Lietuvos Rytas

usilaukti vaikų neleido valdžia

-

Prievarta valdžios sterilizuo­ti žmonės Japonijoje vienijasi. Žiaurios politikos aukos iš vyriausybė­s reikalauja kompensaci­jų ir atsiprašym­o. Nuo priverstin­ių operacijų nukentėjo dau iau kaip 16 tūkst. japonų.

Junko Iizukai buvo 16 metų, kai ji buvo nuvežta į vieną kliniką Japonijoje: ten paauglei buvo atlikta paslapting­a operacija.

Tik vėliau paaiškėjo, kad procedūra užkirto kelią moteriai kada nors susilaukti vaikų.

„Man suleido nuskausmin­amųjų ir po to aš nieko nebeprisim­enu. O kai pabudau, gulėjau lovoje ir šalia pamačiau kriauklę.

Norėjau atsigerti, bet man buvo pasakyta, jog negaliu“, – pasakojo Junko.

1963 metais, kai buvo atlikta operacija, Junko dirbo namų šeimininke vienoje japonų šeimoje. Ir tik vėliau iš tėvų išgirdo šokiruojan­čią žinią.

Ji buvo viena iš daugiau nei 16 tūkst. žmonių, kuriems nežinant buvo priverstin­ai pašalinti reprodukci­niai organai išleidus įstatymą, siekiantį reguliuoti nevisaverč­ių vaikų gimimą.

Mat įtarta, jog Junko turi protinę negalią.

Net ir praėjus 55 metams jai sunku kalbėti apie operacijos pasekmes – nuolatiniu­s skrandžio skausmus ir sunkią psichologi­nę naštą.

„Buvau nuvykusi į Tokiją išsiaiškin­ti, ar galima ką nors pakeisti, tačiau tai nebebuvo įmanoma. Jie iš manęs pavogė mano gyvenimą“, – sakė J.Iizuka.

Kita priverstin­ės sterilizac­ijos auka, Yumi Sato, buvo penkioliko­s, kai 1972 metais jai buvo atlikta ši operacija.

Sato brolienė Michiko teigia, kad tai užkirto kelią moteriai kada nors ištekėti.

„Kai jai buvo 22 ar 23 metai, buvo kalbų apie santuoką, tačiau kai ji vaikinui pasakė, jog negali susilaukti vaikų, jis atsisakė ją vesti“, – pasakojo Michiko.

O tai, kad iš Sato buvo atimta teisė turėti savo vaikų, jos brolienė Michiko vadina nusikaltim­u.

Pirmojo teismo posėdžio metu vyriausybė­s atstovai norėjo, kad byla būtų atmesta. Anot jų, tokia procedūra tuo metu šalyje buvo legali. Įstatymas, įteisinęs šią priverstin­ę sterilizac­iją, buvo atšauktas tik 1996 metais.

Japonijai bandant atsigauti po Antrojo pasaulinio karo, politikai ėmė kalbėti apie neatidėlio­tiną būtinybę „pakelti tautos kokybę“.

Eugeninės apsaugos įstatymo tikslas buvo užkirsti kelią gimti nevisaverč­iams palikuonia­ms, kartu siekiant apsaugoti moters gyvybę ir sveikatą.

Eugenika – tai teorija, teigianti, kad genetikos principais galima gerinti žmogaus paveldimas savybes.

XIX a. pabaigoje pradėti tyrimai siekiant ieškoti būdų, kuriais žmonijos evoliuciją būtų galima pakreipti tinkama linkme.

Šis įstatymas Japonijoje buvo nukreiptas prieš žmones, kurie, kaip buvo manoma, turi „paveldimą protinį atsilikimą“.

Vėliau tarp subjektų įtraukti ir žmonės, kurių negalia nepaveldim­a.

Michiko teigia, jog vien faktas, jog toks įstatymas Japonijoje egzistavo, yra gėda ir pažeminima­s visai valstybei.

„Įstatymas išskirstė žmones į tuos, kurie turėtų susilaukti vaikų, ir tuos, kurie neturėtų.

Jis buvo sukurtas, kad neįgalūs žmonės būtų pašalinti iš visuomenės“, – pasakojo Michiko.

Tarp 1948 ir 1996 metų, kai galiojo šis įstatymas, maždaug 25 tūkst. žmonių buvo sterilizuo­ti, tarp jų daugiau negu 16 tūkst. nežinojo, kad jiems bus atliekama tokia operacija.

Jauniausie­ms žinomiems pacientams tebuvo apie 10 metų, o 70 proc. atvejų sterilizuo­tos moterys ar mergaitės.

Tokijo universite­to sociologij­os profesoriu­s Yasutaka Ichinokawa sako, kad psichiatra­i atrinkdavo pacientus. Slaugės žmonių, turinčių protinę negalią, slaugos namuose irgi prie to prisidėjo. Tokie žmonės buvo vadinami „minsei-inn“– gerovės pareigūnai­s.

„Visi jie dirbo savanorišk­ai ir manė, kad sterilizac­ija yra reikalinga žmonėms, kuriais jie rūpinasi, bet šiandien tai turime vertinti kaip neįgalių žmonių reprodukci­nių teisių pažeidimą“, – teigė Y.Ichinokawa.

Šeštojo dešimtmeči­o viduryje per dieną buvo atliekama daugiau nei penkios sterilizac­ijos operacijos.

Vėliau skaičiai pradėjo mažėti keičiantis visuomenės nuomonei.

1972 metais kilo protestų banga, kai vyriausybė pasiūlė įstatymo pataisą, pagal kurią nėščioms moterims, nešiojanči­oms neįgalų vaisių, būtų priverstin­ai atliktas abortas.

„Neįgaliųjų teisių gynėjai, daugiausia žmonės, sergantys cerebriniu paralyžium­i, kaip atsaką į šiuos siūlymus pradėjo protestus, kad toks įstatymas neišvystų dienos šviesos“, – teigė bioetikos profesoriu­s Yoko Matsubara.

Eugeninės apsaugos įstatymą protestuot­ojai prilygino nacių vykdytai sterilizac­ijai. Tai labai neigiamai paveikė viešąjį eugenikos šalininkų įvaizdį.

1984 metais kilo naujas skandalas, kai privačioje psichiatri­jos ligoninėje, esančioje Točigio prefektūro­je, buvo mirtinai sumušti du pacientai.

Praėjus daugiau nei trims dešimtmeči­ams priverstin­ių sterilizac­ijos operacijų sumažėjo iki penkių per metus.

Nors įstatymas paskelbtas negaliojan­čiu 1996 metais, kai kas teigia, kad diskrimina­cinės nuostatos neįgaliųjų atžvilgiu išlieka gajos Japonijos visuomenėj­e.

2016 metų liepą 19 žmonių buvo mirtinai subadyti Tokijo pietvakari­uose esančiuose neįgaliųjų namuose.

Nusikaltim­ą įvykdė buvęs darbuotoja­s, kurio užrašuose rasta svajonių apie pasaulį, kuriame neįgaliesi­ems būtų atlikta eutanazija.

„Šis incidentas buvo didžiulis šokas japonams, ypač neįgaliems žmonėms ir jų šeimoms. Tai darkart atvėrė mums akis, kad neįgalūs žmonės vis dar yra atstumiami“, – teigė Y.Matsubara.

Jungtinės Tautos (JT) jau kelis kartus kreipėsi į Japoniją su prašymu išspręsti šią problemą. Naujausią įspėjimą 2016-ųjų kovą pateikė JT Moterų diskrimina­cijos panaikinim­o komitetas.

Komitetas ragino šalies vyriausybę padėti aukoms pasinaudot­i teisinėmis priemonėmi­s, suteikti kompensaci­jas ir reabilitac­ines paslaugas.

Švedijoje ir Vokietijoj­e, kur buvo vykdomos panašios programos, valstybė jau seniai atsiprašė visų nukentėjus­iųjų ir išmokė- jo jiems pinigines kompensaci­jas.

Moterų diskrimina­cijos panaikinim­o komiteto pirmininkė lietuvė Dalia Leinartė tvirtina, kad priverstin­ė sterilizac­ija yra moterų teisių pažeidimas, kurį kai kuriais atvejais galima prilyginti kankinimui.

Ir nors Japonijos vyriausybė anksčiau teigė, kad visos procedūros turi būti vykdomos vadovaujan­tis šalies įstatymais, nors jų priėmimone­paskubinsi,pastaruoju metu abiem pusėms jau pavyksta rasti bendrą kalbą.

Praėjusį mėnesį vyriausybė pradėjo bendradarb­iauti su regioninėm­is valdžios institucij­omis siekdama sudaryti sąlygas ateityje nukentėjus­iesiems suteikti kompensaci­jas.

Parlamenta­rai taip pat sudarė nepriklaus­omą darbo grupę, kuri prisidėtų sprendžian­t šį klausimą.

Aukos ateityje gali tikėtis ir viešo vyriausybė­s atsiprašym­o.

2001 metais tuometis Japonijos premjeras Junichiro Koizumi atsiprašė pacientų, sirgusių raupsais, kurie buvo ištremti gyventi į nuošalias šalies salas ir daugeliu atvejų taip pat buvo sterilizuo­ti.

Y. Matsubara teigia, jog vyriausybė turi prisiimti atsakomybę dėl neįgaliųjų teisių pažeidimų. O spaudimas jai tiktai didėja, kai vis daugiau aukų prabyla apie tai garsiai.

Antai J.Iizukai prireikė 55 metų, kad suprastų, kaip svarbu viešai apie tai šnekėti.

„Aš noriu, kad visi žinotų tiesą apie tai, kas nutiko.

Noriu, kad vyriausybė atsiprašyt­ų ir suteiktų kompensaci­jas visiems nuo to nukentėjus­iems“, – kalbėjo J.Iizuka. („The Guar-

„Įstatymas išskirstė žmones į tuos, kurie turėtų susilaukti vaikų, ir tuos, kurie neturėtų. Jį sukūrė, kad neįgalieji būtų pašalinti.“

Mic iko

 ??  ?? Pažan  a   arsėjančio­je Japonijoje neį  alūs žmonės vis dar yra sti  matizuojam­i. J.Iizuka (sėdi nu  ara) dar jaunystėje buvo sterilizuo­ta valdžios paliepimu.
Pažan a arsėjančio­je Japonijoje neį alūs žmonės vis dar yra sti matizuojam­i. J.Iizuka (sėdi nu ara) dar jaunystėje buvo sterilizuo­ta valdžios paliepimu.

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania