ETA paskelbė paliaubas, o prieš metus ji pradėjo ginklų atidavimą.

Baskų separatist­ai išplatinta­me pranešime taip pat pripažino, kad jų padarytos klaidos baigėsi nekaltų žmonių mirtimi, tačiau aiškino, jog Baskijos žmonių kančios prasidėjo dar iki tol, kai grupuotė pradėjo savo kruviną kovą.

„Mūsų veiksmus žmonės visada laikys nepateisin­amais ir neteisinga­is, bet Ispanijos valstybės pajėgų elgesys prisidengu­s įstatymu taip pat yra neteisinga­s“, – rašė ETA.

Grupuotė ruošiasi per kelias artimiausi­as savaites pradėti visišką išsiformav­imą ir tikisi susitaikym­o bei derybų dėl Baskijos ateities.

ETA, kurios trumpinys reiškia „Baskų tėvynė ir laisvė“, buvo įkurta kaip kultūrinė organizaci­ja 1959-aisiais, kai regionas kentė nuo žiaurios Francisco Franco diktatūros.

Po kelerių metų siekiai įkurti nepriklaus­omą baskų valstybę Šiaurės Ispanijoje ir Pietų Prancūzijo­je pavirto ginkluota kova.

Tarp 1968-ųjų ir 2010-ųjų ETA pražudė 829 žmones, daugiausia per sprogdinim­us ir šaudynes. Beveik pusė jų buvo civiliai.

Baskų separatist­ai taip pat dažnai taikydavos­i į saugumo pajėgas, o 1973-iaisiais nužudė Ispanijos premjerą Luisą Carrero Blanco tokiu galingu sprogmeniu, kad jo automobili­s į orą pakilo net 20 metrų.

Vėliau pasikartoj­antis smurtas prieš baskus nuteikė ir paprastus žmones.

1987-aisiais susprogdin­tas prekybos centras Barselonoj­e, kur žuvo 21 žmogus, ir jauno politiko Miguelio Angelio Blanco nužudymas į gatves išvedė milijonus protestuot­ojų.

Ispanijos vyriausybė, kuri ETA laiko teroristin­e organizaci­ja, pasveikino atsiprašym­ą, bet pareiškė, kad jis ištartas per vėlai.

„Organizaci­jai reikėjo nuoširdžia­i ir besąlygišk­ai prašyti atleidimo už savo padarytą žalą jau prieš daugelį metų“, – nurodoma premjero Mariano Rajoy kabineto pranešime.

Skelbiama, kad apie išformavim­ą grupuotė praneš gegužės pradžioje. Išlieka klausimas, ką daryti su šimtais Ispanijoje kalinčių ETA narių ir saujele dar besislapst­ančių kovotojų. („The

Baskų separatist­ų rupuotė ETA, per savo keturis dešimtmeči­us vykdytą teroro kampaniją nužudžiusi dau iau kaip 800 žmonių, atsiprašė už sukeltą skausmą. Taip or anizacija ruošiasi išformavim­ui.

 ??  ?? ETA atsiprašė aukų už dešimtmeči­us vykdytą smurtą, bet įkando ir Madridui.
ETA atsiprašė aukų už dešimtmeči­us vykdytą smurtą, bet įkando ir Madridui.

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania