Fesyen Karpet Merah

PENGALAMAN MENYAMBUT ANAK SULUNG MENJADIKAN SI AYAH LEBIH YAKIN DALAM MENYAMBUT ANAK KEDUA. MUNGKIN, TERLAMPAU YAKIN…

GLAM Lelaki - - DALAM ISU INI - GL

Selama 3 tahun kolum ni bersiaran, semuanya cerita pasal Abang Noah. Sebelum ada adik, sampailah dah ada adik. Kesian dekat adik. Anak kedua aku ni namanya Aniq Daniyal. Kami kekalkan Daniyal dalam nama anak-anak kami. Panggilnya Aniq yang bermaksud yang kacak lagi menawan hati. Haaa… camtuh. Bini aku yang cakap, aku ikutkan saja. Mana entah dia jumpa maksud tu, haha, punyalah lama mencari nama. Daripada anak tu dalam perut, sampai dah seminggu lahir, baru jumpa yang berkenan.

Aniq is a contrastin­g case compared to abang dia. While Abang Noah adalah seorang yang berwajah serius, Aniq mudah tersenyum. Abang takut makan ubat, Aniq relaks je siap minta nak lagi. Abang kalau nangis tu meraung penuh perasaan tapi Aniq nangis dia lembut je. Secara susut. Aniq masa lahir bulat, now dah 8 bulan makin bulat, haha.

Persamaan dua beradik ni, both ikut muka Umi. Serupa macam copy paste. Both melekat dengan Umi. Both love each other, boleh nampak the strong relationsh­ip that they have. Walaupun adakalanya saling ‘jeles’ berebut Umi.

Oh, this is supposed to be about Aniq.

So, there was this incident yang berlaku pada hari Aniq dilahirkan. It’s actually a kinda embarrassi­ng moment for me tapi tak apa. Sebab agak kelakar kejadian tu, aku cerita juga.

Aniq lahir pada 22 Februari 2019 pada hari Jumaat, jam 1.11 petang. Cantik nombor tu, 1:11/2/22. Kelahiran secara pembedahan. Walaupun doktor cuba juga bagi option kelahiran normal, kami tak mahu ambil risiko. Banyak implikasi yang akan menyesakka­n nanti.

So, kejadianny­a, lepas lahir tu, bidan bersihkan dia, siapkan dia semua, kemudian dia serahkan pada

Sebab the last time I did this was 2 years before, so adalah sedikit rasa gementar tu. Sebelum hari kejadian, aku ada lah practice sikit- sikit. Buat revision tahnik, doa- doa semua. Pada hari kejadian tu, kiranya dah t habislah.

Bila bidan serah je Aniq pada aku, dia pun pesan apa nak buat. Hadap telinga kanan dan qamat di telinga kiri. Dia tak habis cakap lagi aku dah pusing cari kiblat sambil angguk-angguk ala-ala faham, aku tahu apa nak buat. Berlagak gila, seh.

terbaik aku bagi. Settle nak qamat je, aku rasa awkward. Canggung sungguh. Few seconds

tak kena ni?’

Aku run qamat tu dalam kepala, betul, aku ingat. Okey, aku cuba qamat sekali lagi tapi terhenti, tak jadi juga. Ada sesuatu yang tak kena.

At that moment baru aku perasan. aku, which is telinga kiri Aniq. Ah, sudah! Macam mana nak buat ni. Bidan duk tengok-tengok kut-kut lah aku dah selesai segala urusan tapi aku belum qamat lagi ni.

Masa makin berjalan, so aku qamatkan ajelah. Kali ni aku make sure telinga kiri dia tapi sambil qamat tu, hati berdebar- debar, tadi, haha. Siap rasa tak berlaku adil pada Aniq sebab telinga kanan dia tak dapat apa-apa. Padahal

takat telinga kanan Aniq, telinga kiri kanan semua orang dalam operation room tu boleh dengar kut.

Masa serah balik Aniq pada bidan, aku masih lagi Nasib baik bidan cakap nanti aku kena ikut dia dan Aniq naik tingkat atas, sementara doktor habiskan operation dan dekat atas nanti, selesai urusan dia, dia akan serahkan Aniq semula pada aku.

Yes, inilah peluang aku untuk menebus kesilapan silam.

Dekat tingkat atas, once aku dapat Aniq balik, aku bawa dia pergi hujung hallway. Paling hujung tempat tak ada orang dan di situlah lagi sebab rasa bersalah yang menebal, haha. Siap minta maaf lagi dekat Aniq bila selesai qamat tu.

Aduhai, inilah akibatnya kalau berlagak pandai sangat. Benda nampak kecil tapi kalau kau rasa diri kau lebih besar dalam segala hal, tunggu je lah jentikan dari Tuhan tu untuk menyedarka­n kau. Masa tu baru kau rasa kecil sekecil kuman diri itu.

“SELESAI AZAN, BILA NAK QAMAT JE, AKU RASA AWKWARD. CANGGUNG SUNGGUH. FEW SECONDS JUGA AKU TERDIAM, BERFIKIR, ‘APA YANG TAK KENA NI?”

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.