CROSSOVER MEWAH DARI JEPUN

Harian Metro - - Vroom -

Bentuk sporty disempurnakan melalui garis bumbung rendah ke arah belakang sebelum diakhiri dengan spoiler belakang yang berfungsi memberi kestabilan ketika bergerak.

Imej unik juga boleh dilihat daripada bahagian belakang yang menempatkan perumah lampu LED melintangi kenderaan.

Cetusan idea pembangunan Lexus UX hasil ilham ketua reka bentuk, Chika Kako, yang juga ketua jurutera wanita pertama dalam sejarah Toyota Motor Corporation.

Lexus UX menggunakan pacuan enjin petrol empat silinder 2.0L Dynamic Force baharu menawarkan 169 kuasa kuda (hp) dan tork maksimum 205 Nm.

Enjin berkuasa ini di­ padankan bersama kotak gear terbaharu dengan gear pertama mekanikal yang pertama diperkenalkan terhadap model Lexus.

Sebaik mula bergerak, transmisi CVT akan mengambil alih tugasan gear dan tetapan ini menawarkan pemanduan lebih senyap serta penjimatan bahan api mengagumkan.

Melihat ke ruang kabin, susun atur papan pemuka yang kemas bersama kemasan mewah seperti model Lexus lain.

Material seperti tekstur kertas Jepun ‘Washi’ dan upholsteri ‘Sashiko’ pada tempat duduk memastikan ia tahan lebih lama serta tampak mewah.

Ruang tengah menempatkan skrin bersaiz 10.25 inci serta kawalan melalui kaedah Remote Touch manakala meter digital sepenuhnya bersaiz tujuh inci memudahkan pemandu.

Sistem audio Lexus Premium dengan lapan pembesar suara memastikan alunan melodi memuaskan halwa telinga pemandu dan penumpang.

Dari segi keselamatan, Lexus UX dilengkapi pelbagai ciri di bawah Lexus Safety System+ merangkumi teknologi seperti Pre­collision System (PCS), Adaptive Cruise Control (ACC), Lane Departure Alert (LDA), Adaptive High­beam System (AHS) dan banyak lagi.

Lexus Malaysia umum bakal bawa masuk model

SUV kompak pertama

IDENTITI Lexus dengan ‘Spindle Grille’.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.