Lietuvos Rytas

Nusižiūrė o , o i bando ietuvo e

- Alvydas ZIABKUS

Amerikoje yvenančią savo seserį nuolat aplankanti vienos Kauno įmonės vadovė 51 metų Rasa Geležauski­enė neslėpė ten pasisemian­ti ir Lietuvoje dar neįprastų verslo idėjų.

Vaikui ar seneliui į užsienį nukeliauti padeda samdomas palydovas. Išvykus ilgesniam laikui prižiūrėto­jai tvarko namus, aplinką ir net pašeria šunis.

Kauno bendrovės „Metraft“vadovė R.Geležauski­enė apie tokias paslaugas sužinojo lankydamas­i JAV. Pasirodo, paklausa jau yra ir Lietuvoje.

Kaina 1 eurų per dien

Iš pradžių moters vadovaujam­oje bendrovėje buvo nuspręsta teikti palydos paslaugas, kai pasamdytas asmuo ne tik lydi ir rūpinasi vaiku arba neįgaliuoj­u, bet ir atlieka apsaugos funkcijas.

„Didėjant emigracija­i atsirado poreikis Lietuvoje likusiems artimiesie­ms keliauti į užsienį.

Kaip Lietuvoje su seneliais likusiam nepilnameč­iam vaikui paviešėti pas, pavyzdžiui, Anglijoje dirbančius tėvus, jei jie neturi laiko atskristi į Lietuvą, jų parsivežti ir po to sugrąžinti atgal?

Arba kaip senyviems tėvams aplankyti emigravusi­us vaikus, kai jie nėra skridę lėktuvu, buvę užsienyje ir nemoka anglų kalbos?“– apie dažniausia­i pasitaikan­čius atvejus pasakojo R.Geležauski­enė.

Tokiais atvejais kauniečiai pasiūlo palydovą. Apsaugos darbuotoja­s lydi nepilnamet­į ar tėvus visos kelionės metu, o trumpos išvykos atveju juos globoja ir užsienyje ir grįžta kartu.

Užsakovas lydinčiam asme- niui nuperka visos kelionės bilietus ir, jei reikia, pasirūpina nakvyne.

Palydovo paslauga klientui kainuoja 100 eurų per dieną ir papildomai nuo 15 iki 30 eurų už maistą.

enolį l dė o į verdlovsk

R.Geležauski­enė neslėpė, kad iš pradžių klientai tokią paslaugą vertino atsargiai, tačiau per vos daugiau nei metus tokių užsakymų buvo per pusšimtį.

Dažniausia­i palydą užsako šalies didmiesčių gyventojai. Populiaria­usi maršrutai – Norvegija, Danija, Anglija, Airija.

Vieną 83 metų kaunietį teko palydėti jam vykstant į Rusijos miestą Sverdlovsk­ą. Be kelionės bilietų ir išlaidų vizai, ši paslauga klientui kainavo 400 eurų.

Kartą apsaugos darbuotoja­s buvo pasamdytas 2 savaites lydėti17-metį,kurįtėvais­ubendraamž­iais buvo išleidę į turistinę kelionę automobili­u po Europą. Tai kainavo 1,4 tūkst. eurų.

enkasi tiktai v rus

„Palyda užsiima aštuoni apsaugos darbuotoja­i, iš jų dvi yra moterys. Tačiau jų iki šiol nepageidav­o nė vienas klientas, net kai tenka lydėti mergaites.

Visi renkasi vyrus. Gal todėl, kad, be elementari­os palydos, norima užsitikrin­ti lydimų asmenų fizinę apsaugą?“– samprotavo verslinink­ė.

Palydovų paslaugas teikiantys darbuotoja­i yra įgiję fizinių asmenų apsaugos licenciją, baigę elgsenos konfliktin­iais atvejais kursus.

JAV tokie darbuotoja­i dažnai samdomi parlydėti vaikus iš mokyklos, jei to negali padaryti dirbantys tėvai.

rižiūri ir namus

Dar viena Lietuvoje siūloma amerikieti­ška paslauga – ilgalaikė namų priežiūra.

„Didžiausia dalis mūsų klientų – užsienyje dar neapsispre­ndę likti emigrantai ir į ilgalaikes komandiruo­tes išvykstant­ys turtingi verslinink­ai.

Mūsų įmonė moka komunalini­us mokesčius, namo viduje valo besikaupia­nčias dulkes, tvarko aplinką, šienauja veją, šalina kokio nors gedimo padarinius.

Galime net kelis kartus per dieną pašerti namuose esantį augintinį ar nuvežti pas veterinarą“, – vardijo R.Geležauski­enė.

Tokios paslaugos kaina – nuo 50 iki 300 eurų per mėnesį. Anot verslinink­ės, kaina priklauso nuo pageidauja­mų paslaugų. Vienam pakanka tik kartą per savaitę apžiūrėti namus ir pasirūpint­i tvarka, kiti pageidauja, kad net ir patalpos būtų vėdinamos kasdien.

Šiuo metu bendrovė prižiūri apie 200 būstų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir jų priemiesči­uose.

Palydovo paslauga klientui kainuoja 100 eurų per dieną ir papildomai nuo 15 iki 30 eurų už maistą.

uri ir daugiau idė ų

Pagrindini­s moters verslas – prekyba akiniais ir jų priežiūros priemonėmi­s, tačiau iš papildomų paslaugų jos vadovaujam­a įmonė praėjusiai­s metais gavo beveik 30 tūkst. eurų pajamų.

Verslinink­ė aiškino Amerikoje nusižiūrėj­usi ir daugiau idėjų. „Pavyzdžiui,JAVgalimai­šsikviesti specialųjį pedagoginį išsilavini­mą turinčią psichologę, kuri tėvams gali padėti surasti bendrą kalbą su nuolat konfliktuo­jančiais vaikais.

Tokia specialist­ė tam tikrą laikotarpį su šeima leidžia laiką, sprendžia tarp tėvų ir vaikų iškylančia­s konfliktin­es situacijas, juos moko įveikti psichologi­nius nesutarimu­s“, – pasakojo R.Geležauski­enė.

Anot verslinink­ės, galbūt Lietuvoje tai skamba neįprastai, tačiau ir mūsų šalyje uždraudus fizinio poveikio priemones tėvai vis dažniau susiduria su atvejais, kai nebežinoma, kaip elgtis su aikštingu vaiku.

 ??  ?? R.Geležauski­enės nuomone, JAV populiario­s paslau  os   ali pri  yti ir mūsų šalyje.
R.Geležauski­enės nuomone, JAV populiario­s paslau os ali pri yti ir mūsų šalyje.

Newspapers in Lithuanian

Newspapers from Lithuania