BERDEPAN CABARAN

Harian Metro - - Rencana -

Sukarela serta Bomba Bantuan.

“Saya kena pantau aspek kewangan, perjawatan dan membantu menambah baik kedua-dua perkhidmatan itu,” katanya.

Menurutnya, tanggungjawab dipikul di tempat baru menjadikan dia seorang pegawai yang matang dan lebih bersedia untuk berdepan cabaran baru.

“Apabila berbicara mengenai pengalaman dan cabaran, ia adalah amat subjektif bergantung kepada skop kerja yang dipertanggungjawab atau ditetapkan.

“Sewaktu ditempatkan Pangkalan Udara JBPM Subang saya juga menjalani latihan abseilling, fast roping dan terjun ke dalam air dari helikopter sama macam anggota lelaki lain.

“Perasaan takut memang ada, tapi berkat kata-kata semangat daripada rakan setugas semua itu dapat diatasi hingga saya layak memikul tanggungjawab sebagai Pegawai Pasukan Khas Udara Bomba (PASKUB) PUJBPM,” katanya.

Menceritakan pengalaman ketika bertugas di bahagian operasi, Siti Farizun berkata, dia pernah terbabit dalam operasi memadamkan kebakaran di sebuah pusat jagaan orang tua di Selangor.

“Operasi itu memang tidak dapat saya lupakan, selepas api berjaya dipadamkan saya ditugaskan untuk melakukan siasatan.

“Ketika melakukan pemeriksaan saya menemui lima penghuni pusat itu dalam keadaan rentung. Sukar untuk gambarkan perasaan saya ketika itu, ia pengalaman amat menyedihkan,” katanya.

SITI Farizun pikul tanggungjawab sebagai PASKUB. INFO Nama: Siti Farizun Naim Umur: 30 tahun Lahir: 1 Ogos 1988 Asal: Teluk Intan, Perak. Dibesarkan di Selangor Status perkahwinan: Bujang Pangkat: Penguasa Bomba Tempat bertugas: Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat Mula bertugas: 15 Februari 2013 (Rekrut Akademi Bomba dan Penyelamat) 6 Februari 2014 - 14 Jun 2107 Pangkalan Udara JPBM Subang 15 Jun 2017 - kini Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat

MENYERAH perbarisan Hari Kebangsaan.

KETIKA menyertai Pendakian di Annapurna Base Camp.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.