Relationsh­ip Bagaimana Mood Beri Kesan Terhadap Hubungan Seks?

Cosmopolitan (Malaysia) - - CONTENTS -

Apa yang mengujakan kamu? And what

shuts you down? Apabila bercakap perihal keinginan seksual, ramai menjawab soalan berdasarka­n turn-ons dan turn-offs seperti, “Saya suka dirty talk” atau “Saya tak suka dia berpeluh”. Jarang sangat jawapan diberi berdasarka­n emosi.

Hakikatnya, perasaan jauh lebih berkuasa untuk dijadikan pemacu rangsangan. Ia boleh membuat kamu lebih terbuka untuk bereksperi­men dengan pasanganmu. And they can work in both subtle and obvious ways. Mesyuarat yang teruk di pejabat boleh buatkan kamu rasa sluggish untuk ‘bersama’ dan bersenam boleh tingkatkan mood kamu untuk lakukannya bersama suami. Cosmo kongsi bagaimana enam emosi manusia boleh berikan impak kepada kehidupan seksual kamu.

...Ketika Kamu Gembira

Hubungan seks selepas kamu dan suami lakukan satu keputusan yang besar dan positif (seperti berpindah ke rumah baru) jauh lebih mengasyikk­an berbanding sesi seks pada hari biasa. Ini kerana kalian mengalami tahap yakin yang tinggi dalam hubungan dan apabila kamu rasa dekat di antara satu sama lain, setiap sentuhan atau ciuman akan menjadi lebih sensual dan seksi.

Ia juga boleh terjadi bila sesuatu perkara menggembir­akan berlaku dalam hidup kamu. Kegembiraa­n tersebut boleh meningkatk­an lagi self-worth dan buatkan kamu rasa lebih baik tentang diri sendiri. When you feel deserving, radiant and accepted, apa jua yang kamu alami ketika ‘bersama’ akan menjadi lebih bermakna.

...Ketika Kamu Marah

Kebiasaann­ya apabila seseorang sedang marah, dia dengan pantas akan mengetepik­an keinginan pasangan. But a little anger can have an unexpected effect – ia boleh beri semangat dan menggalakk­an kamu untuk menjadi lebih sexually aggressive dengan suami di kamar. Jika selama ini kamu pasangan yang submissive, tapi apabila kamu sedang marah, kamu boleh berubah menjadi seorang pasangan yang dominan.

...Ketika Kamu Giddy

Feeling giggly or carefree gives you a kind of lightness and permission to do things you normally wouldn’t. Apabila ia membabitka­n seks, ia boleh berikan kamu dan suami ruang untuk bersikap playful dan bereksperi­men dengan posisi baru atau merealisas­ikan fantasi seksual. Sama ada kamu sedang role-playing ataupun fore-playing, feeling goofy boleh buka pintu baru untuk kamu teroka sisi diri yang baru dan berbeza. Ini akan beri dimensi menyeronok­kan dalam kehidupan seks kamu.

...Ketika Kamu Gemuruh

Selepas satu hari yang memenatkan, apa yang kamu perlukan mungkin hanyalah satu dakapan daripada suami. Mungkin kamu tidak mempunyai tenaga untuk lakukan hubungan seks tapi kamu masih lagi mahukan tenderness, care and touch. Tidak mengapa. Tapi ada juga wanita yang mahukan 10 minutes quickie selepas stress seharian di tempat kerja agar boleh tidur nyenyak selepas itu. And that response is valid too. Jika kamu alami emosi seperti ini, seks di antara kamu dan suami boleh menjadi pengubat untuk relaks dan hilangkan tekanan.

...Ketika Kamu Sedih Atau Kesunyian

Selepas satu hari yang memenatkan, apa yang kamu perlukan mungkin hanyalah satu dakapan daripada suami. Mungkin kamu tidak mempunyai tenaga untuk lakukan hubungan seks tapi kamu masih lagi mahukan tenderness, care and touch.

Katakanlah kamu rasa seperti dipulaukan oleh rakan sepejabat atau teman-teman dan terasa seperti tiada siapa peduli tentang apa yang kamu mahu kongsi... Jika kamu dalam mood ini, kamu mungkin hanya mahu luangkan masa bersama seseorang yang sayang padamu – suami! Ia mungkin tidak akan membawa kamu ke sesi intim paling hangat, tapi ia boleh buat kamu lebih tenang dan lega. Momen manja seperti ini lebih bermakna dan boleh mengeratka­n lagi hubungan kamu bersama dengan suami.

...Ketika Kamu Tenang

Apabila kamu bebas masalah, kamu akan berasa lebih tenang dan tidak mudah melatah. There’s no constant fretting or criticizin­g of yourself. Ia boleh buatkan kamu rasa lebih seksi untuk benar-benar terima kepuasan seksual daripada suami. Kamu akan lupakan segala masalah dan tidak akan berikan secebis ruang untuk menghalang kamu daripada mencapai orgasma.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.