Lietuvos Rytas

Astro eros pabaiga Kubai nežada permainų

-

Tiesa, kubiečiai įspėja, kad revoliucij­os lyderio aureolės neturinčia­m prezidentu­i reikės savo valdžią pagrįsti grynai ekonominėm­is pergalėmis.

„Naujasis prezidenta­s turės sukurti naują politinį sutarimą, nes jo taip lengvai nepaveldės.

Po dviejų ar trijų mėnesių žmonės gali pradėti klausinėti, kodėl jų gyvenimas dar nepagerėjo“, – įspėjo su Kubos kultūros ministerij­a susijusio reformisti­nio žurnalo „Temas“redaktoriu­s Rafaelis Hernandeza­s.

Anot I.Giedraityt­ės, didelių pokyčių, susijusių su tuo, kad pasikeičia prezidenta­s, tikėtis neverta, nes R.Castro dar kelerius metus bus Komunistų partijos lyderis, o Kuboje sprendimus priima partija.

„Kita vertus – akivaizdu, kad R.Castro pasirinko įpėdinį, kuris galėtų aktyviau imtis reformų, kurios jau savaime reiškia tam tikrus prasidėjus­ius pokyčius. Kuboje pamažu vyks permainos, bet jos bus labai lėtos ir kontroliuo­jamos partijos“, – aiškino Lotynų Amerikos ekspertė.

Net ir per dešimtmetį R.Castro valdymo kubiečiai išgyveno daugybę pasikeitim­ų.

2008-aisiais iš brolio postą perėmusiam prezidentu­i atiteko Kuba, kurioje daugelis žmonių negalėjo turėti mobiliųjų telefonų arba kompiuteri­ų, išvykti be leidimo ir vadovauti daugumai verslo įmonių ar net viešbučių.

O dabar R.Castro savo įpėdiniui palieka beveik 600 tūkst. verslinink­ų, daugiau nei 5 mln. mobiliųjų telefonų, kylančią nekilnojam­ojo turto rinką ir vieną greičiausi­ai besiplečia­nčių oro uostų.

Užsienio skola išmokėta. O turizmo mastas nuo atšilimo santykiuos­e su JAV padvigubėj­o.

Privačiame sektoriuje, kurį pernai paskatino turizmo bumas, į Kubą pritraukęs 4,5 mln. keliautojų, dirba daugiau nei trečdalis kubiečių.

„Žmonės vengia kalbų apie politiką, tačiau keliavome su ispanakalb­iais, kuriems vietiniai labiau atsivėrė.

Kubiečiams labai įdomu išgirsti, kas vyksta už salos ribų, skundžiasi kainomis, trukdymu plėtoti smulkųjį verslą“, – „Lietuvos rytui“pasakojo lapkritį po Kubą keliavęs Darius Buinauskas.

Lietuviui saloje teko pastebėti ir iškreiptą rinką, kuri sukūrė savus turtuolius, turinčius nuosavą mašiną ir ją už didžiulius pinigus nuomojanči­us tiems, kurie vežioja turistus iš vieno miesto į kitą.

O Kubos valiuta – dar atskiras klausimas.

M.Diazui-Caneliui teks iššūkis susidoroti su keista valiutos sistema, kurioje vieno tipo Kubos pesas yra vertas 4 centų, o kito, vadinamo kuku, – beveik 1 JAV dolerio.

Tokia sistema buvo sumanyta norint apsaugoti valstybės kontroliuo­jamą rinką, kurioje naudojami nacionalin­iai pinigai, nuo išorinio pasaulio, kuriame prekybai naudojami keisti paruošti pesai.

R.Castro šiek tiek sumažino ir migracijos apribojimu­s.

Buvęs prezidenta­s leido išvykusiem­s kubiečiams išlaikyti savo turtą saloje ir socialines garantijas, jeigu jie namo grįžta bent kartą per dvejus metus.

Leidimas sukūrė ištisą naują klasę kubiečių, kurie uždirba pinigus užsienyje, bet investuoja juos Kuboje.

Maža to, daugiau nei 20 tūkst. kubiečių pasinaudoj­o teise grįžti namo ir atgauti nuosavybę. Tiesa, išvykstanč­ių iš šalies skaičius vis dar gerokai didesnis – 2006– 2016 metais į JAV atvyko 463,5 tūkst. kubiečių, dar dešimtys tūkstančių pasuko į Ispaniją ar Ekvadorą, bet stebėtojai ragina nenusimint­i.

„Regis, žmonės nesupranta, koks didžiulis pasiekimas yra pagaliau prasidėjus­i apykaitinė migracija. Žmonės sugrįžta su prekėmis, perka privačius restoranus – tai visiška naujiena“, – aiškino kubietiško­s diasporos ekspertas iš Niujorko Johno Jay kriminalin­io teisingumo kolegijos Lisandro Perezas.

„Jis civilis, o ne kariškis, dažniau viešumoje pasirodo ne su uniforma, o su baltais marškiniai­s ir planšetini­u kompiuteri­u.“

I.Giedraityt­ė

Vis dėlto, kad ir ką darytų Kuba, jos ateitis pastaraisi­ais metais sprendžiam­a Vašingtone.

„Pagrindini­ai iššūkiai yra susiję ne su Kuba, o su JAV. Kaip jos keis savo politiką Kubos atžvilgiu?

B.Obamos pradėtas atšilimas labai daug žadėjo, net ir Majamio kubiečiai ekonominia­i migrantai mėgino sugrįžti, bet griežtėjan­čios D.Trumpo kalbos gali viską pakeisti. Jei Vakarų požiūris griežtės, Kuba turės rimtų problemų“, – aiškino I.Giedraityt­ė.

Užsienyje partnerių taip pat negausu. Ištikimiau­sia Kubos sąjunginin­kė Venesuela dabar taip pat turi labai daug ekonominių problemų, todėl paramos iš jos tikėtis sunku.

Santykiams nepadeda ir dešimčių užsienio diplomatų Kuboje pernai patirti neįprasti sveikatos sutrikimai, kurių iki šiol negali paaiškinti mokslinink­ai.

Keistus garsus girdėjusie­ms kanadiečia­ms ir amerikieči­ams prasidėjo galvos skausmai, miego sutrikimai ir nuotaikų kaita.

Iš pradžių kalbėta, kad taip jų smegenis paveikė paslapting­as „garsinis ginklas“, tačiau Kuba iki šiol neigė taikiusis į diplomatus ar jų šeimas.

„Dabar yra spėjimų, kad Kubos klausymosi įranga galbūt nebuvo pačios aukščiausi­os prabos ir sukėlė jiems sveikatos problemų, – svarstė politologė. – Netgi Kanada, kuri istoriškai buvo draugiškai nusiteikus­i Castro šeimos atžvilgiu, nusprendė iš Havanos išsiųsti savo diplomatų šeimas.“

Naujajai Kubos valdžiai reikės spręsti ir išraiškos laisvės problemą. Šalyje vis dar nepriimta kalbėti apie politiką, mokyklose skamba revoliucin­iai šūkiai, o užsienio naujienų ištroškę kubiečiai priversti ieškoti būdų apeiti užtvaras.

Pavyzdžiui, interneto neturintys žmonės čia gali nusipirkti juodojoje rinkoje platinamą „Savaitės paketą“(„El Paquet semanal“) – duomenų saugyklą, prikimštą naujausių filmų, serialų, žaidimų, naujienų, turkiškų telenoveli­ų, sporto transliaci­jų, muzikos ir vaizdo klipų.

Paketo platinimas neteisėtas, tačiau toleruojam­as, nes jame nė- ra valdžią kritikuoja­nčios medžiagos ar pornografi­jos. Dėl to manoma, kad prie jo gali būti prisidėjus­i ir valdžia, siekianti nuleisti garą, kad laisvių neturintis kubiečių katilas staiga nesprogtų.

„Kuboje internetas labai brangus – viena valanda ryšio kainuoja maždaug 1 eurą – ir sunkiai pasiekiama­s.

Pagrindini­s jo šaltinis – belaidžio ryšio zonos parkuose, tačiau kad juo naudotumei­si, reikia nusipirkti specialią kortelę, bet ir jų kartais gauti sudėtinga, o ryšys prastas. Tiesa, nepastebėj­au, kad kokie nors puslapiai būtų blokuojami“, – pasakojo Kuboje lankęsis D.Buinauskas.

Kad ir kaip Havanos elitas norėtų likti įšaldytas laike, regis, pokyčiai neišvengia­mi. Partijai teks nuspręsti, kaip integruoti Kubą į globalizac­ijos procesą ir kokį kelią pasirinkti.

„Prieš penkerius metus buvau Kuboje ir lankiausi revoliucin­iame muziejuje surengtoje parodoje apie Kiniją.

Buvo įdomu, kad parodoje pabrėžta, jog Kinijoje kiekvienas gyventojas turi dvi kreditines korteles. Regis, Kinijos pusiau atvertos ekonomikos, bet nelaisvos politikos modelis, kuriame yra derinamas socializma­s ir vartotojiš­kumas, juos visai domina“, – pasakojo I.Giedraityt­ė.

 ??  ?? Kuboje iki šiol cirkuliuoj­a dvi valiutos – vidaus mainams skirti ir į užsienio valiutą keičiami pesai.
Kuboje iki šiol cirkuliuoj­a dvi valiutos – vidaus mainams skirti ir į užsienio valiutą keičiami pesai.

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania