PERTINGKAT TEKNOLOGI KLIA Biaya RM1.47 bilion laksana projek perlombong­an bauksit

Harian Metro - - Bisnes -

Turut hadir, Menteri Industri Utama, Teresa Kok.

Dana MREPC terbuka untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terbabit dalam teknologi hijau dan automasi bagi mengurangk­an peningkata­n kos pengeluara­n dan kos buruh.

Selain itu, Chik berkata, industri produk getah telah mencatatka­n pertumbuha­n pada kadar 10 peratus setiap tahun sejak sedekad lalu.

Setakat ini, terdapat 300 pengeluar produk getah, berbanding kurang daripada 50 pada tahun 1970-an.

Beliau berkata, rata-rata syarikat terbabit mengeluark­an lebih 1,000 jenis produk getah bagi kegunaan perubatan, perindustr­ian, komersial dan isi rumah.

Pada 2018, industri mencatatka­n nilai eksport sebanyak RM23.7 bilion bagi produk getah, mewakili 2.4 peratus jumlah eksport Malaysia. The One Minerals Mining Sdn Bhd (TOMM), syarikat perlombong­an tempatan menjalinka­n kerjasama dengan firma pelaburan swasta, The

Via East West Capital (VEWC) bagi mendapatka­n dana pembiayaan bernilai RM1.47 bilion untuk pelaksanaa­n projek perlombong­an bauksitnya seluas 2,832 hektar di Kota Tinggi, Johor.

Pembiayaan bagi tempoh lima tahun berkenaan menyaksika­n TOMM akan mendapatka­n jumlah pembayaran daripada VEWC secara berperingk­at dengan fasa pertama bernilai RM210 juta bagi kawasan perlombong­an bauksit berkeluasa­n 404.6 hektar.

Pengarah Urusannya, Looi Kam Yong berkata projek terbabit akan menjadi projek pelombonga­n terbesar di negara ini dan dijangka mampu menjana pengeluara­n 500,000

 Transforma­si Airport 4.0 guna pakai kelengkapa­n terkini seperti pengenalan wajah, analisis data raya dan Internet benda

“Ia memberi kelebihan kepada Malaysia khususnya KLIA dan terminal Klia2 yang mengendali­kan peningkata­n jumlah penumpang ini setiap tahun,” katanya.

Beliau berkata, perancanga­n awal KLIA hanya membabitka­n anggaran untuk pengendali­an 125 juta penumpang dengan empat satelit dan dua terminal namun, ia mengalami perubahan berdasarka­n keadaan pasaran.

“Ketika awal pembinaan KLIA, kita tidak mengambil kira mengenai penerbanga­n tambang rendah namun, selepas beberapa tahun kita dapat menyaksika­n bahawa penerbanga­n tambang rendah turut menjadi penyumbang kepada pertumbuha­n sektor ini,” katanya.

Mahathir berkata, negara juga perlu mengukuhka­n kedudukan sebagai destinasi pelanconga­n bagi memastikan kejayaan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.

“Kita berharap agar jumlah penerbanga­n ke Malaysia dapat ditingkatk­an dan dapat menarik pelancong,” katanya. metrik tan bauksit setiap bulan atau enam juta metrik tan setahun.

“Projek ini bakal dlancarkan pada Oktober ini dan memulakan operasinya dalam tempoh empat hingga enam bulan akan datang,” katanya pada majlis menandatan­gani memorandum persefaham­an antara TOMM dan VEWC di sini, semalam.

Beliau berkata, projek perlombong­an bauksit yang dijalankan di atas tanah berstatus pertanian milik FELDA itu dijangka memberi peluang pekerjaan kepada 100 hingga 150 warga tempatan.

Menurutnya, projek itu akan dilaksanak­an dengan pendekatan mesra alam melalui pembinaan jeti khusus yang bernilai RM30 juta untuk mengangkut hasil pelombonga­n daripada sungai tanpa menggunaka­n jalan darat.

Dr Mahathir

DR Mahathir berucap pada Majlis Ulang Tahun KLIA ke-21 di KLIA, Sepang, semalam. Teknologi yang diguna pakai ini secara tidak langsung memberi kelebihan kepada Malaysia dalam ekonomi global yang serba mencabar”

KOK (dua dari kiri ) melawat tapak pameran pada pelancaran Dana Automasi dan Teknologi Hijau MREPC di One World Hotel, semalam.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.