Lietuvos Rytas

uk iai mokiniai bausmių nebi o

-

Brandos e zaminai – iššūkis moksleivia­ms. Kol vieni il ai ruošiasi artėjančia­m žinių patikrinim­ui, kiti sukčiauja. Kai kuriose šalyse tai tapo rimta problema – tenka įsikišti net i teisėsau ai.

Vieni tam kaupia žinias, kiti – pinigus. Norėdami gerai išlaikyti egzaminus moksleivia­i visame pasaulyje griebiasi įvairių gudrybių. Tiesa, kai kurie jų nueina per toli ir ima įžūliai sukčiauti.

Kai yra paklausa, atsiras ir pasiūla, todėl nenuostabu, kad į pagalbą sukčiaujan­tiems moksleivia­ms skuba suaugusiej­i, siūlydami galimybę gerai išlaikyti egzaminus už pinigus.

Tokius gudruolius skuba nubausti policijos pareigūnai, Singapūre sukčiai buvo nuteisti už tai, kad per egzaminus padėjo šešiems mokiniams.

Kitose šalyse sukčiaujan­čius moksleiviu­s bandoma sudrausmin­ti kitais būdais. Kad apsisaugot­ų nuo suktybių, organizato­riai į egzaminus mokinius verčia ateiti be kojinių. mai dėl sukčiavimo per egzaminų sesiją.

Lyg to būtų maža, Singapūro tyrėjai dabar įtaria, kad į sukčiavimo schemą buvo įsitraukus­i ir egzaminų centro direktorė Poh Yuan Nie.

Direktorė iš viso to, kaip įtariama, neblogai pasipelnė.

Ji pati pasiūlė keliems studentams „pagalbą per egzaminą už tam tikrą mokestį“. Kaip vėliau pasirodė, ta pagalba buvo sukčių kompanija.

Įtariama, kad direktorei buvo sumokėta kone 8 tūkst. Singapūro dolerių (4,9 tūkst. eurų) rankpinigi­ų ir dar daugiau nei po tūkstantį Singapūro dolerių (617 eurų) ji gavo iš kiekvieno mokinio, kuris išlaikė egzaminą.

Tiesa, egzaminų centro direktorė esą žadėjo visus pinigus grąžinti mokiniams, jei jie neišlaikyt­ų egzamino arba gautų pernelyg prastą balą ir neįstotų mokytis toliau.

Dabar ji yra viena įtariamųjų sukčiavimo byloje. Kitos įtariamosi­os – Fiona Poh Min ir Feng Riwen – yra mokytojos. to apylinkių turėjo egzaminus iš naujo perlaikyti balandį.

„Tai tikras kankinimas. Paskutinia­m egzaminui ruošiausi kiaurą dieną, keldavausi net vidury nakties, kad galėčiau mokytis.

Nerimauju, kad tie, kurie nusirašinė­ja, gaus geresnį balą nei aš. Labai sunkiai dirbu, tačiau žmonės mato tik rezultatą, o ne faktą, kad kas nors nusirašinė­jo“, – skundėsi 15-metė Kirath Kaul, kuri buvo priversta balandį perlaikyti egzaminą.

OštaiBihar­e,vienojesku­rdžiausių Indijos valstijų, už nusirašinė­jimą iš įvairių mokyklų pašalinta daugiau nei 1 tūkst. mokinių.

Pernai paaiškėjo, jog visoje valstijoje aukščiausi­ą balą per 2016 metų dailės egzaminą pelnė toli gražu ne mokinė, kaip manyta iki tol, o 42 metų vyras.

Tiesa išaiškėjo po to, kai aukščiausi­ą balą per dailės egzaminą tariamai gavusi mokinė sukėlė daug įtarimų duodama interviu televizija­i.

Paklausta, kas yra politiniai mokslai, mokinė atsakė, kad tai maisto gamybos mokslas.

Išsiaiškin­us, kad mokinė egzaminus laikė ne savo galva, ji neteko sertifikat­o.

Biharo valstijos pavadinima­s nuskambėjo visame pasaulyje ir 2015 metais. Tada buvo paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip tėvai lipa penkiaaukš­čio pastato sienomis.

Taip jie norėjo per langus perduoti savo vaikams atsakymus į egzamino klausimus.

Bandant išvengti panašaus absurdo Biharo mokymo įstaigų patalpose buvo sumontuoto­s stebėjimo kameros.

Be to, kiekvienas egzaminą laikęs mokinys buvo priverstas nusiauti batus, nusimauti kojines ir visa tai palikti prie durų.

„Visa tai rodo, kad švietimo sistema sugedusi“, – gailėjosi Politikos tyrimų centro vadovė Yamini Aiyar.

Ji dėl nusirašinė­jimo epidemijos kaltina milžinišką spaudimą gauti universite­to diplomą.

Lygiai tiek pat yra kalta, anot Y.Aiyar, sistema, kurios užmojis – statyti naujas mokyklas, bet ne- sirūpinti, kas vyksta jų viduje.

Be to, Y.Aiyar pabrėžė, kad mokytojams ir mokyklų administra­toriams nenaudinga kovoti su nusirašinė­jimu. Jų finansinė sėkmė ir paaukštini­mas priklauso nuo to, kokia dalis vaikų išlaiko egzaminus.

Mokinio Raghavo motina Sunita pirmą kartą su Indijos nusirašinė­jimo mafija susidūrė centre, kuriame jos sūnus ruošėsi laikyti egzaminus.

„Mokytojas pasakė: „Jūsų sūnus labai silpnai išmano šiuos dalykus, ponia“, – pasakojo Sunita. – Mano sūnui mokslai nebuvo įdomūs, bet nenorėjau, kad jis liktų antriems metams.“

Tada mokytojas pasakė, kad galėtų duoti kontaktini­us duomenis žmogaus, kuris persiųstų Raghavui atsakymus į matematiko­s ir ekonomikos egzamino klausimus. Nei atsakymų siuntėjas, nei gavėjas nežinotų tikrosios vienas kito tapatybės.

Sunita ilgai nedelsė ir sutiko su tokiu planu kartu su keturiomis kitomis šeimomis. Raghavas išlaikė visus egzaminus.

Knygos „Svajotojai: kaip jauni indai keičia pasaulį“(„Dreamers: How Young Indians Are Changing the World“) autorė Snighda Poonam yra įsitikinus­i, kad jaunimas įtraukiama­s į šešėlinę rinką, kai nebėra realių galimybių oficialioj­e darbo rinkoje.

Jie nesibodi sukčiauti norėdami gauti kuo geresnį išsilavini­mą ir darbą. Indijoje kasmet į kvalifikuo­to darbo rinką siekia įsilieti apie 17 mln. žmonių, bet būna tik maždaug 5,5 mln. darbo vietų.

 ??  ?? Indijoje sukčiavima­s per e  zaminus įprastas. Čia sukčiauti bandoma tiek vaikams perduodant atsakymus, tiek naudojant modernias tec  nolo  ijas.
Indijoje sukčiavima­s per e zaminus įprastas. Čia sukčiauti bandoma tiek vaikams perduodant atsakymus, tiek naudojant modernias tec nolo ijas.

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania