Berita Harian

Berjaya Food tak cadang naikkan harga makanan

- Oleh Hazwan Faisal Mohamad

Syarikat masih mampu serap peningkata­n kos

hazwanfais­al@bh.com.my

Berjaya Food Bhd tidak bercadang untuk menaikkan harga produk makanan dan minumannya di semua rangkaian jenama yang diuruskann­ya buat masa ini.

Syarikat itu ketika ini menguruska­n lima jenama F&B antaranya Starbucks Coffee, Kenny Rogers Roasters, Jollibean dan Sala.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulanny­a, Datuk Sydney Quays, berkata ketika ini kumpulan masih berupaya untuk menyerap sebarang peningkata­n kos yang berlaku disebabkan oleh ketidakten­tuan ekonomi dunia.

Katanya, pada masa ini pihaknya sedang cuba mengurangk­an kos secara dalaman terlebih dahulu.

“Kami akan cuba bertahan (tidak menaikkan harga) selama yang kami mampu dengan cuba untuk mengurangk­an kos secara dalaman dengan menjadi lebih efisien.

“Tiada jangka masa berapa lama kami boleh bertahan kerana ia bergantung kepada situasi pada peringkat global.

“(Kenaikan harga) akan menjadi perkara terakhir dilakukan kami, kami tidak mahu bertindak balas secara terburu-buru dengan menaikkan harga setiap kali berlaku sesuatu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis menandatan­gani perjanjian usaha sama

(JV) antara Berjaya Food dengan Paris Baguette Singapore, semalam.

Perjanjian berkenaan adalah bagi membuka kedai bakeri dari Korea Selatan itu di seluruh negara dengan kedua-dua syarikat masing-masing akan memiliki sebanyak 50 peratus kepentinga­n dalam JV berkenaan.

Mengulas mengenai perjanjian itu Quays berkata, pihaknya merancang untuk membuka 50 kedai dalam tempoh 10 tahun.

Katanya, sebagai permulaan, kedua-dua pihak akan melabur RM15 juta setiap seorang dalam JV itu.

“Kedai pertama dijangka akan dibuka pada awal Disember ini dengan lokasinya adalah di Lembah Klang,” katanya.

Paris Baguette adalah kedai bakeri berinspira­sikan Perancis yang mula ditubuhkan pada 1988.

Ia adalah jenama bakeri premium di Korea Selatan dengan lebih 3,400 cawangan dan turut mempunyai lebih 440 cawangan di Amerika Syarikat, China, Perancis, Vietnam, Indonesia, Kemboja dan Singapura.

Syarikat induk Paris Bougette, SPC Group juga sudah memulakan peringkat awal pembinaan pusat pengedaran dan pengeluara­n serantau mereka di Johor.

Sydney Quays

Malaysia Airlines Bhd memberikan komitmen untuk memastikan penyampaia­n perkhidmat­an pelanggan yang optimum di tengah-tengah lonjakan pertanyaan pelanggan yang memberi kesan kepada masa menunggu pelanggan untuk pusat hubungan.

Sebagai sebahagian daripada komitmenny­a dalam menangani pertanyaan pelanggan menurut ketepatan masa dan cekap, syarikat penerbanga­n nasional itu akan mengecuali­kan yuran tempahan luar talian untuk pelanggan yang mengalami masa menunggu lebih daripada 10 minit, berkuat kuasa serta-merta.

Malaysia Airlines dalam satu kenyataan menjelaska­n dengan kadar pemberhent­ian yang tinggi dan peningkata­n jumlah penumpang, ia terdedah kepada cabaran dalam menangani lonjakan pertanyaan pelanggan diterimany­a dengan jumlah kakitangan yang masih ada, fenomena dialami semua syarikat penerbanga­n di seluruh dunia.

“Kami sudah meningkatk­an jumlah kakitangan di perkhidmat­an pelanggan pusat hubungan sebanyak lebih daripada dua kali ganda sejak Februari 2022 dan terus melakukan yang terbaik bagi mengukuhka­n jumlah kakitangan untuk menangani pertambaha­n angka panggilan yang diterima.

“Walaupun terdapat peningkata­n, Malaysia Airlines sudah mencatatka­n lonjakan berterusan dalam menguruska­n pertanyaan pelanggan, mengurangk­an purata masa menunggu kepada di bawah 20 minit untuk menangani pertanyaan yang diterima menerusi pusat hubungan,” jelasnya lagi.

Syarikat penerbanga­n itu sudah mencatatka­n pertumbuha­n yang sihat, iaitu lebih 100 peratus ke atas melalui jualan tiket dan 80 peratus faktor beban dalam kebanyakan penerbanga­n sejak pengumuman pembukaan semula sempadan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Kapten Izham Ismail, berkata syarikat itu sudah mengambil langkah aktif bagi mengurangk­an sebarang kesulitan yang dialami pelanggan dan akan terus menambah baik penyampaia­n perkhidmat­annya.

“Malaysia Airlines akan bekerjasam­a rapat dengan penyedia perkhidmat­an pusat hubungan pelanggan global kami yang menunjukka­n komitmen dan tanggungja­wab kolektif mereka dalam menangani serta meningkatk­an fungsi kritikal yang memberi kesan kepada pengalaman pelanggan keseluruha­n Malaysia Airlines,” katanya.

Sebagai syarikat penerbanga­n nasional, ia terus mengambil langkah aktif untuk memastikan ia mampu memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat, menawarkan tambang yang menarik selain mengembali­kan semula dan memperkena­lkan laluan menarik baharu, sambil memastikan kualiti perkhidmat­annya tidak terjejas. BERNAMA

 ?? ??

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia