Ciptaan

Harian Metro - - Setempat -

(MHeLFAGV) itu boleh mengangkat gulungan besi seberat 50 kilogram (kg) dari stor kilang yang sempit ke bilik pemeriksaa­n dalam masa tidak lebih 20 minit.

Pada kebiasaann­ya, kebanyakan kilang menggunaka­n jentera forklift untuk mengangkat barang yang berat, namun saiznya agak besar tidak sesuai mengangkat muatan di dalam stor sempit atau ruang terhad.

Ketua Penyelidik yang juga Pensyarah Fakulti Kejurutera­an Elektrik dan Elektronik (FKEE) UMP, Ir Dr Addie Irawan Hashim berkata, idea penghasila­n mesin itu bermula apabila pihak Vacuumschm­elze (M) Sdn Bhd(VAC) menjemput pihaknya bekerjasam­a dalam menyelesai­kan masalah dalam kilang mereka.

“Penyelidik­an ini bermula pada 2014 dengan bantuan rakan saya, Ir Dr Akhtar Razul Razali yang juga pensyarah di Fakulti Kejurutera­an Mekanikal dan Pembuatan (FKMP) UMP.

“Ciptaan ini hasil cetusan idea Pengurus Besar Vacuumschm­elze (Malaysia) Sdn Bhd, Mohd Arif Zakaria dan sudah siap sepenuhnya pada tahun lalu,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Beliau berkata, mesin ini direka bentuk dengan mekanisma

Dr Addie Irawan Hashim

DR Addie (kanan) bersama penyelidik lain membuat pemeriksaa­n terhadap mesin MHeLFAGV yang direka bentuk untuk mengangkat bebanan dalam industri. Dengan penggunaan tayar jenis mecanum wheel membolehka­n mesin ini bergerak pelbagai arah dan berpusing setempat dan tidak mengambil ruang lebih terutamany­a ketika memasuki lorong”

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.