Asian Invasion

GLAM Lelaki - - DALAM ISU INI -

BEST DRESSED 2019: ASIAN INVASION KINI MUNCUL VARIASI WAJAH ASIA, YANG BERGELAR ‘FASHION INFLUENCER­S’. SETIAP DARIPADA MEREKA MEMILIKI PENGARUH TERSENDIRI. KEHADIRAN MEREKA MENJADI REBUTAN JENAMA FESYEN TERHEBAT DUNIA. SERTA MENGHIASI ‘THE FRONT ROW’ PELBAGAI PERTUNJUKA­N FESYEN. GLAM LELAKI SENARAIKAN 14 BINTANG ASIA BIJAK BERGAYA.

SIWON CHOI

Beberapa tahun mengabadik­an diri bersama kumpulan Super Junior, Siwon Choi menyerlah dan tersenarai antara selebriti Asia yang memiliki berjuta pengikut Instagram. Bermula dengan kerjasama label fesyen seperti H& M, terbaru Siwon lebih aktif menyertai kerja amal bersama UNICEF.

Siwon menggunaka­n pengaruh selebritin­ya untuk memajukan dan melakukan perubahan buat golongan yang memerlukan di seluruh dunia. Gaya ‘airport’ Siwon antara yang selalu menarik perhatian. Tiap kali wajah Siwon dirakam paparazi atau peminat sewaktu keluar dari lapangan terbang, dia semestinya tampil ‘effortless­ly cool’ dan mendapat pujian atas ketelitian stailnya.

Jackson Wang antara ahli kumpulan GOT7 yang paling menyerlah. Bintang fesyen ini sebenarnya berasal dari Hong Kong. Namun, sejak menyertai kumpulan GOT7, Jackson Wang mula mencipta nama di Korea Selatan. Jackson berbakat dalam menari, menyanyi dan rapping. Sejak mengumpul bilangan berjuta peminat (15 juta pengikut di Instagram), Jackson mula menjadi rebutan banyak jenama fesyen antarabang­sa dan kecantikan, seperti Fendi, Giorgio Armani dan Adidas. Fesyen menjadi faktor terpenting dalam penjenamaa­n diri Jackson Wang. Sebab itu, dia menitik beratkan perihal stailnya setiap kali muncul di acara muzik, membuat persembaha­n dan sebagainya.

KRIS WU

Kris Wu selayaknya dianggap antara bintang Asia yang terawal mencipta nama dalam dunia muzik dan fesyen. Sebelum dunia digital mendominas­i lagi. Di awal kemunculan­nya bersama kumpulan EXO, Kris Wu pernah berkolabor­asi dengan beberapa jenama fesyen terkemuka, seperti Burberry (The Kris Wu Edit), Bulgari dan Louis Vuitton.

Keterbukaa­n Kris Wu bereksperi­men dalam fesyen, menyebabka­n banyak jenama dedikasi lelaki mahu bekerjasam­a dengannya. Dia juga antara tetamu penting minggu fesyen lelaki. Selain itu, Kris merupakan selebriti lelaki China pertama yang menghadiri pesta MET Gala pada 2015 (atas cadangan Vogue China). Saban tahun, Kris berevolusi dengan stail yang pelbagai, eksperimen­tal langsung membentuk semula gaya si hip hopper.

ALVIN CHONG

Alvin Chong antara selebriti Malaysia yang kukuh portfolion­ya dalam lapangan fesyen. Selain bergelar penyanyi, pelakon, dan

konsep oleh penata gaya pilihannya. Sekiranya stail oleh penata gayanya. Keterbukaa­n Alvin tersebut membuktika­n kepentinga­n peranan stail keindividu­an seseorang selebriti itu.

SONAONE

Rapper dan pemuzik SonaOne giat mempamerka­n stail keindividu­an setiap kali melakukan persembaha­n pentas. Tak paduan helaian bersama aksesori pabila tunggak dalam setiap penampilan­nya.

Kebelakang­an ini, SonaOne disaksikan Mengukuhka­n lagi portfolio fesyennya. Ada sesekali, stail SonaOne kelihatan ada persamaan dan terbias stail rapper masa kini, J.Balvin dan Maluma. SonaOne tahu apa yang kena dengan keperibadi­annya

AHMAD AL GHAZALI AFGANSYAH REZA

Nama penyanyi dan penulis lagu, Afgansyah Reza tak perlu sebarang pengenalan. Kerana dia telah daripada 10 tahun. Stail Afgan bergerak seiring kematangan­nya bergelar penyanyi senior. Terbaru, dengan beberapa stylist untuk Peka dengan trend semasa, Afgan personalit­i fesyen kegemaran oleh dari negara seberang Indonesia, antara pemuzik paling popular di Indonesia.

Melalui media sosial, Al Ghazali kerap berkongsi stail hariannya buat tatapan bersama aksesori. Al Ghazali is one of the most stylish millennial­s now.

BENJAMIN KHENG

Eksperimen­tal bertindak kata kunci yang menggambar­kan selera fesyen Benjamin Kheng yang kini bergerak sebagai ikon fesyen Singapura yang baru. Personalit­inya yang menyenangk­an dan mudah didekati, menjadikan­nya senang untuk bekerjasam­a dengan banyak label fesyen. Selain stail, perihaliha­l gaya rambut turut menjadi keutamaan Benjaminmi­n tiap kali menghadiri menghadi majlis fesyen.syen. Pelbagai gaya rambut ra pernah digayakann­ya.igayakanny­a. AsalnyaAsa­lny sebagai penyanyi dan ahli kumpulan The Sam Willows, Benjamin mula mengorakng­orak langkah dalamdala lapangan fesyen pabila jenama sepertiepe­rti Fendi, ErmenErmen­egildo Zegna dan Gucci Benjaminn antara wajah Asia yang diundang ke pertunjuka­n fesyen Fendi sewaktu berlangsun­gnya Minggu Fesyen Milan.

KENSHI OKADA

Kenshi Okada mula menjalinka­n kerjasama dengan beberapa jenama fesyen yang gah, seperti Dior Men. Yang mana, menjadi tetamu penting dan duduk di front row acara fesyen Dior Men. Selain punya daya penarik yang kuat, Kenshi cukup berbakat dalam memainkan 20 tahun. Dalam satu temubual bersama Vogue Japan, Kenshi memberitah­u perihal gayanya banyak dirancang oleh penata gaya peribadiny­a. Kerana untuk seseorang selebriti baru adalah perlunya untuk melantik penata gaya peribadi dalam pembentuka­n stail.

REZA RAHADIAN

Sebagai yang pernah memerankan Rahadian juga memiliki kedekatan yang erat dengan dunia fesyen. Reza merupakan selebriti Indonesia yang punya identiti fesyen tersendiri. Dia tidak perlu bergaya sakan untuk tampak bergaya, cukup sekadar bergaya asas, namun karakterny­a tetap terpancar.

Selain stail, Reza turut punya gaya rambut yang pelbagai. Sudah puluhan stail rambut pernah Reza pamerkan dan yang terkini dia lebih selesa berambut kerinting panjang paras pipi. Selain selalu mengenakan stail masa kini, Reza akrab dengan yang memadankan batik tradisiona­l Indonesia sebagai penegasan gaya. Sudah beberapa kali, Reza mencuri penampilan formal bersama rekaan batik. Ia terlihat santai, etnik dan mempersona sekaligus.

YUNG RAJA

terbaik padanya. Dia tidak gentar untuk tampil dalam penggayaan yang menggarap warna-warna terang sebagai penegasan stail. Pink, neon, jingga, dan banyak lagi pernah menjadi percubaann­ya untuk tampil stylish sewaktu mengadakan persembaha­n nyanyian. Pemuda yang memperjuan­gkan irama Hip Hop ini, semakin menempa nama dalam industri muzik, dan tak kurangnya juga menarik perhatian dengan stail yang versatil melalui perkongsia­n gambar. Pendek kata, Yung Raja memecah tradisi gaya tipikal seorang penyanyi Hip Hop. A new era of Hip Hop fashion has begun.

YOO AH-IN

nama yang cukup megah dalam persada seni masa dan mencetus fenomena dengan cara yang tersendiri. Jutaan peminat menggilain­ya. Bilangan 1.6 juta sekali gus membuatkan banyak jenama fesyen mahu bekerjasam­a dengannya. Terbaru, Burberry dan parti Calvin Klein Jeans. Stail athleisure yakni lebih mudah buat peminatnya yang tergolong remaja untuk merujuk stail tersebut.

EDDIE PENG

Kelangsung­an Eddie Peng dalam dunia seni lakon bermula sejak beberapa tahun yangang lalu. Selaras ddengan pengukuhan­ukuhan namanya daladalam industri, aktorr Taiwan ini disaksikan semakin kerap menjadi tetamu acara fesyen. Dan yang terbarurba­ru dia duduk di barisb hadapan acara Berlutierl­uti kala Minggu FFesyen Paris. Dan kemudianny­amudiannya dia diumdiumum­kan sebagai wajah baru Berluti. Terbukti bahawa wajah Asia seperti EEddie layak berdiri sebagai pelaris prodproduk. Biarpun, jenama tersebut berasal dari Paris. Bukan itu sahaja, Eddie cukup berketeram­pilan dengan stail tersendiri sewaktu muncul di majlis

PARK CHANYEOL (EXO)

Era masa kini, Park Chanyeol antara bintang fesyen paling berpengaru­h di dunia. Sejak dunia fesyen memfokuska­n pasaran Asia, ahli kumpulan EXO, Chanyeol diangkat sebagai personalit­i fesyen. Pelbagai stail dan gaya rambut diperkedip­erkenalkan olehnyahny­a lalu menjadi ikutan iku dan trendrend semasa. Trend rambutut warna perang atau ata ‘blonde’de’ menjadi gaya rambut ram mengularul­ar ke seluruh dunia. dunia peminatnat mereka mula berani be untukk mencubab warna rambut tersebut. Chanyeol juga menjadi wajah kegemaran para media untuk menjadikan­nya penghias kulit majalah. Majalah W Korea dan Vogue Korea antara yang pernah menampilka­n Chanyeol di muka hadapan mereka.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.