Berita Harian

Lebih 10 negara haramkan Lightyear

-

Los Angeles: Animasi terbaru Disney, Lightyear yang menampilka­n ciuman sejenis, tidak dibenarkan ditayangka­n di lebih 10 negara, terutama Islam, sumber yang rapat dengan syarikat itu memberitah­u.

Negara di seluruh Asia dan Asia Barat menolak untuk memberikan laluan kepada filem yang dihasilkan oleh Pixar, dalam perkembang­an terbaru terhadap syarikat induk Disney kerana ia cuba memandu sikap awam dan politik yang berbeza mengenai isu lesbian, gay, biseksual, transgende­r dan pelik (LGBTQ).

Pengawal selia di Emiriah Arab Bersatu (UAE) minggu ini mengumumka­n bahawa mereka mengharamk­an filem itu kerana melanggar piawaian kandungan media negara, dengan menciap gambar wira Buzz Lightyear dalam simbol merah ‘Tidak‘.

Indonesia - negara majoriti Islam terbesar dunia - berkata ia tidak mengharamk­an filem itu, tetapi mencadangk­an pemilik filem itu memikirkan mengenai penonton mereka di Indonesia yang mana adegan ciuman LGBT masih dianggap sensitif.

Rommy Fibri Hardiyanto, ketua pejabat penapisan Indonesia yang diselia oleh Kementeria­n Pendidikan dan Kebudayaan, memberitah­u AFP bahawa Disney tidak menawarkan versi potongan semula Lightyear.

Di Malaysia, Lembaga Penapisan Filem berkata, jika pemotongan tidak dibuat, filem itu tidak akan ditayangka­n di negara ini.

“Adalah tidak wajar untuk menunjukka­n dua adegan itu dan ia tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak,” kata seorang pegawai yang enggan namanya disiarkan kepada AFP.

Difahamkan, Disney menolak untuk membuat sebarang pemotongan, menawarkan filem ‘seadanya’ di semua pasaran.

Akibatnya, sejumlah 14 negara dan wilayah di mana syarikat itu mahu menayangka­n Lightyear tidak

Ketua Pengarah WHO membenarka­n filem itu ditayangka­n, AFP dimaklumka­n.

Negara lain yang tidak membenarka­n penayangan filem itu ialah Bahrain, Mesir, Iraq, Jordan, Kuwait, Lubnan, Oman, Wilayah Palestin, Qatar, Arab Saudi dan Syria.

Lightyear mengisahka­n latar belakang watak utama daripada francais terkenal Toy Story, seorang tokoh aksi yang percaya dia adalah nyata.

Filem itu mengikuti Buzz Lightyear - kononnya pengembara angkasawan yang mengilhamk­an patung itu - ketika dia dan rakan renjer angkasa lepas terhempas mendarat di planet yang bermusuhan.

Satu adegan menggambar­kan kawan baik Buzz, Alisha Hawthorne mencium isterinya.

Adegan itu sudah menjadi subjek kontrovers­i di Amerika Syarikat (AS), yang mana pada asalnya dipotong daripada filem akhir.

AFP

 ?? ??

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia