WSSB mampu lonjak pendapatan Vizione

Berita Harian - - BISNES -

Vizione Holdings Bhd menyasarkan pertumbuhan perolehan antara lima hingga 10 peratus bagi tahun kewangan berakhir 31 Mei, 2019 susulan pengambilalihan Wira Syukur (M) Sdn Bhd (WSSB).

Pengarah Urusan Kumpulannya, Datuk Ng Aun Hooi, berkata pengambilalihan itu dapat melonjakkan pendapatan kumpulan kerana WSSB memberi sumbangan jaminan tanpa syarat sebanyak RM82 juta kepada kumpulan itu.

“Baki tempahan semasa dalam tangan adalah RM3 bilion manakala tender pula RM1.5 bilion,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat agung luar biasa (EGM) syarikat itu di Kuala Lumpur, semalam.

Yang hadir sama, Pengerusi Vizione, Datuk Dr Rahman Ismail.

Lonjakan ketara pendapatan

Vizione yang terbabit dalam aktiviti pembinaan, semalam mendapat kelulusan pemegang saham bagi pengambilalihan keseluruhan kepentingan dalam WSSB, yang bakal menyaksikan lonjakan ketara dalam pendapatan dan keuntungannya seawal tahun depan.

Aun Hooi berkata, berikutan projek hartanah mewah kini berhadapan kesukaran untuk dijual, syarikat itu kini menumpu kepada projek perumahan kerajaan, khususnya kediaman mampu milik.

Beliau berkata, sebahagian daripada projek yang ditender itu dijangka dianugerah tahun ini, tetapi sebahagian besar pada tahun depan.

EGM semalam menyaksikan pemegang saham meluluskan cadangan pengambilalihan keseluruhan kepentingan dalam syarikat pembinaan WSSB membabitkan pertimbangan tunai RM280 juta.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.